Unde Ma Asigur?
  by
Media XPRIMM
INSURANCE PROFILE
Ziua Asigurarilor Bucuresti
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 28, 11 noiembrie 2008

VASLUI
CONSTANTA

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN


BCR Asigurari

EUROINS


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE


ALLIANZ-TIRIAC


Millenium Insurance Broker


Safety Credit

Safety Broker

Judetul
VasluiJudetul VASLUI


>Resedinta de judet: Vaslui
>Suprafata: 5.318 km2
>Populatia: 464.184 (2006)
>Numar de salariati: 61.911 (iunie 2008)
>Rata somajului: 8,3% (iunie 2008)
>Castig salarial mediu brut: 1.284 lei/persoana (iunie 2008)

Piata locala a asigurarilor

>Numar de unitati locale: 26 (2005)
>Prime brute subscrise: 25,58 milioane lei
>Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 145
>Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 2,19 milioane lei
>Densitatea asigurarilor: 55,10 lei/locuitor
>Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/3.201

De Vaslui se leaga obtinerea uneia dintre cele mai importante victorii militare din istoria romanilor. Cetate de scaun a Moldovei, in secolul al XV-lea, alaturi de Suceava, Vasluiul era, datorita pozitiei sale, locul cel mai potrivit pentru supravegherea miscarilor principalilor adversari ai vremii, turcii si tatarii, pentru pregatirea rezistentei si organizarea contraloviturilor. Pe aceste meleaguri, la Podul Inalt, Stefan cel Mare a invins, in 1475, ostile otomane conduse de Suleiman Pasa, mult mai numeroase si mai bine inarmate. Ecourile acestei batalii s-au facut auzite atunci in intreaga Europa si l-au determinat pe Papa Sixt al IV-lea sa-i scrie domnitorului roman, numindu-l "verus christianae fidei athleta" (adevarat atlet al credintei crestine). Lupta de la Podul Inalt este considerata de unii istorici drept cea mai usturatoare infrangere suferita de Imperiul Otoman pana la asediul Vienei.

De la economie la turism

Din punct de vedere administrativ, judetul Vaslui, a carui suprafata reprezinta 2,23% din suprafata totala a tarii, cuprinde trei municipii (Vaslui, Barlad si Husi), doua orase (Negresti si Murgeni), 81 de comune si 456 de sate. Principalele forme de relief sunt dealurile joase (in partea Centrala si de Vest) si campiile deluroase (in partea de Est). Principalele bazine hidrografice sunt cele ale raurilor Prut si Barlad. Lacurile naturale nu sunt foarte multe la numar, mai importante fiind cele din lunca Prutului.

Economia judetului Vaslui are un caracter predominant agrar, datorita, in primul rand, suprafetei mari de teren agricol si numarului ridicat de persoane care locuiesc in mediul rural si care se ocupa cu agricultura. In perioada comunista, zona a cunoscut o industrializare fortata, in scopul reducerii decalajului fata de celelalte judete ale tarii. Au fost construite unitati industriale, iar forta de munca a fost instruita pentru diverse domenii: industria textila, industria alimentara, a lemnului, industria de masini si utilaje.
Dupa caderea comunismului, intreprinderile din zona au fost scoase la vanzare, in prezent cea mai mare parte a unitatilor industriale aflandu-se in proprietate privata. Acest lucru nu inseamna ca industria vasluiana este performanta. Dimpotriva, multe dintre intreprinderi intampina mari dificultati in adaptarea la cerintele economiei de piata, necesita investitii in echipamente performante si un management de calitate. Cea mai importanta ramura industriala dezvoltata in judet este industria usoara: tesaturi, confectii, tricotaje, incaltaminte. Alte produse reprezentative pentru Vaslui sunt rulmentii, aparatele de masura si control, mobila, produsele alimentare.

Fara a avea bogatia de obiective turistice a altor judete, Vasluiul se poate mandri cu un remarcabil tezaur istoric si de arheologie, cat si cu numeroase valori etnografice, de arta populara si mestesugareasca traditionale. Trebuie evidentiat faptul ca cele doua componente ale turismului autohton, cultural si balnear (Centrul balnear Ghermanesti) pot constitui un potential de dezvoltare al turismului rural, avand in vedere ca in mediul rural s-au pastrat nealterate, si in zilele noastre, traditiile, datinile, mestesugurile si obiceiurile stravechi - costume populare, covoare tesute manual, tesaturi, cojocarit etc. Mai mult, padurile de foioase (in special cele de stejar), in care pot fi organizate partide de vanatoare, iazurile si lacurile bogate in peste, pot deveni puncte de atractie pentru turistii dornici sa cunoasca locuri autentice, cu iz arhaic. Atmosfera linistita a satelor vasluiene, apropierea de natura ofera vizitatorilor locuri minunate de vacanta, in vreme ce vinurile si podgoriile din zona Husilor sunt renumite in intreaga tara.

Proiecte si investitii

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, piata investitiilor straine din Vaslui a cunoscut un amplu proces de crestere; astfel, beneficiind de noile facilitati de ordin legislativ, firme din Vestul Europei au decis sa fuzioneze cu agenti economici locali sau chiar sa isi stabileasca sediul in judet, in contextul "secetei" prelungite de capital extern, miscarea europenilor fiind mai mult decat binevenita. Pe langa o administrare profesionista a afacerilor, firmele au realizat investitii directe in economia locala, numai in ultimele luni zeci de societati din tari precum Italia, Franta, Spania si Anglia intrand pe piata economica vasluiana. In baza facilitatilor acordate in cadrul colaborarii transfrontaliere, o parte din aceste companii au hotarat chiar sa-si stabileasca si sediul in judet. Relocarea de activitati pe teritoriul Vasluiului reprezinta un aport extrem de important la nevoile de capital ale economiei locale. Pe langa achizitionarea de sedii, utilarea corespunzatoare si implementarea unui management performant, acesti investitori plaseaza bani in productie si, totodata, creeaza noi locuri de munca.

Din pacate, volumul de capital atras dupa anul 1989 este departe de a acoperi necesitatile pietei locale. Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului Vaslui, pana la data de 15 iunie 2008, capitalul social investit de asociati straini in judetul Vaslui se cifreaza la suma de 11,39 milioane lei, din aceasta suma circa 1,14 milioane lei reprezentand investitii straine realizate dupa 1 ianuarie 2008, ceea ce reprezinta 10% din totalul acestora. Tot in acest an, au fost inregistrate 21 de noi firme straine, dintr-un total de 208 operatori economici externi care activeaza in judet. Unul dintre principalele elemente care conditioneaza dorinta investitorilor de a demara o afacere in judet este reducerea fiscalitatii pentru firmele straine care investesc si, de asemenea, existenta unei infrastructuri moderne, care sa fie dezvoltata pe intreg teritoriul judetului, acest lucru fiind esential pentru a convinge investitorii.

Din punct de vedere al dezvoltarii economice, sunt demne de mentionat cele doua proiecte de infrastructura de afaceri implementate in judet, ambele finantate prin Programul PHARE. Primul care a fost finalizat este Centrul de Afaceri Tutova - Barlad, cel de-al doilea fiind Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui. Aceste proiecte sunt destinate sa furnizeze informatii, servicii si tehnologii cu scopul de a creste nivelul competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii din judet. Totodata, situarea judetului la o distanta relativ mica de aeroportul international Iasi (75 km) sau aeroportul international Bacau (85 km) poate constitui un argument concret in vederea atragerii unor posibili investitori. Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Vasluiul constituie o parte din granita de Est a UE, ceea ce ii va conferi o mai mare responsabilitate, dar il va face, in acelasi timp, mai atractiv.

De asemenea, la nivelul judetului, in ultimii ani, s-au dezvoltat semnificativ serviciile, mai ales in domeniile transporturilor, activitatilor de intretinere si reparatii, activitatilor de consultanta si tranzactii imobiliare. In acest sens, trebuie subliniat ca in baza unui proiect care a primit finantare prin Programul National "Dezvoltarea infrastructurii de inovare si transfer tehnologic", in cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vaslui urmeaza sa se constituie in scurt timp Centrul de Informare Tehnologica, focalizat in principal pe domeniul agriculturii si al industriei alimentare, cu scopul de a promova cultura inovativa in randul intreprinzatorilor, in special la nivelul intreprinderilor mici si mijlocii, si de a asigura transferul tehnologic, prin informatii si sesiuni de training pentru personal.

Ierarhie dominata de VIENNA Insurance

Volumul primelor brute subscrise de companiile de asigurari care activeaza pe raza judetului Vaslui, in primele sase luni ale anului 2008, se ridica la valoarea de 26,12 milioane lei. Rezultatele comunicate de asiguratorii vizitati in cadrul Programului "Unde Ma Asigur?" arata ca portofoliile companiilor sunt dominate de asigurarile pentru autovehicule (CASCO + RCA) - subscrieri de circa 11 milioane lei. Totodata, valoarea indemnizatiilor brute a atins in perioada analizata cifra de 7,8 milioane lei, dintre care mai mult de 6,24 milioane lei aferente claselor celor mai perdante pentru companiile de asigurare la nivel national: auto.

In ierarhia judeteana, realizata in functie de volumul primelor brute subscrise, pe primele doua pozitii se regasesc companii membre a grupului austriac de asigurari VIENNA Insurance: ASIROM si OMNIASIG. Cele doua companii au realizat in primele sase luni ale anului in curs subscrieri de peste 10,27 milioane lei, ceea ce este echivalentul a circa 40% din piata locala de profil.

"Unul din obiectivele Sucursalei pe care o coordonez vizeaza cresterea portofoliului subscrierilor la asigurarile de raspunderi civile profesionale, asigurarile de viata, asigurarile de cladiri si bunuri. De asemenea, pentru a putea oferi servicii de foarte buna calitate clientilor, urmarim ridicarea nivelului de pregatire si cresterea profesionalismului fortei de vanzari", a comentat Maricica SUMANARIU, Director, Sucursala ASIROM.
"Principalele tipuri de polite din portofoliul Sucursalei sunt cele auto, CASCO si RCA, si cele de incendiu si calamitati naturale. Pentru a doua jumatate a anului vizam cresterea cotei de piata si a profitului", a declarat Dumitru Catalin GHINTUIALA, Director, Sucursala OMNIASIG.

Dauna anului
Compania Valoare (lei) Descriere dauna
ASIBAN
50.000
Dauna totala
ASIROM
46.273
Cultura agricola
ASTRA-UNIQA
22.500
Pierderi financiare
BCR Asigurari
39.000
CASCO
GENERALI
110.127
Auto
OMNIASIG
92.000
Dauna totala auto
UNITA
90.822
CASCO


Pe urmatoarele doua pozitii ale clasamentului se situeaza, la o diferenta foarte mica, ARDAF - care a inregistrat fata de primele sase luni ale lui 2007 o spectaculoasa evolutie in euro de 110% -, si ALLIANZ-TIRIAC, subscrierile realizate fiind aferente unei cote de piata de 14,97% (n.red.: pentru ARDAF, datele prezentate sunt pentru Sucursala ARDAF Moldova, care coordoneaza judetele Iasi si Vaslui).

Asigurarile, dependente de investitii

Piata asigurarilor din judetul Vaslui a progresat in ultimii ani, dar nu intr-un ritm accelerat, au declarat reprezentantii companiilor de asigurari din judet. Totusi, se poate observa o crestere a nivelul de constientizare a nevoii de asigurare in randul populatiei, mai ales in ceea ce priveste politele CASCO. Aceasta evolutie, usor sub potential, a activitatii de asigurare in Vaslui, se datoreaza restrangerii activitatii unor investitori la nivelul judetului, precum si lipsei unor noi investitii, care ar fi putut genera alte oportunitati de asigurare.

"Orasul Barlad prezinta un potential superior resedintei de judet, Vaslui, din punct de vedere economic, in general, si al activitatii de asigurare, in particular. Pe langa cele existente in prezent, se preconizeaza aparitia unui numar de investitii in Barlad; in acelasi timp, putem spune ca orasul Vaslui stagneaza din aceasta perspectiva. Totusi, statutul orasului Vaslui, de centru administrativ, ar trebui sa ii confere acestuia o pozitie privilegiata din punct de vedere al investitiilor, precum si un volum mai mare de subscrieri", a declarat Dan CARARE, Director, Sucursala UNITA.
Cel mai important investitor la nivelul judetului Vaslui este Adrian PORUMBOIU, om de afaceri, care a investit doar in acest an, in diverse sectoare, pe teritoriul Vasluiului, sume situate intre 50 si 60 milioane euro, conform reprezentantilor companiilor de asigurari la nivel local.
O oportunitate remarcata de asiguratorii din judet este si adoptarea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor, care ar avea consecinte pozitive asupra subscrierilor companiilor de profil.

"Exista un potential important pe segmentul asigurarilor property. Consider ca in 3-4 ani, acestea ar putea chiar sa ajunga asigurarile auto, din punct de vedere al subscrierilor. In acelasi timp, adoptarea si intrarea in vigoare a proiectului privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar constitui un stimulent pentru acest tip de asigurare", considera Ecaterina GRIGORAS, Director, Agentia BT Asigurari.
Prin urmare, oportunitatile pentru industria de asigurari exista in judetul Vaslui, iar piata la nivel local va urmari cel mai probabil trendul existent la nivel national, acela de crestere.

Judet cu potential pentru asigurarile agricole

Cu suprafete agricole semnificative, de peste 72% din intinderea judetului, Vaslui prezinta un potential important pentru segmentul asigurarilor agricole, au declarat reprezentantii companiilor de asigurari din Vaslui, in cadrul vizitelor efectuate de echipele Programului "Unde Ma Asigur?". Totusi, in acest moment, o parte insuficienta dintre acestea sunt introduse in circuitul agricol, iar o parte si mai redusa constituie obiectul unei asigurari.
"Profilul judetului Vaslui este unul agricol. Prin urmare, clasa asigurarilor agricole are un potential considerabil. OMNIASIG Vaslui a inregistrat rezultate bune pe acest segment, sute de polite fiind incheiate in prima jumatate a anului; in acest moment, majoritatea livezilor din judet sunt asigurate de catre compania noastra", a precizat Dumitru Catalin GHINTUIALA. Totodata, "Asigurarile agricole la nivelul judetului ramane una dintre principalele oportunitati de dezvoltare. Pana anul trecut, politele pentru asigurari agricole erau incheiate prin AGRAS. Dupa achizitia AGRAS, OMNIASIG va avea un rol tot mai important in acest sector", a adaugat acelasi interlocutor.

Astfel, suprafata agricola considerabila de care dispune judetul a antrenat multi dintre asiguratorii locali sa-si indrepte atentia catre aceasta clasa de asigurari: "Sucursala ASIROM a asigurat in momentul de fata 15% din suprafata agricola a judetului si am inregistrat o rata a daunei de 10%", a declarat Maricica SUMANARIU. In acelasi timp, reprezentantii ALLIANZ-TIRIAC au reliefat faptul ca: "In trecut, au avut in vedere renuntarea la aceasta clasa de asigurari deoarece a generat daune foarte mari". De asemenea, "desi, in acest an, a disparut sustinerea din punct de vedere legislativ pentru asigurarile agricole, fata de anul precedent, clientii nostri au reinnoit contractele. Despagubirile achitate in 2007 au contribuit la intelegerea utilitatii unei asigurari pe acest segment. De asemenea, se poate observa un progres si in ceea ce priveste noii clienti, persoane fizice si juridice, care au decis ca este important sa incheie o asigurare", a mentionat Gheorghe ULILIUC, Director, Sucursala ALLIANZ-TIRIAC.

In ceea ce priveste anul 2008, inundatiile care au afectat o mare parte a tarii nu au produs pagube mari in judetul Vaslui. Numarul scazut de daune inregistrate de asiguratori a venit ca o consecinta a lucrarilor de indiguire si de amenajare a retelei hidrografice din judet. Cu toate acestea, putini din cei care au raportat pagube materiale au avut incheiata o polita de asigurare.
"Daunele pe segmentul agricol, inregistrate de OMNIASIG Vaslui, ca urmare a inundatiilor din aceasta vara, sunt relativ reduse, numarul de dosare de dauna nedepasind 50. Grindina, furtuna, ploile intense si de lunga durata au fost cauzele majoritatii cererilor de despagubire primite din partea clientilor", a precizat Dumitru Catalin GHINTUIALA.
Astfel, companiile de profil din Vaslui isi propun pentru urmatoarea perioada o intensificare a activitatii pe segmentul asigurarilor agricole, atat pentru a fructifica cat mai bine potentialul judetului pe aceasta clasa, precum si pentru a realiza o diversificare a portofoliului.

Dificultatile pietei locale de asigurari

In ceea ce priveste brokerajul in asigurari, aceasta activitate la nivelul judetului exista, dar intr-o masura redusa. Potrivit reprezentantilor companiilor de asigurari locale, pana in acest moment nu a fost considerata rentabila deschiderea unor societati de intermediere care sa opereze la nivel local, subscrierile prin brokeri nedepasind, in general, 10-15 puncte procentuale per companie.

"Ponderea primelor brute subscrise de catre brokerii de asigurari este nesemnificativa, deoarece acestia au o slaba activitate si reprezentare in judetul Vaslui. Dorim sa crestem ponderea primelor subscrise prin intermediul brokerilor de asigurare si se fac demersuri in acest sens", a opinat Toderita COSTANEL, Director, Sucursala BCR Asigurari.

Intermedieri prin brokeri
Compania Valoare  
procentuala numerica
% lei
ARDAF 18 709.941
ASIBAN 10 280.4
ASIROM 8 482.96
ASTRA-UNIQA - -
BCR Asigurari - -
BT Asigurari 10 90.891
OMNIASIG 15 636
UNITA 1 16.578

Totusi, unele companii vad in colaborarea cu intermediarii o oportunitate de dezvoltare: "La nivel local, Vasluiul nu ofera un potential foarte spectaculos. Am dezvoltat o relatie de colaborare cu un broker din afara judetului, mizand astfel si pe clientii externi. Pe viitor, brokerii sunt cei care vor forma piata", considera Maricica SUMANARIU.
Opinia este impartasita si de Dumitru Gheorghe ULILIUC: "O colaborare mai accentuata cu intermediarii se rasfrange asupra clientilor, oferindu-le acestora posibilitatea sa aleaga si sa ajute astfel la o triere a produselor. In prezent, compania nu colaboreaza la nivel local cu brokeri, insa am marit numarul de agenti".

Piata auto din acest judet a urmat trendul crescator existent la nivel national. Astfel, s-a ajuns la un alt aspect important al pietei locale, datorita relatiei dintre asiguratori si service-urile auto. "In momentul acesta numarul de masini la nivelul judetului a crescut semnificativ, determinand si cresterea numarului de daune inregistrate. Cea mai mare problema apare in incercarea de a implementa impreuna cu service-urile sistemul AUDATEX. Multi dintre acestia sunt inca reticenti si vad acest sistem ca pe o amenintare a incasarilor. Desi nu multe, au existat si tentative de frauda din partea clientilor, de tipul inscenarilor de evenimente rutiere", conform lui Robert VLADA, Sef Serviciu Asigurari, ASIBAN. In acest sens, se pun bazele unei "liste negre" a clientilor, la nivel local, care sa atentioneze intreaga piata in legatura cu cei care prezinta antecedente in frauda, dar si a celor "pagubosi", care au o daunalitate foarte ridicata.
O clasa de asigurari care nu a avut succes in randul vasluienilor a fost cea a asigurarilor de tip property, care la nivel judetean reprezinta 8,25% din totalul subscrierilor. "Se promoveaza ideea ca, in caz de calamitate, despagubirile vor fi suportate de Guvern. Desi compania noastra a dus o campanie sustinuta pentru a promova politele de locuinte, aceasta nu a avut succesul scontat. Dupa inundatii, interesul populatiei pentru acest tip de asigurare a ramas neschimbat, sau chiar a scazut, tocmai din cauza despagubirilor guvernamentale", a declarat Traian CHESA, Director Sucursala, ASTRA-UNIQA.

Astfel, in momentul de fata, acest tip de polite sunt privite ca o oportunitate ideala de a intra pe piete unde asigurarile sunt mai putin cunoscute, cum ar fi mediul rural, si de a promova intreg portofoliul de servicii de asigurare, cu preponderenta a asigurarilor de locuinte facultative care ar acoperi mai multe riscuri decat cele cuprinse in proiectul de lege.
"Exista un potential mare pe acest segment, potential inca nefructificat; asigurarea obligatorie a locuintei ar stimula piata acestor tipuri de polite", a declarat Alina CONDURACHE, Director, Sucursala ARDAF.

In ceea ce priveste asigurarile de viata, sectorul se afla inca la inceput, subscrierile din aceasta clasa de asigurari reprezentand 5,85% din totalul pietei vasluiene de profil, dar reprezinta un punct de interes pentru companiile de asigurare din judet. Desi nu este o societate cu o traditie in asigurarile de viata, ASIROM, liderul pietei din judetul Vaslui, a realizat subscrieri pe life, acestea atingand 8% din portofoliul companiei. "Datorita reformei sistemului de pensii, asigurarile de viata au devenit mai vizibile. La schimbarea mentalitatii contribuie si cei ce au plecat sa munceasca peste hotare, care intra in contact cu acest domeniu", a declarat Adriana COSTEA, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata.
In pofida acestor probleme, pentru unele societati, campania de aderare la un fond de pensii obligatoriu administrat privat a avut un rol benefic asupra rezultatelor financiare inregistrate de companiile de asigurare compozite: "Am inregistrat cele mai importante cresteri pe segmentul asigurarilor de viata. Campania de pensii pe Pilonul II a ajutat foarte mult la promovarea si cresterea asigurarilor de viata si a pensiilor private facultative", a comentat Carmen BUCHIDAU, Director, Agentia GENERALI Asigurari.

Concluzii si perspective

Desi problemele ridicate de somaj si de nivelul de trai nu au fost inca solutionate, semnele redresarii au inceput sa apara. Costul scazut al mainii de lucru, apropierea de locatiile industriale din cele mai bogate centre economice din regiune (Iasi si Bacau), cat si situarea la mica distanta fata de cele doua aeroporturi internationale constituie avantaje importante, facand ca judetul Vaslui sa prezinte interes pentru investitorii romani si straini.

Din punctul de vedere al segmentului asigurarilor, piata vasluiana are o buna capacitate de crestere, randamentul industriei de profil fiind in trendul ascendent care se consemneaza la nivel national.
Totusi, ca o particularitate a acestei piete consemnam dependenta stransa dintre dimensiunea investitiilor realizate si care se vor realiza si dezvoltarea industriei locale a asigurarilor, caci, in momentul de fata, numarul obiectivelor asigurabile existente in judet este limitat.

Vlad BOLDIJAR

Asiguratorii din Vaslui identifica oportunitatile de dezvoltare


Problemele economice ale judetului Vaslui, precum si oportunitatile de dezvoltare au constituit subiectul dezbaterilor din cadrul ZILEI ASIGURARILOR, eveniment care a reprezentat punctul culminant al programului "Unde Ma Asigur?", desfasurat in acest judet.
In cadrul conferintei a avut loc, in premiera pentru piata locala, publicarea topului companiilor de asigurari in functie de subscrierile pe care acestea le-au realizat in primul semestru al acestui an. Astfel, primul loc a fost ocupat de ASIROM, urmat de OMNIASIG, ARDAF si ALLIANZ-TIRIAC.
Printre principalele probleme care au fost abordate in cadrul reuniunii au figurat mediul economic al judetului si oportunitatile pentru activitatea de asigurare.
"Vasluiul nu ne ofera un potential prea spectaculos desi, dupa rezultatele prezentate, se vede ca asiguratorii isi fac treaba", a declarat Ion MARAGOCI, Directorul zonal al ASIROM, facand referire la dificultatile pe care companiile le intampina in judet.

Cu suprafete arabile semnificative, de peste 72% din totalul judetului, Vaslui prezinta un potential important pentru segmentul asigurarilor agricole, au declarat reprezentantii companiilor de profil din judet. Totusi, in acest moment, o parte insuficienta din aceste suprafete sunt introduse in circuitul agricol, iar o parte si mai redusa constituie obiectul unei asigurari. "Asigurarile agricole la nivelul judetului constituie una dintre principalele oportunitati de dezvoltare. Pana anul trecut, politele pentru asigurari agricole erau incheiate prin AGRAS. In urma achizitiei AGRAS, OMNIASIG va avea un rol tot mai important in acest sector", a declarat Directorul OMNIASIG Vaslui, Catalin GHINTUIALA.
Analiza evenimentelor catastrofale a aratat ca, in ceea ce priveste anul 2008, inundatiile care au afectat o mare parte a tarii nu au avut urmari majore in judetul Vaslui. Numarul scazut de daune inregistrate de asiguratori a venit ca o consecinta a lucrarilor de indiguire si de amenajare a retelei hidrografice din judet. Cu toate acestea, putini din cei care au raportat pagube materiale au avut incheiata o polita de asigurare.

Directorul OMNIASIG puncteaza: "Daunele pe segmentul agricol, inregistrate de OMNIASIG Vaslui, ca urmare a inundatiilor din aceasta vara, sunt relativ reduse, numarul de dosare de dauna nedepasind 50. Grindina, furtuna, ploile intense si de lunga durata au fost cauzele majoritatii cererilor de despagubire primite din partea clientilor".
Pusi in fata unei comparatii intre Vaslui si Barlad, orasele care concentreaza cele mai importante resurse financiare din judet, liderii companiilor au avut opinii similare. "Vasluiul isi pastreaza avantajul statutului de resedinta de judet, dar nu a reusit sa atraga noi investitii. Mai mult, o parte din cei care au investit in oras si-au relocalizat activitatea. In schimb, in Barlad exista companii mici si mijlocii orientate catre profit. Nu s-au facut investitii noi, dar s-au mentinut si s-au dezvoltat cele existente", a declarat Directorul ALLIANZ-TIRIAC, Gheorghe ULILIUC.

Un punct important al discutiei l-a reprezentat analiza pietei de brokeraj din judet. Directorul Sucursalei Vaslui a OMNIASIG a subliniat o caracteristica importanta a regiunii: aceea ca, in judet, nu exista o colaborare dezvoltata cu brokerii de asigurare. "Subscrierile prin brokeri nu influenteaza volumul de prime brute subscrise ale companiilor", a continuat el. Totusi, unele companii vad in colaborarea cu intermediarii o oportunitate de dezvoltare. "La nivel local, Vasluiul nu ofera un potential foarte spectaculos. Am dezvoltat o relatie de colaborare cu un broker din afara judetului, mizand astfel si pe clientii externi. Pe viitor, brokerii sunt cei care vor forma piata", considera Maricica SUMANARIU, Directorul Sucursalei Vaslui a ASIROM.

"Rolul brokerului este din ce in ce mai bine inteles, atat de catre clienti, cat si de companiile de asigurari. Noi oferim posibilitatea deschiderii unei francize MILLENIUM, partenerul nostru putand astfel sa acceseze cu usurinta intreg know-how-ul necesar desfasurarii activitatii, un nume si o marca cunoscute si respectate pentru 11 ani de excelenta in asigurari", a declarat Camelia ISACHE, Director General, MILLENIUM Insurance Broker.

"Exista un potential important pe segmentul asigurarilor property. Consider ca in 3-4 ani, acestea ar putea chiar sa ajunga asigurarile auto, din punct de vedere al subscrierilor. In acelasi timp, adoptarea si intrarea in vigoare a proiectului privind asigurarea obligatorie a locuintelor ar constitui un stimulent pentru acest tip de asigurare", considera Ecaterina GRIGORAS, Director, BT Asigurari Vaslui.

Piata auto din acest judet a urmat trendul crescator de la nivel national. Astfel, s-a ajuns la un alt aspect important al pietei locale, datorita relatiei dintre asiguratori si service-urile auto.

"In momentul acesta numarul de masini la nivelul judetului a crescut semnificativ, ajungandu-se astfel si la cresterea numarului de daune inregistrate. Cea mai mare problema apare in incercarea de a implementa impreuna cu service-urile sistemul AUDATEX. Multi dintre acestia sunt inca reticenti si vad acest sistem ca pe o amenintare pentru incasarile lor. Desi nu multe, au existat si tentative de frauda din partea clientilor, de tipul inscenarilor de evenimente rutiere", conform lui Robert VLADA, Sef serviciu asigurari, ASIBAN Vaslui.
De asemenea, in cadrul aceleiasi reuniuni, reprezentantii sucursalelor si agentiilor locale de profil au dezbatut asupra necesitatii colaborarii eficiente intre companii, atat in ceea ce priveste istoricul clientilor, cat si in ceea ce priveste relatia cu service-urile si introducerea unor sisteme informatice performante.

Mihai CRACEA

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Vaslui!


ASIBAN

Robert Laurentiu VLADA
Sef serviciu asigurari-daune

ASIBAN
Str. Traian, bl.241, sc.B, parter, ap.4
Tel/Fax: 0235.361.902

BCR Asigurari

Toderita COSTANEL

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Stefan cel Mare nr.53
Tel-Fax: 0235.317.089

ALLIANZ-TIRIAC

Gheorghe ULILIUC
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Stefan cel Mare nr.90
Tel: 0235.314.480
Fax: 0235.314.161

ARDAF

Alina CONDURACHE
Inspector

ARDAF
Str. Stefan cel Mare bl.91,mezanin
Tel/Fax: 0235.318.151

ASIROM

Maricica SUMANARIU
Director Sucursala

ASIROM
Str. Stefan cel Mare nr.70
Tel: 0235.361.466
Fax: 0235.361.229

ASTRA - UNIQA

Traian CHESA
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Vidin nr.65
Tel: 0235.312.011
Fax: 0235.316.211

BCR Asigurari de Viata

Adriana COSTEA
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
Str.Stefan cel Mare nr. 53
Tel-Fax: 0235.315.050

BT Asigurari

Ecaterina GRIGORAS
Director Agentie

BT Asigurari
Str.Stefan cel Mare nr.101
Tel: 0235.312.522
Fax: 0235.324.039

GENERALI

Carmen Daniela BUCHIDAU
Director Agentie

GENERALI
Str.Nicolae Iorga nr. 82bis
Tel: 0235.311.090
Fax: 0235.311.091

INTERAMERICAN

Paul CRETU
Inspector daune

INTERAMERICAN
Str.Husului, bl.158, sc.B, ap. 41

OMNIASIG

Dumitru Catalin GHINTUIALA
Director Sucursala

OMNIASIG
Str.Stefan cel Mare, bl.91
Tel/Fax: 0235.313.165

UNITA

Dan Gabriel CARARE
Director Sucursala

UNITA

Str.Stefan cel Mare bl.199, sc.A, parter
Tel-Fax: 0235.312.627
ZIUA ASIGURARILOR


sus
Revista PRIMM
Judetul
Constanta

Cifrele pietei regionale

Cu 602,28 milioane lei (180,47 milioane euro) prime brute subscrise pe parcursul exercitiului financiar aferent anului 2007 - potrivit datelor provizorii comunicate la inceputul anului 2008 de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor -, Regiunea de Dezvoltare Sud - Est (din care face parte si judetul Constanta) se situeaza la nivel national pe pozitia a patra (excluzand Bucurestii), consemnand, fata de anul 2006, o dinamica pozitiva de circa 53% si o cota de 8,7 puncte procentuale din totalul primelor brute subscrise la nivel national.

Totodata, 123,14 milioane lei (34,94 milioane euro) este valoarea primelor brute subscrise in anul precedent de companiile de asigurare care activeaza pe raza judetului Constanta. Acest rezultat a clasat judetul in fruntea topului Regiunii de Dezvoltare Sud - Est (respectiv pe pozitia a cincea la nivel national) -, alcatuit in functie de volumul de prime brute subscrise, cu o cota de piata la nivel regional de 29% (n.red.: in ordinea volumului de prime brute subscrise s-au clasat judetele Buzau, Galati, Braila, Vrancea si Tulcea).

Asigurarile de la Marea Neagra


Tinand cont de amplasarea geografica a judetului, lucrarile conferintei - la care au participat reprezentanti de marca din industria asigurarilor, precum Stefan PRIGOREANU, Director, MILLENIUM Insurance Broker, Andreea RIZEA, Director Franciza, EUROINS, Gheorghe GRAD, Director General, SRBA Broker de Asigurare, Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker, Sorin GRECEANU, Director General, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, si Sergiu COSTACHE, Presedinte, Media XPRIMM - au debutat cu analiza posibilitatilor pe care le ofera transporturile maritime si comertul din porturile romanesti de la Marea Neagra si, implicit, despre potentialul pe care acestea il ofera societatilor de asigurari de a-si dezvolta portofoliul pe aceste segmente.

"Desi compania noasta a fost dezvoltata la inceput pe asigurari navale, acestea detinand la un moment dat doua treimi din portofoliu, in prezent, segmentul nu este valorificat la potentialul sau. Mai mult decat atat, astfel de contracte intra in categoria riscurilor speciale si sunt negociate in administratiile centrale", a reliefat Alina COSTEA, Inspector de Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC.

In acelasi sens, Ioana IONESCU, Director Adjunct, Sucursala OMNIASIG, a subliniat: "La nivel de companie, ne-am indreptat catre asigurari de nave fluviale, profitand astfel si de potentialul oferit de Dunare si Delta Dunarii".
"Paradoxal, am intalnit judete care nu se invecineaza cu Marea Neagra, dar care au incheiat numeroase contracte pe CASCO-naval", a declarat Dan POSTOLACHE, Director Regional, EUROINS.

Dezbaterile au continuat cu referire la specificul turistic al litoralului, respectiv numarul mare de hoteluri din zona Marii Negre. Plecand de la premisa ca sunt asigurate mai putin de jumatate dintre hotelurile din judet, Rada ENACHE, Inspector Coordonator, ASIROM, a declarat: "Am reusit sa incheiem contracte de asigurare cu o parte din hoteluri, insa nu in masura in care ne asteptam. Majoritatea proprietarilor argumenteaza ca desfasoara o activitate de sezon, iar incasarile din restul anului nu le permit sa sustina costurile unei polite de asigurare, desi asiguratorii au facut oferte foarte avantajoase".

Judetul Constanta concentreaza 43% din potentialul turistic al tarii, reprezentand una dintre cele mai importante zone turistice din Romania. Totodata, litoralul dispune de o salba de 12 statiuni in care functioneaza peste 280 de hoteluri, respectiv 420 de vile pentru turisti.
"Pana acum, daunele pe care hotelierii le-au inregistrat au fost foarte mici si nu au existat situatii care sa ii puna in dificultate", a precizat Dumitru VOLOSCIUC, Director, Sucursala ASIBAN.

In partea a doua a discutiilor s-a pus accent pe specificul local al asigurarilor de viata. Principala problema evidentiata a fost cea a resurselor umane.
Astfel, judetul Constanta nu reprezinta un caz atipic la nivel national, majoritatea reprezentantilor companiilor de asigurari si de brokeraj in asigurari prezenti la ZIUA ASIGURARILOR subliniind faptul ca si aici una dintre cele mai "arzatoare" probleme este aceea de recrutare a personalului de specialitate, de atragere si mai ales de mentinere a acestuia in sistem (n.red.: potrivit Institutului National de Statistica, in Constanta anului 2006, in sfera asigurarilor isi desfasurau activitatea un numar de 361 persoane, raportul salariatilor in asigurari la total locuitori fiind de 1/1.977). "Companiile nu au luat in considerare faptul ca oamenii de vanzari bine pregatiti au inceput sa se indrepte catre alte domenii, in timp ce noii angajati sunt tot mai greu de gasit", a declarat Vasile TRANDAFIR, Unit Manager, AIG Life.

In ceea ce priveste criza financiara internationala, Izabela STIUCA, Director, Agentia AVIVA, considera ca "asigurarile de viata cu componenta investitionala au avut de suferit din cauza scaderii increderii clientilor in pietele de capital. Totusi, politele de viata cu prima integrala au cunoscut o dezvoltare vizibila. Inasprirea normelor de creditare poate conduce la o disponibilitate monetara mai mare din partea clientilor, sume ce se pot indrepta catre asigurarile de viata".

De asemenea, in cadrul intalnirii de breasla a pietei locale de asigurari a fost acordata o atentie deosebita si perspectivelor de echilibrare si diversificare a portofoliului companiilor, liderii locali venind cu propuneri de exploatare a claselor de asigurare mai profitabile, precum property, raspunderi civile, agricole si dezvoltarea asigurarilor de viata.

Mihai CRACEA

Click aici pentru a vedea evolutia companiilor de asigurari din Constanta!


 
 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

Presedinte: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU
Business Development Director: Alexandru D. CIUNCAN

Redactor Sef XPRIMM Newsletters: Mihaela CIRCU

Editor Coordonator: Vlad PANCIU
Coordonator Ziua Asigurarilor: Lidia POP

Editor: Vlad BOLDIJAR

Echipa Programului Unde Ma Asigur?: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mihai CRACEA, Vlad BOLDIJAR, Andreea STATE

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

E-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2008 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.