Unde Ma Asigur?
  by
Media XPRIMM
INSURANCE PROFILE
Ziua Asigurarilor Bucuresti
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 27, 28 octombrie 2008

BUCURESTI
NEAMT

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN


BCR Asigurari

EUROINS


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE


ALLIANZ-TIRIAC


Millenium Insurance Broker


Safety Credit

Safety Broker

Municipiul
Bucuresti
Statuia Lupoaicei


Piata locala a asigurarilor in anul 2006 (Bucuresti+Ilfov)


>Numar de unitati locale : 171 (2005)
>Prime brute subscrise: 3,06 miliarde lei
>Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 5.080
>Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 183,10 milioane lei
>Densitatea asigurarilor: 1.389,33 lei/locuitor
>Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/434

Click pe poze pentru a le mari!

ASIBAN

Locatia companiei conteaza, vanzarea de polite de asigurare depinzand in mare masura de numarul de persoane care intra in sediul Sucursalei sau Agentiei asiguratorului. Astfel in municipiul Bucuresti, ASIBAN mizeaza de o puternica retea teritoriala formata din 16 sucursale (Unirii, Timpuri Noi, Pantelimon, Muncii, Militari, Kogalniceanu, Drumul Taberei, Domeni, Decebal, Arcul de Triumf, Bucur Obor, Basarab, Banu Manta, Baneasa, Sucursala Asigurari de Viata si Sucursala Asigurari Bancare) si patru agentii (Obor, Otopeni, Buftea si Baba Novac).
Astfel, in unele cazuri, afacerile asiguratorilor sunt proportionale, pe langa de volumul de polite incheiate prin intermediari si cu vanzarile directe, practic, cu numarul de persoane care trec zilnic pragul companiei.
"Locatia pe care o avem este una foarte buna. Zilnic intra in Sucursala noastra clienti care sunt interesati, pe langa incheierea unei polite de asigurare auto, de asigurari de locuinte, medicale si chiar de sedere pentru cetatenii straini", a precizat, cu prilejul vizitelor echipelor Programului "Unde Ma Asigur?" in capitala, Valentina MARIN, Director, Sucursala ASIBAN Bucur Obor.
Unul dintre obiectivele care au fost vizate de Sucursala in anul 2008 a fost indeplinit cu succes, si anume extinderea sediului. Pana la finele anului "urmarim sa crestem constant volumul de prime brute subscrise. De asemenea, pe langa serviciile de vanzare a asigurarilor, intentionam sa realizam si constatari", a adaugat Valentina MARIN.

Conform tendintelor de stagnare a pietei imobiliare, asiguratorii se vad confruntati cu o scadere a ritmului de crestere pe segmentul property si pe cel de asigurari destinate constructorilor. Bogdan MIHAILESCU, Director ASIBAN Sucursala Unirea a declarat ca "incetinirea dezvoltarii segmentului imobiliar se poate resimti si in sectorul asigurarilor. Criza internationala are influente vizibile, generand diverse efecte in industriile adiacente acestui segment".
Segmentul property, cu un volum de subscrieri de 256 mil. EUR a reprezentat, in 2007, 16,3% din total subscrieri din asigurari generale, fata de 12,5% in 2006. Incertitudinea inregistrata de segmentul imobiliar rezidential, situatie care a dus la scaderea apetitului cumparatorilor pentru apartamente, schimba strategiile companiilor care vizau acest domeniu de activitate, respectiv atat investitorii specializati, precum si cei de ocazie: o serie de investitori s-au retras, au anulat sau si-au amanat proiectele.

S-a simtit blocajul de pe piata imobiliara, prin vanzari mai scazute in prima jumatate a anului. Cu toate ca in acest an s-a produs o diminuare considerabila a preturilor, acestea nu au atins deocamdata nivelul de acum un an. Scaderea preturilor este insotita de un numar de tranzactii redus, reprezentantii de pe piata imobiliara afirmand ca normele de creditare si criza internationala au blocat efervescenta pietei.
Totusi "potentialul de crestere cel mai mare il au asigurarile property, in perspectiva adoptarii legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor si raspunderile civile profesionale, solicitate din ce in ce mai mult pentru autorizarea practicarii unor anumite meserii sau activitati", a adaugat Cristina STAMATOIU.

Sucursala Decebal a ASIBAN se situeaza in pozitia de lider pe segmentul asigurarilor cargo si de raspundere civila. "Sucursala noastra este una orientata spre profitabilitate. Pentru obtinerea acestui deziderat, incercam sa imbunatatim relatia cu societatile de brokeraj, in vederea echilibrarii portofoliului. Astfel, urmarim reducerea ponderii claselor auto si majorarea, in special a partii de constructii-montaj, raspunderi civile. Totodata, am introdus fransiza si, pentru castigarea de noi clienti, utilizam 'teoria saturatiei' si 'piata recomandarilor'", a explicat Viorel FLOREA, Director, ASIBAN Sucursala Decebal.

Concentrarea afacerilor din toate domeniile de activitate, inclusiv din industria asigurarilor - a facut ca municipiul Bucuresti sa fie privit de asigurari ca o piata unitara si diferita de restul tarii:
"Municipiul Bucuresti reprezinta cea mai mare concentrare economica a tarii, aspect care impreuna cu importanta sa de centru politic si cultural, in contextul unei aglomerari a populatiei caracteristica marilor metropole, ii confera evident un loc aparte care implicit influenteaza si piata asigurarilor. Loc al marilor tranzactii si investitii, se bucura de o atentie sporita din partea asiguratorilor care aloca o importanta deosebita luptei pentru clienti, sintetizata prin cota de piata. In acest context, asiguratorii trebuie sa dovedeasca un profesionalism deosebit, flexibilitate si promptitudine dublate de o cunoastere perfecta a conditiilor pietei, toate concurand la un plus de valoare adaugata pentru clienti si, bineinteles, pentru toti cei implicati - asiguratori (salariati si actionari ) si, nu in ultimul rand, pentru beneficiarii uneori indirecti ai serviciilor noastre, in cazul raspunderilor civile", a mentionat Adriana MITRACHE, Director, ASIBAN Sucursala Arcul de Triumf.

"Apreciez ca specific local e mult spus, cert este ca si industria asigurarilor imprumuta in Bucuresti ceva din aglomeratia si ritmul de crestere caracteristice capitalei, prin marea concentrare si dinamica a pietei de asigurari", a declarat Cristina STAMATOIU, Director ASIBAN Sucursala Timpuri Noi.

Astfel, Bucurestiul indeplineste toate premisele unei piete in crestere, majoritatea Agentiilor si Sucursalelor vizitate realizand si chiar depasind planul stabilit la inceputul anului: "In ultimul an activitatea sucursalei este ca si in anii precedenti, de la an la an, in crestere. Avem in anul 2008 fata de anul 2007 o crestere a planului repartizat de 12,7% si o realizare a planului la 8 luni/2008 in proportie de 107%", a declarat Magda DOBRE, Director ASIBAN Agentia BANEASA.

Ca si la nivel national, una dintre cele mai stringente probleme este lipsa personalului calificat. Procesul de recrutare a personalului se realizeaza cu multa dificultate, principalul motiv pentru care dezvoltarea este limitata este dezinteresul tinerilor absolventi de a lucra in industria asigurarilor.
"Recrutarea este continua, insa dificila. Cei care vor sa ni se alature au, de regula, un nivel scazut de pregatire in activitatea de vanzari si uneori, pretentii exagerate in raport cu ce ofera. In acest moment avem, in cadrul Sucursalei, un colectiv stabil, motivat de atmosfera de lucru, facilitatile oferite si oportunitatea de a lucra intr-o companie de top", a mentionat Cristina STAMATOIU.

Primul semestru al anului 2008 a reprezentat, la nivel national pentru ASIBAN clasarea pe a patra pozitie a clasamentului societatilor de asigurare din Romania, cu prime brute subscrise de 303,13 mil. lei (82,58 mil. EUR), aferente unei cote de piata de 6,87%. Asigurarile de viata au reprezentat circa 19,5 din afacerile companiei in vreme ce subscrierile obtinute din asigurari auto (CASCO, RCA si carte verde, insumate) au acoperit circa 59% din totalul portofoliului ASIBAN. Totodata, indemnizatiile brute platite consemnate de ASIBAN in primele sase luni ale anului 2008 au totalizat 140,88 mil. lei (38,38 mil. EUR), dintre care 108,58 mil. lei (32,59 mil. EUR) aferente asigurarilor auto.

Despre ASIBAN
Societatea ASIBAN a fost fondata in 1996 la initiativa a cinci actionari: Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni, Banca Transilvania si Societatea de Semnalizari si Automatizari Feroviare. Fiecare din cei 5 actionari a subscris cate 20% din capitalul social al noii societati. Conceputa initial ca o societate care sa deserveasca, in primul rand, clientii bancilor actionare, ASIBAN a devenit rapid un nume important pe piata asigurarilor, urcand, dupa numai 3 ani de activitate, intre primele 10 societati de asigurari din Romania.
De la inceput, ASIBAN a oferit clientilor atat asigurari generale, cat si asigurari de viata. In functie de cerinte, societatea a dezvoltat permanent portofoliul de polite de asigurare, acoperind, in prezent, toate clasele de asigurari.
Anul 2005 a adus pentru ASIBAN prima schimbare de actionariat, prin vanzarea, de catre SC ISAF SA, a actiunilor detinute, catre ceilalti 4 actionari care au detinut, astfel, cate 25% din actiunile societatii. Aceasta formula s-a pastrat pana in 2006 cand, in structura actionariatului ASIBAN s-a alaturat SC FINANCIARA SA, prin preluarea unei actiuni cesionate de Banca Comerciala Romana.

Click aici pentru continuare!


Adriana MITRACHE
Director Sucursala

ASIBAN
Sucursala Arcul de Triumf
Bd. Marasti nr. 2
Tel: 021.222.95.60
Fax: 021.260.04.38

Magdalena DOBRE
Director Sucursala

ASIBAN
Sucursala Baneasa
Str. Nicolae Caramfil nr.. 32, bl. 1B, parter
Tel: 021.232.91.11
Fax: 021.233.42.47

Bogdan MIHAILESCU
Director Sucursala

ASIBAN
Sucursala Unirii
Splaiul Unirii nr. 86, parter
Tel: 021.330.10.57
Fax: 021.330.10.53

Viorel FLOREA
Director Sucursala

ASIBAN
Sucursala Decebal
Bd. Unirii nr. 73, bl. G3, tronson 3
Tel: 021.323.00.54
Fax: 021.323.85.70

Valentina MARIN
Director Sucursala

ASIBAN
Sucursala Bucur-Obor
Sos. Stefan cel Mare nr. 33, bl. 30, parter
Tel: 021.211.10.21
Fax: 021.210.73.99

Cristina STAMATOIU
Director Sucursala

ASIBAN
Sucursala Timpuri Noi
Str. Nerva Traian nr. 16, Ansamblul Marasesti, bl, M35, parter
Tel: 021.326.36.81
Fax: 021.326.36.82
ASITO KAPITAL

Compania de asigurari ASITO KAPITAL se afla in plin proces de consolidare pe piata din Romania. In acest sens, folosirea canalelor de distributie alternative, in special brokerii de asigurare, ocupa un rol primordial in politica companiei.
Societatea doreste sa isi creasca cifra de afaceri printr-o accentuare a relatiei cu brokerii de asigurare, datorita faptului ca acestia din urma au o capacitatea de a promova produsele ASITO KAPITAL, atat in randul persoanelor juridice, cat si catre persoanele fizice.
"Tinand cont de linia generala a pietei, consider ca vom fi avantajati de produsul nostru pe linie auto, care anul precedent a fost unul dintre cele mai bune de pe piata. Ne asteptam ca, pana la finele acestui an, subscrierile pe clasa asigurarilor facultative de autovehicule sa se tripleze, pentru ca, intr-o perioada de 2-3 ani, sa ajunga la 50% din portofoliul companiei", a declarat Marcel PIRCIOG, Director General al ASITO KAPITAL.
Societatea de asigurare ASITO KAPITAL a subscris, pe parcursul primului semestru al anului curent, prime brute in valoare de 22,29 mil. lei, in scadere cu 11,14% fata de perioada similara a anului precedent, cand compania a inregistrat subscrieri de 25,08 mil. lei. Totodata, valoarea daunelor platite de asigurator s-a cifrat, in perioada analizata, la 2,23 mil. lei, din care mai mult de 1,51 mil. lei reprezinta indemnizatii platite pentru polite de asigurare de bunuri.

Click aici pentru continuare!


Marcel PIRCIOG
Director General

ASITO KAPITAL
Bd.Unirii nr.72, et.1, Sector 3
Tel: 021.320.04.50
Fax: 021.320.03.60
ASTRA-UNIQA

Desi ponderea asigurarilor din Bucuresti se afla pe un trend descendent, an de an pierzand teren in favoarea provinciei, nu acelasi lucru se poate spune despre parteneriatul la nivel local dintre asiguratori si brokerii de asigurare. Astfel, ponderea intermedierilor este ridicata, peste media nationala a pietei. Acest lucru este incurajat de numarul mare de societati de brokeraj (inclusiv cele captive), de gradul ridicat de constientizare a populatiei asupra nevoii de asigurare, de parcul auto impresionant pe care il detine capitala Romaniei s.a.

"Ponderea primelor brute subscrise prin intermediul brokerilor este de aproximativ 60%, preponderent, politele incheiate prin acest canal alternativ de vanzare fiind auto sau de tip property", a precizat Victor IONESCU, Sef Serviciu Asigurari, ASTRA-UNIQA Sucursala Victoria.
Totodata, "specific Bucurestiului este rapiditatea adaptabilitatii la schimbare, si din partea companiilor si din partea clientilor", a mentionat Vicentiu DRAGOMIRESCU, Director ASTRA-UNIQA Sucursala Bucuresti.
Totusi, drumul spre maturizarea pietei de intermediere in asigurari este unul inca lung. Aceasta poate fi influentata intr-o mare masura, de segmentul asigurarilor auto. In acelasi timp, orientarea spre alte clase nu poate sa duca decat la cresterea competitivitatii si a profitabilitatii companiilor de profil si la satisfacerea cat mai buna a intereselor clientului. Insa, acest obiectiv poate fi atins doar prin colaborarea cat mai fructuoasa a tuturor partilor implicate.

Opinia ca piata asigurarilor din Bucuresti ofera potential de crestere in continuare, in pofida pierderii unei importante cote de piata in favoarea provinciei, este impartasita si de Catalin CIRIPAN, Branch Manager, ASTRA-UNIQA Sucursala Nova. Pentru mentinerea pozitiei de lider in cadrul companiei, aceasta sucursala urmareste diversificarea si cresterea portofoliului non-auto. "Ne-am dezvoltat foarte mult pe clasele non-auto, in special pe property. Pentru segmentul asigurarilor de viata beneficiem de sprijinul unei echipe tinere si motivate cu ajutorul careia intentionam sa ne consolidam pozitia in piata", a precizat Catalin CIRIPAN.
Astfel, aportul brokerilor la rezultatele obtinute de companiile de asigurare care isi desfasoara activitatea pe raza municipiului Bucuresti este unul semnificativ. Aceasta este principala concluzie desprinsa in urma primei zile de vizite la asiguratorii si brokerii bucuresteni din cadrul Programului "Unde Ma Asigur?".

"Piata asigurarilor din Bucuresti diferita fata de cea din provincie, in special datorita brokerilor, care sunt mult mai activi. In tara exista numeroase judete in care nu este inregistrata nici o societate de intermediere. In schimb, la nivelul Sucursalei noastre, ponderea primelor brute subscrise prin intermediul brokerilor s-a cifrat la circa 75% din total. De altfel, consideram ca pentru obtinerea de profit, un asigurator trebuie sa vanda pe toate canalele", a declarat Cornel AFTODIE, Director, ASTRA-UNIQA, Sucursala Mosilor.
Activitatea desfasurata de ASTRA-UNIQA in primele 6 luni ale anului curent in Bucuresti se caracterizeaza printr-un volum de prime brute subscrise de peste 118 mil. lei (32 mil. EUR), marcand o crestere nominala in EUR de circa 48% comparativ cu perioada similara a lui 2007. De asemenea, daunele platite s-au ridicat la suma de 70 mil. lei, majorandu-se fata de S1/2007, cand totalizau 24,5 mil. lei.
La nivel national compania de asigurari ASTRA-UNIQA a incheiat primele sase luni ale anului in curs cu un profit de 2,82 mil. lei, continuand astfel trendul ascendent din T1/2008.

Volumul de prime brute subscrise totale (viata si non-viata) inregistrate de ASTRA-UNIQA in S1/2008 se cifreaza la 253,6 mil. lei. Subscrierile din non-life in valoare de 51,33 mil. lei, au inregistrat o crestere de 34% fata de S1/2007.
Cea mai mare pondere in total este detinuta de asigurarile CASCO, care au prime de 106,65 mil. lei, au crescut cu 67,77% comparativ cu S1/2007.
Daunele platite de asigurator au avut o evolutie ascendenta in S1/2008, majorandu-se fata de S1/2007 cu 87,09% de la 74,5 mil. lei in 2007, la 139,10 mil. lei.
In primele sase luni din 2008, compania a continuat sa isi dezvolte liniile de business property prin promovarea produselor CASASIGURA si CASASIGURAPLUS, acestea cunoscand majorari semnificative. Potrivit strategiei pentru 2008, obiectivele ASTRA-UNIQA se refera la continuarea dezvoltarii liniilor de asigurari facultative, lansarea de noi de produse de asigurare de viata si sanatate, dezvoltarea parteneriatelor in regim bancassurance si a unor noi canale de vanzare.

Despre ASTRA-UNIQA
ASTRA Asigurari s-a desprins in anul 1991 din compania de stat ADAS, beneficiind de experienta de 31 de ani a acesteia, devenind a doua companie de asigurari din piata romaneaca. Inca de la inceputuri, ASTRA a detinut o pozitie importanta in piata asigurarilor, fiind in prezent cea mai mare companie dupa marimea capitalului social si una dintre primele companii in ceea ce priveste cifra de afaceri.
Patrimoniul impresionant, actionarii sai puternici, TNG - The Nova Group, unul dintre cele mai mari holdinguri din Romania si UNIQA Group, liderul pietei austriece pe segmentul de asigurari de viata si unul dintre cei mai mari asiguratori europeni, reprezinta garantia unei companii solide si stabile.

Click aici pentru continuare!


Vicentiu DRAGOMIRESCU
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
SMB
Str. Slatineanu nr. 12
Tel: 021.212.32.74
Fax: 021.211.03.33

Victor IONESCU
Sef Serviciu Asigurari

ASTRA-UNIQA
Sucursala Victoria
Str. Ion Campineanu nr. 16
Tel: 021.312.51.51
Fax: 021.311.27.66

Catalin CIRIPAN
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Sucursala Nova
Piata Unirii nr. 1, Sector 3
Tel: 021.303.03.16
Fax: 021.303.03.12

Cornel AFTODIE
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Agentia Mosilor
Calea Mosilor nr. 260, ap. 1
Tel: 021.403.82.05
Fax: 021.403.82.19
ATE Insurance

"(...) Cred ca activitatile de asigurare din capitala se diferentiaza de cele din provincie printr-un ritm mai alert si o mai mare diversitate. Este normal sa fie asa, avand in vedere ca Bucurestiul detine o pondere insemnata in sectoarele economic si financiar din tara. Aici se construieste cel mai mult, aici se afla sediile celor mai multe companii mari si tot aici puterea de cumparare este mai mare decat media la nivel national. Nu in ultimul rand, densitatea intermediarilor in asigurari este cea mai mare in Bucuresti", a precizat Dan Mihail STOICESCU, Director General, ATE Insurance Romania.

Veniturile din prime brute subscrise ale companiei ATE Insurance au atins, in primele sase luni ale anului curent, valoarea de 623 mii lei (170 mii EUR), ceea ce reprezinta, fata de perioada corespondenta a anului anterior, cand a subscris circa 910 mii lei (270 mii EUR), o evolutie negativa in euro de aproximativ 38%.
"Rezultatele inregistrate pana in prezent sunt inferioare celor estimate in business plan. Speram insa sa recuperam diferenta pana la sfarsitul anului. Ar mai trebui precizat faptul ca societatea noastra se afla inca in stadiu de constructie, atat in ceea ce priveste autorizarea pentru practicarea unor clase de asigurari, gama produselor de asigurare, cat si personalul" a comentat Dan Mihail STOICESCU.

Click aici pentru continuare!


Dan STOICESCU
Director General

ATE Insurance
Calea Grivitei nr. 24, Sector 1
Tel: 021.310.68.11
Fax: 021.310.68.15
QBE Insurance


QBE Insurance, sucursala locala a grupului australian QBE a subscris in intervalul ianuarie - septembrie al acestui an prime in valoare de 1 mil. EUR. De asemenea, societatea estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, va atinge 1,4 mil. EUR.

In ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare, "compania urmareste o crestere echilibrata, bazata in special pe colaborarea cu brokerii de asigurare. In acest moment, portofoliul companiei, in functie de clasele de asigurari, este dominat de asigurari property, in proportie de 50%. Un loc important il ocupa politele de raspundere civila si profesionala, care detin 25% din portofoliu", a declarat Gabriel SAUER, Director General, QBE Insurance Romania.

Subscrierile s-au realizat in intregime prin intermediul brokerilor, care reprezinta si principalul canal de distributie al companiei. In acest sens, QBE Romania a incheiat deja parteneriate cu o serie de brokeri de asigurare din tara noastra, precum MARSH, AON Romania, EOS Risq, LONDON Brokers, FUNK International, TOTAL Advisor si MAI.

Click aici pentru continuare!

Vlad BOLDIJAR


Gabriel SAUER
General Manager Romania

QBE Insurance
Str. Barbu Vacarescu nr. 157B, Sector 2
Tel: 021.208.87.95
Fax: 021.208.87.97
sus
Judetul
Neamt
Judetul NEAMT


>Judetul NEAMT
>Resedinta de judet: Piatra Neamt
>Suprafata: 5.896 km2
>Populatia: 572.255 locuitori (2006)
>Numar salariati: 93.915 (iunie 2008)
>Rata somajului: 3,5% (iunie 2008)
>Castig salarial mediu brut: 1.326 lei/persoana (iunie 2008)

Piata locala a asigurarilor

>Numar de unitati locale: 29 (2005)
>Prime brute subscrise: 58,23 milioane lei
>Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 214
>Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 3,93 milioane lei
>Densitatea asigurarilor: 101,76 lei/locuitor
>Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/2.674

Manastirea NEAMT

Judetul Neamt ocupa o pozitie central-estica in ansamblul teritorial national si se suprapune, partial, Carpatilor Orientali, Subcarpatilor Moldovenesti si Podisului Moldovenesc, reprezentand circa 2,5% din teritoriul tarii. Totodata, judetul Neamt are in componenta sa 81 localitati, dintre care: 2 municipii, Piatra Neamt (resedinta de judet, cu circa 105.000 de locuitori) si Roman (70.000 de locuitori).
Una dintre zonele turistice de renume din Romania, judetul Neamt detine o impresionanta zestre istorica, un ansamblu bogat si divers de bunuri cu valoare de patrimoniu cultural: monumente si situri istorice, case memoriale si muzeale, care stau marturie peste timp a valorilor culturii romane.

Situatia economica

Profilul economic al judetului Neamt, a fost determinat atat de armonia formelor de relief, cat si de diversitatea resurselor naturale ale acestui tinut. Potentialul energetic al raurilor, intinsele suprafete de paduri, pasuni si fanete naturale, bogatia si diversitatea materialelor de constructii din zona montana, terenurile bune pentru agricultura din partea de Est a judetului, cat si factorul uman cu stravechile traditii in diferite domenii de activitate, constituie surse importante ce au fost puse in valoare si au concurat la crearea unei structuri economice armonioase.

Anul 2007 a fost considerat, potrivit specialistilor, din punct de vedere economic, un an negru pentru judet, acesta urcand 16 locuri in topul falimentelor, de pe locul 19, la finele anului 2006, situandu-se pe locul 3 inca din prima jumatate a anului 2007, potrivit unui studiu realizat de analistii de la COFACE. Materialul reliefeaza faptul ca in anul 2007 in judet s-au inregistrat cele mai multe falimente in sfera comertului. In Neamt, producatorii din agricultura au ajuns in situatia de a-si desface marfa in alte zone ale tarii, in timp ce nemtenii cumpara produse similare aduse din alte tari.
Totusi, in primele patru luni ale anului 2008, investitiile realizate in economia judetului au insumat 41,7 milioane lei, fiind mai mari cu 115,6% fata de trimestrul I din 2007. Dintre acestea, investitiile in utilaje si mijloace de transport au avut ponderea cea mai mare din totalul investitiilor realizate, 53,9%. Investitiile din constructii au reprezentat 43,8%, fiind mai mari cu 419,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Totodata, investitiile cu capital majoritar privat au fost de 80,8%, iar cele de stat de numai 19,2 %.

Un lucru demn de evidentiat pentru cresterea economiei judetene este recentul parteneriat international de colaborare incheiat intre MECANICA CEAHLAU si o companie italiana (IMA LA ROCCA). Aceasta cooperare urmeaza a se finaliza cu transferul unei tehnologii de la firma IMA LA ROCCA catre partea romana si se estimeaza, pentru MECANICA CEAHLAU, ca la finele anului 2008 volumul de afaceri sa atinga 2,8 milioane euro. De precizat este faptul ca IMA LA ROCCA nu este singura societate cu capital strain interesata sa colaboreze cu societatea din Neamt pe segmentul mentionat, in acest sens existand tratative destul de avansate cu firme din Serbia, scopul urmarit fiind acela de a introduce in fabricatie la MECANICA CEAHLAU produse care lipsesc din portofoliul de oferta.

Top 3, peste 50% din piata

Piata nemteana a asigurarilor a inregistrat in primul semestru al anului in curs un volum total de subscrieri 41,48 milioane lei, in crestere reala in lei cu 11,53% fata de primele sase luni ale lui 2007, in timp ce valoarea indemnizatiilor brute subscrise s-a ridicat la circa 13,70 milioane lei. Totodata, datele arata ca activitatea de asigurari generale continua sa le aduca pierderi multor asiguratori. La nivelul pietei, daunele din asigurari generale au totalizat in primele sase luni 13,50 milioane lei.
De mentionat este faptul ca primele trei companii de asigurare din ierarhia locala, in ordinea subscrierilor, au realizat 52,4% din totalul pietei. Cele trei companii care au concentrat veniturile pietei asigurarilor sunt primii jucatori din piata nationala totala (asigurari generale, plus viata) - ALLIANZ-TIRIAC, OMNIASIG si ASIROM.

Astfel, ASIROM, locul al treilea in ierarhia la nivel national in anul 2007, a obtinut in judetul Neamt, in primele sase luni ale anului 2008, un volum de prime brute subscrise de 8,62 milioane lei, aferente unei cote de piata de 20,77%. "La nivelul companiei, Sucursala ASIROM Vienna Insurance Group se situeaza, din punct de vedere al primelor brute subscrise, pe locul 15 al clasamentului ASIROM. Principalele tipuri de asigurari sunt: RCA, CASCO si asigurarile agricole. Asigurarile auto (RCA si CASCO) au ponderea cea mai mare in portofoliul ASIROM datorita cresterii parcului auto national, atat prin achizitia de autovehicule noi, cat si second hand. In acelasi timp, o alta cauza care duce la dezvoltarea acestor asigurari este daunalitatea, care pe acest segment este foarte mare, urmata de infrastructura rutiera slaba, sub nivelul necesarului actual, costurile din ce in ce mai mari la service-uri, dar si datorita comportamentului inadecvat in trafic al unor soferi", a comentat evolutia Sucursalei ASIROM, Gheorghe VAIDEANU, Director Adjunct.

ALLIANZ-TIRIAC, liderul pietei asigurarilor la nivel national, a realizat in primul semestru al acestui an prime brute subscrise de 7,45 milioane lei, clasandu-se in ierarhia judeteana pe pozitia a doua (aproximativ 18% din totalul pietei de profil).
"Principalele tipuri de asigurari non-viata din portofoliul Sucursalei sunt cele CASCO si cele property, iar pentru segmentul asigurarilor de viata sunt produsele Asigurare de grup si Aliat. Preponderenta acestor tipuri de polite in portofoliu se datoreaza cerintelor sau nevoilor pietei din acest moment", a mentionat Catalina POTOLEA, Director Sucursala.
Sucursala nemteana a OMNIASIG, numarul doi din piata nationala, a raportat, pentru perioada analizata, subscrieri de 5,67 milioane lei si daune de 2,72 milioane lei. Clasele de asigurari care au contribuit cel mai mult la rezultatele obtinute de OMNIASIG au fost: CASCO - 41,40%, RCA - 32,02%, incendiu si calamitati naturale - 13,67%, credite si garantii - 6,38%, daune la proprietati - 3,60%, alte clase de asigurari - 2,93%.

In total, cele trei companii au obtinut venituri din subscrieri de peste 21,73 milioane lei net in prima jumatate a anului.
Totodata, asiguratorii de la poalele Ceahlaului au obtinut in anul 2006, potrivit Institutului National de Statistica, un volum de subscrieri de 58,23 milioane lei, pozitionandu-se la jumatatea clasamentului la nivel national. Pentru anul 2007, asiguratorii nemteni vizitati in cadrul Programului "Unde Ma Asigur?" ne-au comunicat un volum de subscrieri la nivel judetean de circa 62,72 milioane lei, fapt ce confirma trendul evolutiv al industriei de profil.

Potentialul asigurarilor agricole

Judetul Neamt ocupa, din punct de vedere al subscrierilor, o pozitie de mijloc in cadrul Regiunii Nord - Est (zona care detine o pondere de 6,89% din total piata in primul semestru). Aceasta situatie se datoreaza, in principal, inexistentei industriei grele si preponderentei industriei usoare si alimentare, zona avand, totodata, un pronuntat profil agricol.
Astfel, inchiderea sau restructurarea unor mari intreprinderi (FIBREX, PETROCART, MOLDOCIM, SAVINESTI etc.), disponibilizarile masive, migratia fortei de munca, cat si lipsa de noi investitii au afectat puternic dezvoltarea economica a judetului si, implicit, piata locala a asigurarilor. De asemenea, "judetul Neamt a urcat 16 locuri in topul falimentelor in domeniul comertului, ajungand pe locul trei in anul 2007", a precizat Lili Victoria CUCOS, Director, Agentia 2 BT Asigurari. Mai mult, pe fondul acestui regres al industriei la nivel local, populatia a migrat masiv in strainatate.
In aceste conditii, "segmentul de asigurare se va axa pe principalele activitati si directii de dezvoltare la nivel local, precum serviciile, turismul, agricultura si industria usoara, orientarea principala fiind asigurarile de locuinte, raspundere civila si asigurarile agricole", a mentionat Dumitru BODNAR, Director, Sucursala BCR Asigurari.

Mai este insa cale lunga pana la exploatarea eficienta a acestor clase de asigurari cu potential. In prezent, segmentul de asigurari auto detine o pondere semnificativa in portofoliul companiilor locale de asigurare, clasa care se caracterizeaza si prin cea mai mare rata a daunei. "Daunalitatea este ridicata pe partea de auto, de pana la 100%, din cauza unei infrastructuri rutiere slabe, cresterii costurilor la service-uri, cat si comportamentului inadecvat al soferilor in trafic", a declarat Gheorghe VAIDEANU.
"Cresterea ponderii primelor brute subscrise din asigurari de bunuri in totalul subscrierilor, precum si scaderea daunalitatii pe CASCO si RCA reprezinta principalele obiective vizate de Sucursala pentru anul in curs", a mentionat Cristinel VACARU, Director, Sucursala UNITA.
Eforturile de reducere a daunalitatii pe aceasta clasa sunt completate si de preocuparea liderilor companiilor locale de asigurari de echilibrare a portofoliului si orientare spre clasele mai profitabile si cu potential in judet, ca, de exemplu, asigurarile property si asigurarile agricole.

"Asigurarile agricole au un mare potential de crestere, in conditiile in care aproximativ 63% din populatie locuieste in mediul rural, iar agricultura este printre ocupatiile de baza", a afirmat Lacramioara PASCARU, Director, Agentia GENERALI. De asemenea, "de la an la an, asigurarile agricole detin o pondere tot mai importanta in portofoliul Sucursalei, datorita constientizarii riscurilor, stimulentelor guvernamentale, precum si conditiilor meteo nefavorabile", a precizat Gheorghe VAIDEANU. De asemenea, se observa si o "concentrare a proprietatilor agricole prin intermediul investitorilor straini, care au adus cu ei si o alta mentalitate despre asigurari", adauga acesta. Totusi, un impediment important in dezvoltarea acestei clase este lipsa personalului specializat in domeniu, cat si complexitatea acestui tip de asigurare, fapt care favorizeaza frauda. "Asigurarile agricole au un grad inalt de complexitate, necesita o pregatire minutioasa si inspectori specializati. Fara indoiala este o clasa cu mare potential de dezvoltare in judet", este de parere Ion FACA, Director Regional, ASTRA-UNIQA.
Analiza rezultatelor inregistrate de companiile locale de profil releva o tendinta pronuntata de crestere si dezvoltare, in pofida realitatilor economice existente. Totusi, rolul cel mai important in evolutia pietei locale de profil il vor avea "profesionalismul, eforturile asidue si dedicarea fortei de vanzari a companiilor", a adaugat Ion FACA.

Cu pasi mici inainte

Prezenta celor mai importante companii de asigurare de viata pe piata nemteana de profil, precum si cresterea numarului de agenti specializati in domeniu vorbesc de la sine despre potentialul judetului pentru acest tip de asigurare. Totusi, din analiza pietei realizata de echipele Programului "Unde Ma Asigur?" si principalii competitori locali s-a constatat ca mai este un drum lung de parcurs pentru exploatarea eficienta a acestui segment, atat de catre companiile de viata, cat si de cele compozite, piata fiind departe de saturatie.
"Reticenta oamenilor in privinta asigurarilor de viata, puterea scazuta de cumparare, migrarea unui procent important din populatia activa in strainatate, cat si lipsa unor investitori straini, care sa introduca politici de resurse umane moderne sunt impedimentele principale care "franeaza" dezvoltarea acestei clase de asigurare in judetul Neamt", apreciaza Diana DITCU, Agency Manager, ING Asigurari de Viata.

In acelasi timp, lipsa unor companii importante pe plan local, cat si reticenta angajatorilor in a oferi asigurari de viata in pachetele extrasalariale au facut ca asiguratorii sa se orienteze preponderent catre persoanele fizice. "Ponderea principala din portofoliu ii revine segmentului de retail, partea de corporate avand o dezvoltare modesta", a mentionat Elena Laura PARASCHIV, Director, Agentia INTERAMERICAN. De asemenea, "orientarea principala este catre persoanele fizice, pe acest segment existand un imens potential care trebuie exploatat", este de parere si Nona SMYRNAIOS, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata.
In aceste conditii, meritul liderilor societatilor nemtene de profil consta in educarea si pregatirea agentilor si a unor echipe puternice de vanzari, care au stiut sa exploateze potentialul existent si sa obtina rezultate notabile, in pofida realitatilor existente la nivelul judetului.
"Zona de Nord ocupa pozitia a doua in clasamentul intern al companiei dupa rezultatele obtinute si sunt convins ca asigurarile de viata vor cunoaste o dezvoltare importanta si sanatoasa in judetul Neamt", considera Mihai DUMITRU, Director Zonal, OMNIASIG Asigurari de Viata.

"Suntem pe pozitia a doua la nivel national dupa vanzari, iar cele mai vandute produse sunt pensiile private, bursele de studii pentru copii si asigurarile de sanatate. Avantajul nostru este dat de profesionalismul consultantilor si flexibilitatea produselor", adauga Elena Laura PARASCHIV.
De aceeasi parere este si Diana DITCU, care mentioneaza ca "am depasit planul de vanzari cu 140% in anul 2007, datorita aprecierii corecte a necesitatilor clientilor, seriozitatii si flexibilitatii consultantilor, precum si evolutiei gradului de constientizare la nivelul populatiei".

La aceasta a contribuit, intr-o anumita masura, si receptivitatea manifestata fata de incheierea unor astfel de polite de asigurari a celor plecati la munca peste hotare, si care au adus o noua viziune asupra acestui segment. "Aceste persoane au constientizat importanta incheierii unei asigurari de viata si, la intoarcerea in tara, "cultiva" necesitatea si avantajele incheierii unei astfel de polite", apreciaza Monica STIRBU, Director, Agentia OMNIASIG Asigurari de Viata.
In alta ordine de idei, asiguratorii locali au cazut de acord asupra faptului ca mediul rural nu constituie o prioritate, fiind mai mult o preocupare de viitor, din cauza veniturilor reduse si unei slabe culturi in ceea ce priveste asigurarile. Orientarea principala ramane, asadar, catre populatia urbana din orase ca Piatra Neamt, Roman si Targu-Neamt. De asemenea, colaborarea in interiorul pietei intre companii, considera asiguratorii nemteni, va aduce beneficii pentru toti cei implicati in aceasta industrie, finalizandu-se prin cresterea calitatii serviciilor si a gradului de satisfactie a clientilor.
"O buna colaborare intre companii va conduce la cresterea gradului de incredere a clientilor in produsele de asigurare si, in final, a imaginii si credibilitatii intregii piete", puncteaza Diana DITCU.

Judet atractiv pentru brokeri?

Piata de brokeraj in asigurari din Neamt este una modesta atat in ceea ce priveste numarul brokerilor, cat si raportat la valoarea primelor intermediate. Astfel, exista doar doi brokeri locali care si-au facut simtita prezenta, EUROBROKERS si D&B Broker. Alaturi de acestia si-au deschis puncte de lucru sau reprezentante companii de mediere in asigurari provenite din alte judete, precum: ASIGEST, CAMPION Broker, MILLENIUM, DESTINE Broker, MAXYGO.

Se pare ca acestea nu au gasit formula potrivita pentru o colaborare eficienta cu companiile de asigurari, aceasta fiind ocazionala si doar pentru anumite clase de asigurari, preponderent auto. "Ma bazez in principal pe oamenii proprii, judetul fiind deficitar la capitolul unor brokeri seriosi si profesionisti", afirma Lacramioara PASCARU, Director, Agentia GENERALI. De asemenea, lipsa obiectivelor mari asigurabile in judet, precum si orientarea companiilor locale de asigurari spre formarea si dezvoltarea propriei retele de agenti nu a contribuit la dezvoltarea relatiei asigurator-broker. In plus, cele cateva mari intreprinderi care funcsioneaza au incheiate contractele de asigurare prin brokeri direct la Bucuresti, situatie care nu se reflecta in cifra de afacere a pietei de intermediere locala.

Astfel, in cadrul portofoliului asiguratorilor, la nivelul judetului Neamt, ponderea subscrierilor intermediate de brokeri se afla mult sub media nationala. Companii precum ARDAF, ASIBAN, ASIROM, BCR Asigurari lucreaza cu pana la 5% din portofoliu prin brokeri de asigurare. O situatie mai buna se inregistreaza la GENERALI si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari Neamt care se pot lauda cu subscrieri realizate prin intermediul brokerilor de pana la 30%. Mai mult, "vom incerca sa extindem aceasta colaborare", a declarat Catalina POTOLEA. Parerea este impartasita de toate companiile de asigurari vizitate, acestea fiind dispuse sa extinda colaborarea si sa mareasca semnificativ volumul subscrierilor intermediate prin brokeri. "Exista suficient loc pentru noi brokeri de asigurare la nivel local, totul depinde de seriozitatea si conduita acestora", afirma Ion FACA.
Majoritatea liderilor sucursalelor si agentiilor locale de profil au afirmat ca piata locala de brokeraj nu este saturata, exista potential de dezvoltare, insa se resimte nevoia unor companii de brokeraj serioase si profesioniste, pentru dezvoltarea unei relatii stabile si de durata.
"In ceea ce priveste brokerii, suntem la inceputul relatiei. In prezent, colaboram mai ales cu CAMPION si EUROBROKERS, mai putin de 5% din volumul total de prime brute subscrise realizandu-se prin acest canal alternativ de vanzare. Tendinta de viitor este intarirea acestor relatii si dezvoltarea lor", a precizat Mihai APETREI, Director, Sucursala ARDAF.

Asiguratorii au gasit solutii la criza fortei de munca

Judetul Neamt este unul in care dezvoltarea pietei asigurarilor are un avans deosebit fata de cea a economiei locale, iar principalul factor care concura la aceasta stare de fapt este cel uman, respectiv forta de munca din asigurari.
"Ne bazam pe o echipa foarte buna, care a obtinut locul intai pe tara la concursul de vanzari pe sucursale", a declarat Dumitru BODNAR, Director, Sucursala BCR Asigurari.
Cu toate acestea, potrivit informatiilor transmise de principalele companii de asigurari din Neamt Revistei PRIMM Asigurari&Pensii, in evidentele societatilor de asigurare vizitate figurau un numar total de 206 persoane angajate cu contract de munca, ceea ce reprezinta o scadere fata de anul 2006, cand in judet erau 214 de persoane angajate (n. red.: conform datelor furnizate de INSSE). Totodata, asiguratorii mizau pe sprijinul a 1.723 agenti/colaboratori, dintre care 1.082 aduceau cel putin o polita pe luna.
"In momentul de fata, echipa Sucursalei ASIBAN este formata dintr-un numar de 18 angajati cu carte de munca, 40 de agenti - dintre care 35 sunt activi. Lipsa potentialilor candidati la un post de agent/colaborator in cadrul companiei nu ne permite sa fim foarte selectivi. Asta nu inseamna ca nu triem oamenii: renuntam la colaboratorii care nu au incheiat contracte vreme de trei luni de zile consecutive", a declarat Pavel CIOCLU, Director, Sucursala ASIBAN.

Problemele cu care se confrunta asiguratorii de la poalele Ceahlaului in ceea ce priveste forta de munca sunt aceleasi ca in intreaga tara: dificultatea de a gasi angajatii potriviti, fluctuatia mare a personalului etc. Ca si cauza de prima importanta, ei identifica lipsa unei scoli nationale de asigurari, ceea ce face ca majoritatea celor care activeaza in domeniu sa fie autodidacti. Totodata, liderii din domeniul asigurarilor locale sustin ca agentii buni de asigurari au un profil psihologic aparte: este evident nevoie de o mare rezistenta la stres si de o toleranta crescuta la frustrare, precum si de o capacitate ridicata de auto-motivare si auto-sustinere, in conditiile in care rata de succes este de 3 polite incheiate la 100 de potentiali clienti contactati. In plus, este nevoie de persoane care isi pot vizualiza pe termen lung cariera in domeniu, nu de oameni care doresc rezultate si satisfactii financiare imediate.

Companiile de asigurari din Neamt, confruntate cu situatia descrisa mai sus, au luat masuri pentru a rezolva aceste probleme, intervenind la nivelul fiecareia dintre cauze, pentru a contracara efectele nedorite. Solutiile gasite? Atragerea tinerilor cu studii si potential, reducerea ponderii acordate experientei, selectarea angajatilor in urma unor teste care sa le masoare rezistenta la stres, analizarea capacitatii de comunicare si alte dimensiuni psihologice care contureaza profilul unui agent de succes, asigurarea de trening-uri de specialitate in domeniul asigurarilor, dar si a unora care vizeaza educarea abilitatilor de vanzare. Apoi, se pune accent pe lucrul in echipa si pe sustinerea oferita noilor angajati. "Ii ajutam pe oamenii nostri. Daca este o problema, o rezolvam impreuna. Oamenii trebuie sustinuti. Noi cautam persoane care sa fie corecte, in primul rand, nu neaparat care sa aiba experienta", a adaugat Dumitru BODNAR.
Prin accentul pus pe potentialul individual si pe motivatie, prin stabilirea unei relatii de dialog si comunicare intre membrii echipelor de vanzari, prin preocuparea pentru profesionalizarea si perfectionarea continua a angajatilor, companiile de asigurari din Neamt au gasit solutii viabile pentru a diminua efectele crizei de personal din domeniu. Iar rezultatele pozitive se vad deja, fiind atestate de datele financiare din semestrul I/2008, care certifica evolutiile semnificative realizate de catre companiile de profil.


Click pe imagine pentru a vedea tabelul

Ce e de facut in continuare?


Romania este a doua piata din regiune, dupa Polonia, dar si singura ruta directa din Europa catre alte mari piete asiatice, lucru care ar putea constitui un mare avantaj pentru tara noastra in general, si pentru regiunea Moldovei, in particular. Anual, Regiunea Bucuresti-Ilfov atrage cel mai mare volum de investitii straine, in vreme ce, la polul opus, cam de 50 de ori mai putin, se pozitioneaza Regiunea de Dezvoltare Nord - Est, care cuprinde judetele Neamt, Suceava, Botosani, Iasi, Bacau si Vaslui. Pentru viitor, autoritatile locale isi propun echilibrarea acestor investitii straine directe, pentru a nu fi adancite decalajele existente intre aceasta regiune si restul tarii.

Astfel, Neamtul este un judet cu un mare potential de dezvoltare economica, in care autoritatile locale depun tot mai mult efort pentru atragerea de investitii straine, pentru dezvoltarea, modernizarea si extinderea infrastructurii, pentru sustinerea unor activitati economice noi, dar si pentru cresterea si modernizarea activitatilor existente.
Referitor la piata locala a asigurarilor, liderii reprezentantelor de profil sunt constienti de dificultatile pietei, acestia cautand solutii de gestionare si diminuare a problemelor, dand dovada de profesionalism si competenta, rezultatele inregistrate de piata de profil fiind, pe plan local, incontestabil peste nivelul altor activitati din sfera economicului.
Astfel, dintre obiectivele principale vizate de sucursalele si agentiile locale pentru anul in curs, putem enumera dezvoltarea relatiilor cu brokerii de asigurare, diversificarea portofoliului prin orientarea catre sectorul asigurarilor non-auto si diminuarea cheltuielilor cu daunele auto si a celor operationale, majorarea cotei de piata, prin valorificarea potentialului turistic asigurabil, extinderea in zona rurala si, nu in ultimul rand, consolidarea fortei de vanzari, intensificarea formelor de pregatire si perfectionare profesionala, in vederea cresterii calitatii subscrierii si de solutionare a daunelor. "Pentru anul in curs, obiectivele Sucursalei Neamt vizeaza echilibrarea portofoliului prin cresterea subscrierilor pe alte tipuri de asigurari - viata, daune la proprietati, raspunderi civile -, decat cele auto, precum si reducerea daunalitatii pe segmentul asigurarilor auto, prin selectarea clientilor si un management eficient al daunelor", a precizat Gheorghe VAIDEANU.

Vlad BOLDIJAR

Asiguratorii din Neamt - orientati spre retail si dezvoltarea retelei de agenti


Judetul Neamt detine o pondere de 16,7% din volumul total al primelor brute subscrise la nivelul Regiunii Nord-Est, avand o densitate a asigurarilor de 28 euro pe cap de locuitor. Aceste rezultate au clasat judetul pe locul 20 la nivelul intregii tari, cu subscrieri de aproximativ 56 milioane lei in anul 2006. In acelasi timp, unui angajat in asigurari ii revin aproximativ 2.674 de locuitori, fata de media nationala de 1/600.

Realitatile pietei locale de asigurari, precum si solutiile identificate au fost amplu dezbatute cu prilejul ZILEI ASIGURARILOR de la NEAMT, eveniment organizat in cadrul Programului "Unde Ma Asigur?".

In lipsa unui mediu economic dezvoltat si pe fondul falimentarii sau restructurarii intreprinderilor importante, asiguratorii nemteni mizeaza pe segmentul de retail si pe extinderea retelei proprii de agenti in teritoriu.

"Realitatile locale ne-au determinat sa ne indreptam atentia spre retail si I.M.M.- uri, iar in acest context este necesara dezvoltarea unei puternice retele de agenti", a precizat Gheorghe VAIDEANU, Director Adjunct, Sucursala ASIROM. Aceasta strategie, alaturi de o retea puternica de agenti in teritoriu i-au asigurat sucursalei prima pozitie in clasamentul local dupa primul semestru (peste 8 milioane lei), fiind urmata de catre ALLIANZ-TIRIAC, OMNIASIG, ASIBAN si ASTRA-UNIQA (conform clasamentului realizat pe baza datelor furnizate de companii). Opinia exprimata de liderul pietei nemtene de asigurari a fost in asentimentul tuturor reprezentantilor societatilor locale de profil, care si-au stabilit ca obiectiv primordial extinderea retelei de agenti si profesionalizarea acestora.
In alta ordine de idei, dat fiind faptul ca segmentul de asigurari auto detine o pondere semnificativa in portofoliul companiilor locale, discutiile au continuat cu analiza implicatiilor pe care le-a avut introducerea fransizei pentru asigurarile de tip CASCO, precum si cu dezbateri asupra profitabilitatii companiilor si responsabilizarii clientilor.

"Ca rezultat al introducerii fransizei am inregistrat o scadere a volumului de prime cu 35-40%, insa am reusit sa recuperam o parte insemnata si sa obtinem un portofoliu mai profitabil", a precizat Catalina POTOLEA, Director, Sucursala ALLIANZ-TIRIAC. In aceeasi ordine de idei, "s-a inregistrat o scadere cu 20% a incasarilor pe aceasta clasa, insa prin "cosmetizarea" produselor am recuperat aceasta pierdere si am reusit si o reducere a ratei de dauna", a punctat Lacramioara PASCARU, Director, Agentia GENERALI. De asemenea, "introducerea fransizei obligatorii si evaluarea istoricului de dauna a clientilor va avea un impact pozitiv asupra rezultatelor noastre pe termen mediu si lung", a punctat Ion FACA, Director Regional, ASTRA-UNIQA.

In acest sens, reprezentantii sucursalelor si agentiilor locale de profil au cazut de acord asupra necesitatii colaborarii eficiente intre companii, mai ales in ceea ce priveste relatia cu service-urile si introducerea unor sisteme informatice performante. "Trebuie sa dezvoltam o relatie de parteneriat si sa facem front comun in relatia cu prestatorii de servicii auto, fapt care va contribui, in final, la reducerea costurilor si, indirect, la reducerea ratei de dauna", a precizat Dumitru BODNAR, Director, BCR Asigurari.

Politica promovata de companii se pare ca a dat rezultate deloc de neglijat. "Urmare a introducerii unui proces automat de colectare a chitantelor, precum si impunerii service-urilor de a lucra cu importatorii ALLIANZ- TIRIAC, am reusit o imbunatatire a ratei de dauna. Drept consecinta, in lunile ce urmeaza vom micsora tarifele pentru segmentul de auto", a precizat Catalina POTOLEA.

O atentie deosebita in cadrul intalnirii de breasla a pietei locale de asigurari a fost acordata si perspectivelor de echilibrare si diversificare a portofoliului companiilor, liderii locali venind cu propuneri concrete de exploatare a claselor de asigurare mai profitabile, precum property, raspunderi civile, agricole si asigurari de viata.
Astfel, pe langa potentialul pe care il prezinta clasa asigurarilor de tip property, s-a accentuat necesitatea exploatarii asigurarilor agricole, judetul beneficiind de terenuri agricole importante. "Asigurarile agricole sunt rentabile, desi in acest an am inregistrat daune semnificative pe aceasta clasa. O mai buna evaluare a riscurilor in acest sens va contribui la cresterea, pe termen lung, a ponderii acestor asigurari in portofoliul nostru", a precizat Gheorghe VAIDEANU. De asemenea, "asigurarile agricole sunt destul de profitabile, dar in judet nu sunt indeajuns exploatate", este de parere si Mihai APETREI, Director, Sucursala ARDAF.

In ceea ce priveste segmentul de asigurari de viata, acesta se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare, reprezentantii societatilor de profil fiind in cautarea solutiilor de impulsionare a acestei clase de asigurari. "Asigurarile de viata nu au prins atat de bine in Neamt, comparativ cu alte judete, moldovenii fiind mai pragmatici si orientati spre asigurarile generale", este de parere Lacramioara PASCARU. Aceeasi opinie a impartasit-o si Directorul Agentiei GRAWE, Constantin TIMOFTE: "Cele mai multe asigurari de viata se vand in Botosani, iar cele mai putine in Bacau si Neamt. Pregatirea personalului de vanzari in acest domeniu este esentiala". Necesitatea pregatirii fortei de vanzare, precum si insuficienta acesteia a fost punctata si de catre Monica STIRBU, Director, Agentia OMNIASIG Life: "Adevarata problema pentru asigurarile de viata este forta de munca, fiind destul de dificil de realizat motivarea si cointeresarea oamenilor". In acelasi context, si gradul de cunoastere al populatiei in ceea ce priveste domeniul asigurarilor joaca un rol important: "Lipsa educatiei financiare si de asigurari a populatiei constituie o bariera importanta in activitatea noastra", a punctat Nona SMYRNAIOS, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata. Totusi, liderii locali sunt optimisti in ceea ce priveste potentialul acestei clase. "In primul semestru 2008 se observa o crestere a cererii din partea persoanelor juridice, precum si a "apetitului" pentru asigurarile de sanatate", a declarat Elena Laura PARASCHIV, Director, Agentia INTERAMERICAN. Aceeasi opinie a impartasit-o si Stefan PRIGOREANU, MILLENIUM Insurance, Invitat Special al evenimentului.

Piata de asigurari din judetul Neamt se situeaza la mijlocul clasamentului la nivel national, in conditiile in care mediul economic nu este favorabil segmentului de profil. Dezvoltarea liniilor noi si a produselor personalizate, cu un control riguros al costurilor si imbunatatirea managementului de dauna au fost unele dintre solutiile identificate de liderii locali. De asemenea, acestia s-au aratat increzatori in potentialul de crestere al pietei, estimand un volum al primelor brute subscrise in valoare de 80 milioane lei pentru anul 2008.

Oleg DORONCEANU

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Neamt!


ASIBAN

Pavel CIOCLU
Director Sucursala

ASIBAN
B-dul Traian nr.17,bl.A4, parter
Tel.: 0233.237.262
Fax: 0233.237.252

BCR Asigurari

Dumitru BODNAR

Director Sucursala

BCR Asigurari
B-dul Republicii nr.12
Tel.Fax: 0233.232.082

ALLIANZ-TIRIAC

Catalina POTOLEA
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
B-dul Republicii nr.30
Tel.: 0233.226.424
Fax: 0233.226.425

ARDAF

Mihai APETREI
Director Sucursala

ARDAF
B-dul Decebal nr.12
Tel.Fax: 0233.231.370

ASIROM

Gheorghe VAIDEANU
Director Adjunct

ASIROM
B-dul Traian nr.6
Tel.: 0233.225.209
Fax: 0233.227.360

ASTRA - UNIQA

Ion FACA
Director Regional

ASTRA-UNIQA
Str.Obor nr.1,bl.O1, parter
Tel.: 0233.225.981
Fax: 0233.226.356

BCR Asigurari de Viata

Nona SMYRNAIOS
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
B-dul Traian nr.19
Tel./Fax: 0233.218.020

BT Asigurari

Doina RUSU
Director Agentie

Agentia Piatra Neamt 1
Str.Ozana nr.9
Tel.Fax: 0233.215.151

Lili Victoria CUCOS
Director Agentie

Agentia Piatra Neamt 2
Str.Petru Rares nr.58, bl.B9, ap.39
Tel./Fax: 0233.226.546

BT Asigurari

GENERALI Asigurari

Lacramioara PASCARU
Director Agentie

GENERALI Asigurari
Str.Alexandru cel Bun, nr. 4
Tel.: 0233.223.882
Fax: 0233.232.647

ING Asigurari de Viata

Diana DITCU
Agency Manager

ING Asigurari de Viata
Str.Alexandru cel Bun, nr. 27, et.1
Tel.: 0233.223.111
Fax: 0233.224.874

INTERAMERICAN

Elena Laura PARASCHIV
Director Agentie

INTERAMERICAN
B-dul Traian nr.11
Tel.: 0233.229.950
Fax: 0233.229.952

OMNIASIG Asigurari de Viata

Mihai DUMITRU
Director Zonal

Monica STIRBU
Director Agentie

OMNIASIG Asigurari de Viata
Str. Mihai Eminescu nr.5, bl.D6, sc.A, ap.1
Tel.: 0233.217.715
Fax: 0233.217.720

UNITA

Cristinel VACARU
Director Sucursala

UNITA

B-dul Traian nr.76,bl.H1, parter
Tel./Fax: 0233.215.090

ZIUA ASIGURARILOR


 
 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

Presedinte: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU
Business Development Director: Alexandru D. CIUNCAN

Redactor Sef XPRIMM Newsletters: Mihaela CIRCU

Editor Coordonator: Vlad PANCIU
Coordonator Ziua Asigurarilor: Lidia POP

Editor: Vlad BOLDIJAR

Echipa Programului Unde Ma Asigur?: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mihai CRACEA, Vlad BOLDIJAR, Andreea STATE

Responsabil Web: Costi BORODA

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

E-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2008 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.