Unde Ma Asigur?
by
Media XPRIMM
INSURANCE PROFILE
Ziua Asigurarilor Bucuresti
Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 30, 9 decembrie 2008

BRAILA
GALATI

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Oficiali

ASIBAN


BCR Asigurari

EUROINS


Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE


ALLIANZ-TIRIAC


Millenium Insurance Broker


Casco Ieftin

Safety Broker

Revista PRIMM
Judetul
BrailaJudetul BRAILA


> Resedinta de judet: Braila
> Suprafata: 4.765 km2
> Populatia: 374.318 locuitori (2006)
> Numar salariati: 80.859 (august 2008)
> Rata somajului: 3,7% (august 2008)
> Castig salarial mediu brut: 1.378 lei/persoana (august 2008)

Piata locala a asigurarilor> Numar de unitati locale: 27 (2005)
> Prime brute subscrise: 57,90 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 164
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 3,19 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 154,68 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/2.282


Judetul Braila face parte din Regiunea de dezvoltare economica Sud-Est a Romaniei, si are in componenta sa 4 orase (municipiul resedinta de judet Braila, Ianca, Insuratei si Faurei) si 40 de comune.

Din vremuri stravechi, locuitorii judetului s-au ocupat cu agricultura, cresterea animalelor, pescuitul si, beneficiind de malul stang al Dunarii, orasul Braila a devenit, in secolul XIX, cel mai de seama port al Tarii Romanesti. Comertul profitabil si dezvoltarea industriei de-a lungul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului XIX au marcat istoria Brailei. In 1911, an de maxima activitate economica, comertul brailean reprezenta 22% din comertul romanesc si peste 20% din import. Aceasta dezvoltare a Brailei a fost sustinuta in principal de santierul naval (1864), precum si de fabrica de bere (1872). Aici a luat fiinta prima Camera de arbitraj comercial (1836), Bursa de cereale si bunuri (1882), de asemenea, Curtea Comerciala si Banca Comerciala.

Prima investitie straina in Braila a fost facuta in 1924 de catre Societatea Franco-Romana. In intervalul de pana la revolutia din 1989, s-a pus accent pe industrializarea fortata a economiei brailene, ca apoi, dupa anul 2000, sa se faca resimtite rezultatele acelei dezvoltari industriale mult prea ambitioase, nejustificate si disproportionate. Astazi, multe dintre reperele industriale de referinta si-au inchis, total sau partial, portile, ducand la deprecierea, mai accentuata decat la nivel national, a nivelului de trai si al gradului de dezvoltarea a judetului.

Din punctul de vedere al investitiilor straine realizate in judetul Braila, 2007 si 2008 pot fi considerati anii expansiunii retelelor de hypermarketuri si a marilor lanturi de retail. Astfel, in anul precedent, cateva companii de renume si-au deschis magazine in Braila, ca, de exemplu, CARREFOUR, PIC si PLUS. Planurile investitionale nu s-au oprit aici intrucat, in acest an, doua dintre magazinele amintite au demarat lucrarile pentru deschiderea a cate unui nou centru de vanzare.

Tot in 2008, acestor doua proiecte li s-au mai adaugat si cele ale companiilor care administreaza lanturile de retail SELGROS, KAUFLAND, BRICOSTORE si MEDIA GALAXY. In ansamblu, numai investitiile din 2008 au creat aproximativ 1.300 de locuri de munca, la acestea adaugandu-se aproximativ 1.800 create in perioada 2006-2007 prin inaugurarea altor complexe: BILLA, DEDEMAN, PRAKTIKER, PLUS, XXL, PIC.


Ascensiunea continua


Piata asigurarilor din judetul Braila este in crestere. Aceasta afirmatie este sustinuta de cifrele inregistrate de piata locala de profil in ultimii doi ani de zile. Astfel, daca in anul 2006, asiguratorii braileni au subscris, potrivit Institutului National de Statistica, in valoare de 57,90 milioane lei (16,93 milioane euro), piata braileana a asigurarilor urcand, practic, 5 pozitii fata de anul 2005 in topul realizat la nivel national, ajungand pana pe locul al 19-lea, in primele 9 luni ale anului curent, potrivit rezultatelor furnizate Revistei PRIMM Asigurari&Pensii, un numar de 14 companii de asigurare au raportat un volum total de subscrieri de 55,21 milioane lei (circa 15,17 milioane euro).

Din totalul subscrierilor, 13,28 % au fost aferente segmentului asigurarilor de viata, 34,39% politelor CASCO si 28,50% celor de tip RCA. De asemenea, daunele platite de asiguratorii braileni in perioada ianuarie-septembrie 2008 s-au cifrat la peste 20,40 milioane lei, dintre care 13,40 milioane lei numai pentru polite de tip auto (CASCO si RCA, insumate).

In topul judetean realizat in functie de volumul subscrierilor se regasesc, la mica distanta, doua companii membre ale VIENNA Insurance Group: ASIROM (cu subscrieri de 2,42 milioane euro) si OMNIASIG (cu o cota de piata de 15,34%). Urmatoarele locuri le revin sucursalelor locale ale ALLIANZ-TIRIAC (subscrieri in primele 9 luni ale anului curent de peste 1,73 milioane euro) si ASIBAN, care a cunoscut in perioada analizata, fata de primele noua luni din anul 2007, o diminuare a volumului de subscrieri (in euro) de -11,33%.

Demn de evidentiat este evolutia cunoscuta in perioada ianuarie-septembrie 2008 fata de cea similara a anului precedent de sucursala braileana a asiguratorului ARDAF, de peste 251%, aceasta crestere pozitionand compania pe locul opt in clasamentul judetean.


Particularitatile, perspectivele si problemele asiguratorilor locali


Potentialul pietei asigurarilor din Braila este dat de insasi pozitionarea judetului. In primul rand, municipiul Braila este un important port la Dunare, oferind astfel un potential asigurabil ridicat in ceea ce priveste asigurarile navale. In acelasi timp, judetul dispune de o suprafata agricola considerabila, nefiind ocolit totusi de fenomenele meteorologice de tip grindina sau furtuna.

"Noi avem, in acest moment, un numar semnificativ de clienti pe clasa asigurarilor navale. Totusi, trebuie constientizat faptul ca fie si o singura dauna pe acest segment are consecinte puternice asupra profitabilitatii acestui tip de asigurare pentru o companie", a declarat Nicoleta VATLAVEC, Director, Sucursala ASIBAN.

"Fara discutie, intrarea noastra sub sigla GROUPAMA este un pas pozitiv, intrucat atat asigurarile agricole, cat si asigurarile navale reprezinta un avantaj pentru companiile care practica acest tip de polite. GROUPAMA va veni cu produse specializate, contribuind astfel la dezvoltarea noastra pe aceasta clasa", a explicat Tudorica PANAIT, Director, Agentia Judeteana BT Asigurari.

In pofida unui potential evident pe cele doua clase de asigurari mentionate, in acest moment, motorul de crestere pentru piata de asigurari din Braila este, ca si la nivel national, clasa auto. Totusi, in acest caz, asiguratorii din judet se confrunta cu o problema acuta, aceea a fraudei.

"Infractionalitatea in judetul Braila este una din cele mai ridicate la nivel national. Acest fapt se reflecta si asupra asigurarilor; ne-am confruntat pana in acest moment, cu o serie de tentative de frauda. Prin urmare, incercam sa vindem cat mai prudent si in acelasi timp profesionist", a declarat Cristina RADU, Director, Sucursala UNITA.

"Sistemul nostru informatic consemneaza istoricul clientilor, inca din anii '90. Aceasta actiune ne-a ajutat sa conturam profilul clientului predispus spre frauda si ne-a protejat destul de bine de posibilele tentative. In acelasi timp, realizam o selectie riguroasa a clientilor nostri, pentru a putea preveni cat mai bine atat fraudele, cat si eventualele daune importante", a opinat Petre CENCA, Director, Sucursala ALLIANZ-TIRIAC.

"Exista fraude la nivelul judetului, dar consider ca procesul de selectie a clientelei este unul reusit, avand in vedere ca rata daunei inregistrata de Agentia GENERALI Braila nu depaseste 37%", a relatat Doru DAMIAN, Director, Agentia GENERALI.

Oportunitatea de dezvoltare pe termen mediu, remarcata de catre asiguratorii din judet, este si extinderea portofoliului pe segmentul property. In acelasi timp, legea asigurarii obligatorii a locuintelor nu este vazuta de catre asiguratori ca o solutie folositoare la nivelul Brailei sau un stimulent puternic pentru dezvoltarea clasei de property, pentru ca judetul este expus doar la unul dintre cele trei riscuri catastrofice: cutremurul.

O alta particularitate a municipiul Braila este distanta relativ redusa fata de un alt centru economic important la nivel regional, municipiul Galati. Care sunt, in acest context, consecintele asupra activitatii de asigurare din cele doua judete?

"Braila si Galati nu sunt orase concurente. Avem clienti in Galati, datorita distantei foarte mici si numarului mare de service-uri si dealeri auto care se afla pe drumul dintre cele doua orase", a precizat Nicoleta VATLAVEC.

"Intre Braila si Galati exista diferente culturale si de conceptie. Totusi, tinand cont de faptul ca distanta intre municipiile resedinta de judet este mica, exista interactiuni din punct de vedere al asigurarilor. Astfel, nu este exclusa incheierea unei asigurari in Braila pentru un bun care este situat in Galati, de exemplu", a adaugat Doru DAMIAN.

De asemenea, un alt element specific este si concentrarea foarte mare a populatiei din judetul Braila in municipiul omonim, de aici rezultand si o pondere foarte mare a subscrierilor realizate in oras, prin comparatie cu restul teritoriului.

"66% din populatia judetului locuieste in municipiul Braila. Aceasta situatie se explica prin faptul ca in judet nu exista alte orase importante; prin urmare, si activitatea companiilor de profil este concentrata in municipiu", a precizat Petrica PETRE, Director, Sucursala EUROINS.


Click pe imagine pentru a vedea tabelul!

Asigurarile agricole vor impune ritmul


Braila este un judet binecunoscut la nivel national drept o zona cu un pronuntat specific agricol, fapt ce constituie o premisa importanta pentru evolutia segmentului de asigurari agricole. Astfel, suprafata arabila a judetului este de aproximativ 178.000 ha, din care 60.000 ha ocupa Insula Mare a Brailei, apreciata ca fiind deosebit de productiva datorita amplasarii acesteia.

"In cazul in care exploatarea productiei agricole a Insulei ar atinge maximul, aceasta ar putea furniza o mare parte din necesarul tarii", mentioneaza Petre CENCA.

Liderii sucursalelor locale de asigurare care subscriu pe aceasta clasa o vad ca fiind segmentul cu cel mai mare potential de dezvoltare, dupa asigurarile auto, desi se caracterizeaza prin riscuri mari si o daunalitate in crestere, mai ales in contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile din ultimii ani. "Am cuprins in asigurare aproximativ 30% din volumul total al suprafetei agricole la nivelul judetului, marcand o crestere de 40% in primele 8 luni comparativ cu anul precedent", precizeaza Cuprian LUCHIAN, Director, Sucursala FATA Asigurari.

In acelasi sens, "specificul reprezentativ al judetului din perspectiva asigurarilor este, fara indoiala, agricultura, aici fiind cultivate o mare diversitate de soiuri de plante. Aceasta clasa detine o pondere de 15-20% din portofoliul nostru si va creste", ne-a relatat Doru DAMIAN.

Baza de ofertare in judet o reprezinta, in principal, asociatiile agricole care au peste 50 ha in gestiune. Administratorii acestora au inceput sa fie tot mai constienti de necesitatea incheierii unei asigurari, mai ales ca rezultat al subventiilor acordate de catre stat in baza prevederilor Legii nr.381/2002 si conditionarii despagubirilor, ca rezultat al catastrofelor naturale majore, de incheierea unei asigurari facultative. Faptul ca aceste subventii nu se mai acorda in prezent, precum si tergiversarea adoptarii noii legi in domeniu, face ca munca asiguratorilor sa fie si mai dificila.

"Asigurarile agricole s-au incheiat mai mult in contextul obligativitatii, pentru a primi subventia din partea statului, fiind percepute mai mult drept costuri suplimentare si nu ca o masura de protectie", afirma Eugen IONITA, Director, Sucursala ASIROM. Aceeasi idee este sustinuta si de catre reprezentantul FATA Asigurari, care apreciaza ca: "Subventiile au jucat un rol primordial in impulsionarea acestei clase de asigurari, iar in prezent incheie astfel de polite fie aceia care au inregistrat deja daune si au fost despagubiti, fie cei care contracteaza un credit si sunt obligati de banca sa-si incheie o asigurare".

De asemenea, "preturile produselor agricole au scazut in ultimul timp, fapt care a determinat ca asigurarile sa nu ocupe un loc prioritar in organizarea bugetelor producatorilor", considera Nicoleta VATLAVEC.

Situatia devine si mai dificila in contextul daunalitatii mari inregistrate pe aceasta clasa, in special ca rezultat al fenomenelor meteorologice nefavorabile din anul 2007.
"Am inregistrat o rata a daunei de 500% in 2007, fiind anul cu cele mai insemnate pagube din istoria recenta a zonei, lucru care ne-a determinat sa revizuim politica de pret si sa introducem fransiza obligatorie", a declarat Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC.

In acelasi context, "rata daunei s-a ridicat la 170% in 2007, fapt care ne afecteaza puternic profitabilitatea", considera si Directorul FATA Asigurari.

O solutie care se impune in acest sens este, in primul rand, o mai buna reglementare a legislatiei specifice domeniului, precum si o politica echilibrata a companiilor in ceea ce priveste cotatiile de prima acordate.


Produsele de economisire si de protectie sunt cele mai cautate


Piata asigurarilor de viata din judetul Braila este departe de a fi saturata si, desi aceasta zona nu se poate lauda cu o putere ridicata de cumparare sau o deschidere mai mare spre acest tip de produse, companiile locale de profil sunt increzatoare in potentialul de crestere al afacerilor la nivel local, in special pe segmentul de protectie si economisire.

Acestea sunt principalele trasaturi ale pietei brailene de asigurari desprinse cu ocazia vizitelor realizate de echipele Programului National "Unde Ma Asigur?". De altfel, produsele care s-au bucurat de o mare atentie din partea brailenilor au fost, dupa cum ne-au relatat liderii locali, asigurarile traditionale, rentele de studii si pensiile facultative.

In ultimii ani, tot mai multe companii de asigurari de viata au intrat pe piata din Braila, majoritatea operatorilor specializati la nivel national ca, de exemplu, ING Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, AVIVA si OMNIASIG Asigurari de Viata, fiind bine reprezentate in judet. Ultimii doi ani au fost deosebit de productivi pentru acesti asiguratori, numarul agentilor de vanzare fiind in continua crestere, iar campania de aderare la Pilonul II, precum si piata pensiilor facultative de Pilon III au constituit un factor de popularizare a celorlalte produse de protectie si economisire.

"Odata cu lansarea Pilonului II oamenii au devenit mult mai receptivi privind intregul pachet de servicii pe care il putem oferi. In acelasi timp, se constata o reducere a mediei de varsta pentru cei care solicita informatii privind produsele de asigurare si economisire", a precizat Carmen STERGAREL, Agency Manager, ING Asigurari de Viata.

Aceeasi opinie este impartasita si de catre Directorul BCR Asigurari de Viata, Mariana TOADER, care apreciaza ca "fata de primele noua luni ale anului precedent am inregistrat o crestere a subscrierilor de 40%". Totodata, in contextul migrarii populatiei catre mediul urban, nu este neglijat nici mediul rural, astfel ca "70% din subscrieri vin din afara orasului", completeaza Mariana TOADER.

"Clientii pe care ii vizam sunt in egala masura cei din orasul Braila, cat si cei din restul judetului. De aceea, o mai buna reprezentare in teritoriu ne ofera posibilitatea sa accesam fiecare dintre aceste medii", considera Sergiu ATANASIU, Director Agentie, OMNIASIG Asigurari de Viata.

Printre principalele obiective vizate de catre managerii reprezentantelor brailene de profil se regasesc, in primul rand, dezvoltarea portofoliului de clienti, alaturi de servirea cat mai buna a celor deja existenti, precum si cresterea fortei de vanzare si dezvoltarea in teritoriu.


Potential inca nevalorificat de brokeri


Activitatea de brokeraj are un potential ridicat in judetul Braila, dar neexploatat inca la nivelul corespunzator, afirma liderii principalelor companii de asigurari. "In municipiul Braila companiile de brokeraj in asigurari au aparut de curand, de aceea ne concentram in principal pe forta de vanzare proprie", a declarat Catalina ANGHEL, Director, Sucursala ASTRA Asigurari-UNIQA.

Gradul de informare scazut in ceea ce priveste mecanismul asigurarilor, precum si faptul ca "judetul Braila este slab dezvoltat din punct de vedere economic, explicat si prin prisma lipsei investitorilor atat in industrie, cat si in agricultura", a opinat Steli TIRILA, Director, Sucursala SRBA Broker de Asigurare, determina ca in portofoliile companiilor de intermediere in asigurari sa predomine asigurarile auto de raspundere civila sau cele facultative de tip CASCO, precum si, intr-o proportie mai scazuta, cele de culturi, incendii si alte calamitati.

"In cadrul Sucursalei BCR Asigurari, activitatea de subscriere prin intermediul brokerilor nu este foarte insemnata, circa 5% din totalul subscrierilor. Intentionam ca pe viitor sa dezvoltam acest canal alternativ de vanzare", a mentionat Maria NISIPEANU, Director, Sucursala BCR Asigurari.

In acest moment, pe piata de intermediere la nivel local exista un singur broker cu activitate semnificativa, cu sediul social in Braila, AIR Broker.

"Suntem deschisi colaborarii cu brokerii de asigurare in masura in care acestia armonizeaza interesele clientilor cu ale asiguratorilor. Sucursala Braila doreste valorificarea parteneriatului cu brokerii si vrea sa extinda relatiile de colaborare cu toate societatile de brokeraj de pe plan local", este de parere Elena ENESCU, Director, Sucursala OMNIASIG.

In acelasi timp, exista si sunt functionale reprezentante locale ale companiilor de brokeraj cu sediul in Bucuresti, precum: SRBA Broker de Asigurare, MILLENIUM Insurance Broker, FAST Brokers etc., care, desi sunt infiintate relativ recent, incearca sa castige o pozitie buna pe piata de intermediere din judet.

"Piata brokerajului in Braila nu este inca valorificata la adevaratul ei potential, acest fapt constituind un avantaj evident pentru compania noastra. O dovada, in acest sens, este faptul ca AIR Broker a primit autorizatia de functionare de la CSA in luna septembrie a anului trecut, iar in prima jumatate a anului curent compania noastra a obtinut rezultate remarcabile" (n. red.: AIR Broker a realizat in primele 6 luni ale anului 2008 un volum de intermedieri de cca. 800 mii euro, ocupand pozitia a 36-a in topul realizat de Revista de Specialitate INSURANCE Profile), a declarat Viorel ISTRATE, Director, AIR Broker de Asigurare.

"Estimam ca, in primele sase luni din anul 2009, vom inregistra o dezvoltare exponentiala si ne vom dubla volumul de intermedieri, comparativ cu aceeasi perioada a acestui an. De asemenea, ne-am propus si extinderea in alte zone, una dintre tinte fiind judetul Buzau", a completat Directorul AIR Broker.

Totusi, echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au intalnit la nivelul judetului Braila trei sucursale (ARDAF, EUROINS si UNITA) care exploateaza din plin acest canal alternativ de distributie, ponderea primelor intermediate fiind peste media celei realizate la nivel national.

"Brailenii se lasa cu greu convinsi sa isi incheie o asigurare facultativa. Ponderea primelor intermediate de Sucursala ARDAF prin intermediul brokerilor de asigurare este de circa 43% din totalul primelor brute subscrise", a precizat Florentina AMZA, Director, Sucursala ARDAF.

"Realizam in acest moment peste 40% din subscrieri prin intermediul brokerilor de asigurare si intentionam majorarea acestui procent in viitor", a precizat Cristina RADU. In acelasi timp, "consider ca externalizarea vanzarilor reprezinta o solutie foarte buna pentru companiile de asigurari, mai ales pentru dezvoltarea portofoliului corporate, fara a neglija totusi externalizarea propriei noastre forte de vanzare, in special pe partea de retail", a adaugat Cristina RADU.

Potrivit rezultatelor furnizate de asiguratorii braileni, valoarea totala a primelor brute intermediate de acestia pe piata locala de profil in primele noua luni ale anului curent este de circa 8,16 milioane lei, reprezentand procentual 14,96% din volumul total de prime brute subscrise.


Concluzii si perspective


Echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au cunoscut, in perioada vizitelor efectuate la Braila, un judet ce dispune de un potential turistic care, valorificat, poate constitui o componenta importanta a dezvoltarii economico-sociale la nivel regional, cat si a contributiei judetului la turismul national. De asemenea, incurajarea si promovarea turismului in judet ar putea constitui o oportunitate de crestere pe viitor, cu atat mai mult cu cat Braila dispune de un potential turistic propice practicarii tuturor formelor de turism (terapeutic, de agrement, de afaceri si de tranzit, cultural-istoric, de vanatoare si pescuit), si in plus, chiar si a unora noi, de tipul agro si ecoturism.

Din punctul de vedere al pietei locale a asigurarilor, judetul Braila se afla pe un trend ascendent, marturie stand evolutiile crescatoare consemnate de asiguratorii locali, cresterea numarului de agentii si sucursale, prezenta din ce in ce mai importanta a brokerilor de asigurare, marirea interesului pentru fenomenul asigurarilor si a necesitatii de asigurare in randul populatiei, astfel incat, majoritatea companiilor si-au propus ca principale obiective cresterea fortei proprii de vanzare, precum si infiintarea de noi puncte de lucru in judet.

"Pentru anul in curs ne propunem angajarea a cel putin unui asistent in brokeraj, extinderea retelei de vanzari atat in municipiu, cat si in localitatile importante ale judetului, precum si cresterea cu 70%, comparativ cu anul 2007, a primelor de asigurare intermediate", a mentionat Steli TIRILA.

"Printre obiectivele propuse pentru anul 2008 se numara cresterea portofoliului de clienti, dezvoltarea si rentabilizarea agentiilor operationale, precum si deschiderea de noi unitati in judet. Vom continua sa consolidam forta de vanzare, sa crestem numarul agentilor productivi si sa continuam instruirea permanenta a tuturor colaboratorilor nostri, in vederea unei calitati sporite a serviciilor si pentru dezvoltarea unui portofoliu echilibrat, prin orientarea catre categoriile de asigurari cu daunalitate mai scazuta", a adaugat Tudorica PANAIT.

Vlad BOLDIJAR

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din judetul Braila!

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de brokeraj din judetul Braila!


ASIBAN

Nicoleta VATLAVEC
Director Sucursala

ASIBAN
Bd. Independentei nr. 92, parter
Tel.: 0239.614.130
Fax: 0239.613.658

BCR Asigurari

Maria NISIPEANU

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Calarasilor nr. 17, et. 3
Tel.: 0239.613.050
Fax: 0239.613.744

EUROINS

Petrica PETRE

Director Sucursala

EUROINS
Str. Alexandru I. Cuza, nr.152, parter

ALLIANZ-TIRIAC

Petre CENCA
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Imparatul Traian, nr.4
Tel.: 0239.611.033
Fax: 0239.611.202

ARDAF

Florentina AMZA
Director Sucursala

ARDAF
Bd. Independentei, bl. A1, parter
Tel.: 0239.625.297
Fax: 0239.612.521

ASIROM

Eugen IONITA
Director Sucursala

ASIROM
Calea Calarasilor Nr. 46
Tel.: 0239.619.970
Fax: 0239.619.971

ASTRA - UNIQA

Catalina ANGHEL
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Calarasi IV, bl. 24A, sc. 1, ap. 2 si 3
Tel.: 0239.675.286
Fax: 0239.611.787

BCR Asigurari de Viata

Mariana TOADER
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
Str. Danubiu nr.11
Tel.: 0239.613.139
Fax: 0239.613.135

BT Asigurari

Tudorica PANAIT
Director Agentie Judeteana

BT Asigurari
Str. Independentei, nr.23, bl. A3
Tel.: 0239.629.356
Fax: 0239.629.357

DELTA ADDENDUM

Doinita STIRBET
Director Agentie

DELTA ADDENDUM
Str. Valeni, Bl.331K, Sc.1, Et.1, Ap.1
Tel.: 0244.194.829
Fax: 0244.194.964

FATA Asigurari

Cuprian LUCHIAN
Director Sucursala

FATA Asigurari
B-dul. Dorobantilor nr.25, bl. A22, sc.1, ap. 3, parter
Tel./Fax: 0239.686.842

GENERALI

Doru DAMIAN
Director Agentie

GENERALI
Str.Vapoarelor, nr. 10A
Tel.: 0239.622.425
Fax: 0239.614.687

ING Asigurari de Viata

Carmen STERGAREL
Agency Manager

ING Asigurari de Viata
Bd. Alexandru I. Cuza nr. 84
Tel./Fax: 0239.611.555

INTERAMERICAN

Maria CASANALTA
Consultant Senior

Georgiana PANAIT
Consultant Senior

INTERAMERICAN
Str. Dorobantilor, bl. A54bis, parter
Tel./Fax: 0239.683.309

OMNIASIG

Elena ENESCU
Director Sucursala

OMNIASIG
Bd. Independentei, bl. C1, parter
Tel.: 0239.617.714
Fax: 0239.610.181

OMNIASIG Asigurari de Viata

Sergiu ATANASIU
Director Agentie

OMNIASIG Asigurari de Viata
Str. Calea Galati nr.60, bl 5, ap.22
Tel.: 0239.624.490
Fax: 0239.624.489

UNITA

Cristina RADU
Director Sucursala

UNITA

Str. Cuza Voda nr. 10, bl. C1b
Tel.: 0244.543.078
Fax: 0244.590.138

AIR Broker

Viorel ISTRATE
Director

AIR Broker

B-dul Alexandru I. Cuza, nr. 32, Parter, Camera 24
Tel.: 0339.401.718
Fax: 0239.611.410

MILLENIUM Insurance Broker

Claudia BALASOIU
Director Sucursala

MILLENIUM Insurance Broker

Str. Mihai Bravu nr. 36
Tel.: 0239.618.850
Fax: 0239.612.250

SRBA Broker

Steli TIRILA
Director Sucursala

SRBA Broker

Str. Dorobanti, nr. 435, bl. A1, parter
Tel./Fax: 0239 610 880

Judetul
GalatiJudetul GALATI


> Resedinta de judet: Galati
> Suprafata: 4.466 km2
> Populatia: 622.936 locuitori (2006)
> Numar salariati: 132.128 (august 2008)
> Rata somajului: 5,7% (august 2008)
> Castig salarial mediu brut: 1.607lei/persoana (august 2008)

Piata locala a asigurarilor> Numar de unitati locale: 32 (2005)
> Prime brute subscrise: 69,48 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari: 230
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului: 4,38 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 111,53 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/2.708


Situat la extremitatea Est-Centrala a Romaniei, cu o suprafata de 4.466 km2, judetul Galati reprezinta 1,9% din suprafata Romaniei si se inscrie in aria judetelor pericarpatice, dunarene, fiind situat relativ aproape de Marea Neagra si la confluenta a trei mari ape curgatoare - Dunarea, Siretul, Prutul. Din punct de vedere administrativ, judetul include patru localitati urbane dintre care 2 municipii (Galati si Tecuci) si 2 orase (Beresti si Tg. Bujor), precum si 60 de comune. Aflata la 250 km de Bucuresti, resedinta de judet, municipiul Galati, cu o populatie de circa 293.000 locuitori, este al saptelea mare oras din Romania, precum si cel mai mare port al Dunarii maritime.

Pozitia geo-strategica a judetului Galati - aflat la rascrucea principalelor rute comerciale care traverseaza Europa, de la Est la Vest si de la Nord catre Sud -, existenta celui mai mare complex de porturi fluviale pe Dunare, cat si inalta calificare a fortei de munca reprezinta atuuri demne de atentia potentialilor investitori straini. Procesul de restructurare si de privatizare al marilor intreprinderi industriale, comerciale, agricole sau de servicii, ofera numeroase oportunitati investitorilor, data fiind viabilitatea demonstrata de capacitatea acestora de a-si fi mentinut si chiar largit piata.

"Zona Libera Galati", infiintata in 1993, amplasata pe malul Dunarii la Sud-Est de orasul Galati, constituie un argument in plus pentru atragerea viitorilor investitori in aceasta zona, prin facilitatile fiscale pe care le ofera. Avantajele oferite de amplasamentul "Zonei Libere Galati" (suprafata totala de 137 ha) se constituie in accesul la importantele magistrale de transporturi fluviale (canalul Rin - Main - Dunare), de transporturi feroviare (inclusiv transferul la ecartamentul larg) si rutiere, precum si in accesul la chei si la instalatiile portuare, pozitionarea pe Dunarea maritima la 80 km de Marea Neagra si foarte aproape de frontierele cu Ucraina si Republica Moldova.

Zona metropolitana Cantemir


Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in anul 2007 (42,77 miliarde euro), Regiunea de Sud-Est, care are in componenta sa judetele Galati, Braila, Buzau, Constanta, Tulcea si Vrancea, a acoperit circa 5,7% (n.red.: municipiul Bucuresti a atras aproape doua treimi - 64,3% din totalul investitiilor, mai exact 27,52 miliarde euro).

Pentru viitor, cel mai atractiv obiectiv din regiune pentru investitorii straini il constituie "Zona metropolitana Cantemir", proiect care va include aglomerarea urbana Galati-Braila si care va avea o populatie de 1.000.000 de locuitori, urmand a fi a doua mare aglomerare urbana din Romania ca numar de locuitori, si va beneficia de un aeroport international, doua poduri peste Dunare, in zona Galati-Bratianu si Braila-Macin, o autostrada precum si un nou sistem de transport - un metrou de suprafata. Punerea in practica a proiectului investitional de anvergura privind dezvoltarea infrastructurii in zona Braila-Galati va atrage, cu siguranta, importante investitii straine de miliarde de euro, in agricultura, turism si sectorul imobiliar.

In ceea ce priveste fondul locativ, din 2003 si pana acum, in cartierul "Dimitrie Cantemir" au fost construite noua blocuri de locuinte, care numara 247 de apartamente, alte 190 fiind in lucru, costurile totale ale lucrarilor realizate in acest interval cifrandu-se la peste 50 milioane RON.

O investitie notabila care urmeaza a se realiza este cea a grupului VEGA Holding, care a anuntat la finele lunii octombrie 2008 ca va investi 7-8 milioane euro in constructia unui hotel la Galati, pe faleza superioara a Dunarii, lucrarile fiind estimate a se finaliza in decembrie 2009. VEGA mai detine in Galati un hotel de trei stele, cu 69 de camere, si un complex hotelier si de agrement de cinci stele, cu 30 de camere. VEGA Holding detine mai multe societati de constructii civile si industriale, printre care VEGA '93 si VIVA Construct, dar are si afaceri in domeniul hotelier. Grupul are aproximativ 2.800 de angajati si o cifra de afaceri de 130 de milioane de euro.

De asemenea, in Galati se gaseste sigurul parc de software din Romania; inaugurat in martie 2004, acesta a avut de la bun inceput un grad de ocupare de 100%. In prezent, in parcul de software Galati lucreaza 500 de angajati permanenti si inca aproape 100 de colaboratori, la un numar de 31 de firme, dintre care patru - ORACLE, HP, MICROSOFT si SUN MICROSYSTEMS - au deschis, impreuna cu Universitatea Dunarea de Jos, centre de cercetare si dezvoltare.

Orasul ARCELOR-MITTAL Galati


Municipiul Galati este cel mai important centru roman de industrie maritima. Santierul Naval DAMEN (cifra de afaceri pentru anul 2007 de 75,25 milioane euro), asambleaza si repara nave de pana la 65.000 tdw. De altfel, constructia de nave este aici o industrie traditionala, un numar important de locuitori fiind angrenati in aceasta activitate (circa 3.000 de angajati).

De asemenea, judetul Galati este cel de-al patrulea centru industrial al tarii - numai la combinatul siderurgic ARCELOR-MITTAL fiind angajate in prezent circa 15.000 de persoane -, acesta fiind cel mai mare combinat siderurgic din tara, care formeaza, impreuna cu alte unitati specializate, un sector metalurgic si siderurgic puternic (industria metalurgica din Galati realizeaza 55,6% din productia de otel a Romaniei, 55% din cea a productiei de laminate si 90,4 % din productia de tabla si benzi laminate la rece).

O alta companie importanta care are sediul social la Galati este ARABESQUE, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii din Romania. De-a lungul timpului, ARABESQUE a devenit si o prezenta internationala prin deschiderea de filiale pe pietele altor tari: Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina si Serbia.

De asemenea, BEYLER S.A., companie cu capital privat, este unul dintre cei mai mari producatori de usi metalice, usi de interior, profile PVC si tamplarie PVC cu geam termopan din Romania, are sediul principal in judetul Galati.

Astfel, asiguratorii locali pot profita de prezenta unor importante obiective asigurabile la nivelul judetului, mai ales datorita dezvoltarii pe orizontala a afacerilor in zona santierului naval si a combinatului siderurgic, precum si externalizarii unor activitati catre alte companii.

"Am reusit sa incheiem asigurari de raspundere civila si accidente pentru un numar considerabil de angajati ai unor colosi precum ARCELOR-MITTAL, santierul naval, cat si din cadrul NAVROM. Nu in ultimul rand, avem incheiate si asigurari auto pentru parcurile acestor companii", precizeaza Dan Constantin DOBREA, Directorul Sucursalei OMNIASIG.

De asemenea, "santierul naval si combinatul siderurgic au devenit adevarate conglomerate, la care am reusit sa preluam in asigurare o parte din parcurile auto si cladiri in sistem de fronting", a declarat Sorinel SERBAN, Directorul Sucursalei ASIROM.

Totodata, "asigurarile de nave si ambarcatiuni de agrement au luat amploare, desi pentru cele de tip Cargo se opteaza pentru societati din afara tarii. Avem, in schimb, asigurate grupuri importante de constructii care activeaza la nivel national", precizeaza Panait AXENTE, Directorul Sucursalei BCR Asigurari.

Pe langa acest specific industrial, merita mentionat si potentialul judetului in ceea ce priveste asigurarile agricole, avand in vedere suprafata agricola considerabila si faptul ca zona nu este totusi ocolita de fenomene meteorologice catastrofice.

"Au fost realizate investitii importante in sectorul agricol si legumicol al judetului, marii producatori constientizand nevoia de protectie prin asigurare. Totusi, in ultimii ani, Galatiul a fost una dintre zonele cele mai afectate de grindina si furtuna, fapt care pune sub semnul intrebarii profitabilitatea acestei clase", mentioneaza Dan Constantin DOBREA.

"Asigurarile agricole reprezinta una dintre cele mai delicate clase si, odata cu venirea noului actionar, vom intra pe acest segment, dupa o analiza foarte amanuntita a riscurilor existente", a precizat Directorul Agentiei Judetene BT Asigurari, Daniela DAMIAN.

In pofida perspectivelor de dezvoltare pentru aceste clase de asigurare, in acest moment, motorul de crestere pentru piata de profil din Galati este segmentul auto. Acesta detine o pondere dominanta in portofoliul societatilor locale de profil si, drept urmare, acestea se confrunta cu o rata a daunei ridicata care, in unele cazuri, depaseste 100%.

"Judetul se caracterizeaza printr-un numar mare de accidente rutiere (locul I pe tara la accidente mortale), din cauza infrastructurii existente si ca urmare a cresterii numarului de autovehicule", considera Directorul ASIROM.
Drept consecinta, ca solutii identificate de catre asiguratorii din judet se numara, pe de o parte, implementarea unei baze de date unice pe segmentul CASCO, iar pe de alta parte, diversificarea portofoliului, prin axarea pe clase de asigurari mai profitabile, precum property, raspunderi civile si asigurari de viata.

Frauda creeaza dificultati asiguratorilor


Frauda in asigurari reprezinta o problema reala la nivelul judetului Galati, reprezentantele locale ale companiilor de profil depunand eforturi sustinute pentru combaterea numarului ridicat de tentative. In cadrul clasei asiguratorilor auto, care ocupa cea mai mare parte a portofoliilor companiilor de asigurari la nivel national, se inregistreaza si cel mai mare volum de daune. Una dintre explicatiile pentru rata daunei foarte ridicata este si atractivitatea segmentul auto pentru fraudatori si totodata vulnerabilitatea acestuia. Unul dintre judetele in care aceasta problema este resimtita acut de catre companiile de profil este Galatiul.

"In Galati, frauda constituie una dintre cele mai stringente probleme in activitatea companiilor de asigurari. ASIBAN Galati se confrunta cu relativ multe situatii de acest tip, plecand de la cazuri minore, pana la tentative de inscenare a unor accidente", a declarat Laurentiu RAILESCU, Directorul Sucursalei ASIBAN.

"Exista, fara indoiala, tentative de frauda in Galati. Mai mult, compania noastra s-a confruntat, pe parcursul activitatii, cu mai multe daune contrafacute. Prima dintre solutiile prin care combatem fenomenul este o selectie cat mai stricta a clientilor nostri; astfel, incercam indepartarea acelora care ne creeaza suspiciuni", a punctat Zoita GORE, Director, Sucursala UNITA.

In acelasi timp, reprezentantii la nivel local ai companiilor de asigurari au semnalat faptul ca exista daune care fac obiectul unei fraude, dar nu exista destule probe pentru a fi declinata despagubirea si dovedirea ulterioara in instanta a inscenarii. Una dintre abordarile pe care le adopta o parte dintre companii in ceea ce priveste combaterea acestui fenomen negativ este si practicarea unor tarife adecvate, prin cresterea cotei de prima si a valorii fransizei. "Pana in acest moment, prin abordarea noastra am reusit sa ocolim fraudele majore. O dovada in acest sens este si rata daunei inregistrata de Agentia noastra, care este mai mica de 50%", a precizat Livia DRAGOMIR, Director, Agentia GENERALI.

Auto: 70% din subscrieri, 90% din daune


Anul 2006 a reprezentat pentru industria galateana a asigurarilor, potrivit Institutului National de Statistica, un volum total de prime brute subscrise de 69,48 milioane lei (19,71 milioane euro), acest rezultat plasand judetul in clasamentul national realizat in functie de volumul de subscrieri, ca si in anul 2005, pe pozitia a 15-a. Cresterea industriei de profil se poate remarca din cifrele aferente primelor noua luni ale anului 2008 comunicate Revistei PRIMM Asigurari&Pensii de catre asiguratorii locali: 83,40 milioane lei prime brute subscrise (21,53 milioane euro), consemnandu-se o evolutie crescatoare in moneda europeana fata de perioada corespondenta a anului anterior de peste 32%.

Pe clase de asigurari, portofoliul consolidat al pietei judetene arata, dupa primele noua luni ale anului 2008, astfel: 40,64% din totalul subscrierilor au fost aferente asigurarilor CASCO, 29,65% asigurari RCA, 9,26% asigurari de incendiu si calamitati naturale si doar putin peste 6 puncte procentuale asigurari de viata, lucru care ne face in mod cert sa concluzionam ca pentru galateni protectia si grija fata de masina sunt mult peste cea fata de locuinta sau familie. De asemenea, dintre toate clasele de asigurari, subscrierile din asigurarile de incendiu si calamitati naturale au consemnat, in perioada analizata, fata de perioada ianuarie-septembrie 2007, cea mai spectaculoasa crestere, in euro, de peste 50%, in vreme ce asigurarile de viata au suferit o scadere a volumului de prime brute subscrise de -8,15%.

Faptul ca la nivelul judetului Galati, in portofoliul companiilor de asigurari ponderea cea mai mare o au asigurarile auto (CASCO si RCA, insumate) se reflecta si in valoarea daunelor platite de acestia, peste 90% (peste 38 milioane lei) fiind aferente acestor clase de asigurari.

"Dauna record inregistrata de Sucursala noastra a fost pentru o asigurare CASCO si a avut valoarea de 133.618 lei", a declarat Sorinel SERBAN. "Nu asigurarile RCA genereaza daunele cele mai mari, ci asigurarile facultative, de tip CASCO", a opinat Neculai MILOSOVICI, Director, Sucursala EUROINS.

In ceea ce priveste situatia intermedierii in asigurari, sucursalele locale ale companiilor de profil se pot lauda cu o pondere importanta a primelor intermediate de catre brokeri, fie ei regionali sau nationali. Se poate constata de altfel ca exista la nivelul Galatiului, fata de alte judete din tara, un numar semnificativ de societati de brokeraj in asigurari, precum AVERAL Broker, AXASIG, BESTKLASS Broker, IVAS Broker, NEO Broker, PROMPT ASIG, SALVE FINANCE s.a.

Astfel, potrivit cifrelor comunicare de sucursalele si agentiile locale ale companiilor de asigurari, la nivelul primelor noua luni ale anului curent 21,6 milioane lei reprezenta valoarea totala a primelor brute intermediate, circa 25,90% din totalul primelor brute subscrise la nivel judetean in perioada analizata. De altfel, majoritatea companiilor de asigurari din judet au ca principal obiectiv vizat pentru anul 2009 dezvoltarea acestui canal alternativ de vanzare.

"Aproximativ 25% din volumul subscrierilor este realizat prin intermediul brokerilor. Avand in vedere importanta brokerilor in piata de profil, Sucursala ALLIANZ-TIRIAC isi propune dezvoltarea colaborarii cu acestia, in scopul cresterii volumului de prime brute subscrise", a declarat Didina CHIRIAC, Directorul Sucursalei.

In acelasi timp, forta proprie de vanzare nu este neglijata, unul dintre obiectivele constante vizate de asiguratori constand in dezvoltarea retelei de agenti (in judet activeaza circa 1.478 agenti/colaboratori, potrivit relatarilor companiilor de asigurari): "Obiectivele Sucursalei pentru urmatoarea perioada sunt dezvoltarea retelei proprii de vanzare, precum si imbunatatirea serviciilor acordate si cresterea portofoliului non- auto", a declarat Zoita GORE.


Click pe imagine pentru a vedea tabelul!

Ierarhie diferita


Ierarhia pietei de asigurari din judetul Galati este diferita de cea consemnata de clasamentul companiilor dupa volumul subscrierilor existent la nivelul tarii. Mai exact, liderul pietei galatene de profil este OMNIASIG, compania membra a grupului austriac VIENNA Insurance, aceasta realizand dupa primele noua luni ale anului 2008 un volum de subscrieri de 15,13 milioane lei (circa 4,16 milioane euro).

Ceea ce surprinde este numele companiilor care ocupa urmatoarele doua pozitii, nici una dintre acestea nefacand parte din grupul candidatilor la aceste pozitii pe plan national: cu o cota de piata la nivel judetean de 15,27%, BCR Asigurari, respectiv ARDAF, cu prime brute subscrise de circa 11,13 milioane lei (n.red.: potrivit Revistei de Specialitate INSURANCE Profile, in primul semestru al anului 2008, in clasamentul realizat in functie de volumul de prime brute subscrise, BCR Asigurari a ocupat locul 7, in vreme ce ARDAF pozitia a 9-a).

"La finele anului 2007 Sucursala BCR Asigurari Galati s-a situat pe locul 3 in clasamentul sucursalelor realizat in functie de volumul primelor brute subscrise (exclusiv unitatile BCR Asigurari din Bucuresti). Dupa primele noua luni ale anului 2008, Sucursala se situeaza pe acelasi loc in clasament. Principalele tipuri de asigurari din portofoliul Sucursalei BCR Asigurari Galati sunt cele din asigurari auto (CASCO si RCA), acestea reprezentand un procent de 78% din totalul primelor brute subscrise in perioada ianuarie - septembrie 2008", a comentat Axente PANAIT.

Pe urmatoarele pozitii in clasament se situeaza ASIROM Vienna Insurance Group, liderul la nivel national ALLIANZ-TIRIAC, precum si cel mai nou membru intrat in familia UNIQA, UNITA.


Privind spre viitor


In cadrul vizitelor realizate la sucursalele si agentiile locale, echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au luat cunostinta de oportunitatile de dezvoltare a pietei locale de profil, de rezultatele inregistrate la nivel de piata, de deschiderea mai mare a galatenilor si de constientizarea nevoii de asigurare, totul conducand la ideea ca industria galateana a asigurarilor se gaseste intr-un real proces de progres.

Mai sunt multe aspecte care trebuie imbunatatite, probleme precum frauda, daunalitatea crescuta sau lipsa de personal punandu-i pe asiguratori in situatia de a se adapta si de a cauta cele mai adecvate solutii de gestionare a acestora. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii, mai ales in mediul rural, precum si consolidarea si stabilizarea sectorului privat al economiei judetului sunt numai doua dintre deficientele cu care se confrunta autoritatile locale in vederea atragerii de noi investitori interni sau externi. Progresele sunt vizibile si, cu certitudine, la urmatoarea vizita, va vom comunica evolutia, precum si rezultatele pozitive consemnate de piata locala.

Vlad BOLDIJAR

Click aici pentru a vedea rezultatele companiilor de asigurari din Galati!


ASIBAN

Laurentiu RAILESCU
Director Sucursala

ASIBAN
Str.Brailei - Mazepa 1 nr.15, bl.R1 (complex Potcoava de Aur)
Tel./Fax: 0236.312.621

BCR Asigurari

Panait AXENTE

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Brailei nr. 7-9- Vox Center, parter - et. 1
Tel./Fax: 0236.430.500

EUROINS

Neculai MILOSOVICI

Director Sucursala

EUROINS
Str. Arad nr.6, bl. PS12B, ap.39
Tel.: 0236.321.668
Fax: 0236.321.669

ALLIANZ-TIRIAC

Didina CHIRIAC
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str.I. L. Caragiale, nr.6
Tel.: 0236.465.339
Fax: 0236.499.950

ARDAF

Viorica HIJ
Director Sucursala

ARDAF
Str. Constructorilor nr.1 bis
Tel./Fax: 0236.461.919

ASIROM

Sorinel SERBAN
Director Sucursala

ASIROM
Str. Domneasca Nr. 40, Bl. 5U2
Tel.: 0236.460.636
Fax: 0236.460.443

BT Asigurari

Daniela DAMIAN
Director Agentie Judeteana

BT Asigurari
Str.Brailei nr.165 B AF A2-A3
Tel.: 0236.321.666
Fax: 0236.306.283

CERTASIG

Petrache BORDEIANU
Director Sucursala

CERTASIG
Str. Braila nr. 37, parter

FATA Asigurari

Cristinel DOGARU
Sef Agentie

FATA Asigurari
Str. Rosiori nr. 10, bl. D1, sc. III, parter, ap. 44
Tel./Fax: 0236.312.488

GENERALI

Livia Mihaela DRAGOMIR
Director Agentie

GENERALI
Str. Domneasca, nr. 66
Tel.: 0236.306.199
Fax: 0236.468.618

INTERAMERICAN

Elena DIMA
Agency Manager

INTERAMERICAN
Str. Brailei, nr. 4bis
Tel.: 0236.480.427
Fax: 0236.480.746

OMNIASIG

Constantin Dan DOBREA
Director Sucursala

OMNIASIG
Str. Domneasca, nr. 15
Tel.: 0236.470.606
Fax: 0236.470.700

OTP Garancia

Marian EFTIMIE
Director Agentie

OTP Garancia
Bd. George Cosbuc nr. 17, Bl. M2, Sc. I, parter
Tel. /Fax: 0236 324 869

UNITA

Zoita GORE
Director Sucursala

UNITA

Str. Nicolae Balcescu nr. 25
Tel.: 0236.460.413
Fax: 0236.312.802

AVERAL Broker

Carmen BARBU
Director General

AVERAL Broker

Str. Domneasca nr. 73, bl. C, sc. 3, et.2, ap.50
Tel./Fax: 0236.492.344

AXASIG Broker

Eugen POPA
Director General

AXASIG Broker

Bd. G. Cosbuc, nr.3, bl. M1, parter
Tel./Fax: 0236.317.577

BESTKLASS Broker

Nicu GATIN
Director

BESTKLASS Broker

Str. Lupeni, nr. 2, bl. Bussines Center, birou 15
Tel./Fax: 0236.321.010

IVAS Broker

Daniel RADU
Director Executiv

IVAS Broker

Str. Saturn nr. 36, ap. Camera 8
Tel./Fax: 0236.461.078

NEO Broker

Silviu ALEXANDRU
Administrator

NEO Broker

Str. Domneasca, nr. 11, bl. P1, parter, ap. 4
Tel./Fax: 0236.493.061

PROMPT ASIG Broker

Nicolae LUCA
Director

Mihaela LUCA
Director Coordonator

PROMPT ASIG Broker

Str. Lupeni nr.4
Tel./Fax: 0236.412.839


Ziua Asigurarilor


Ce se asigura in Braila si in Galati?


Conferinta ZIUA ASIGURARILOR, desfasurata in data de 7 noiembrie a.c., a reprezentat punctul culminant al vizitelor efectuate la sediile companiilor de asigurari, in cadrul Programului National "Unde ma Asigur?", din judetele Braila si Galati.

Intalnirea a constituit un bun prilej pentru schimbul de experienta intre asiguratori si companiile de brokeraj care activeaza la nivel local, precum si pentru identificarea unor posibilitati de imbunatatire in ceea ce priveste relatiile de colaborare si conlucrare dintre acestia.

In cadrul intalnirii, a fost prezentat topul companiilor de asigurari, in functie de subscrieri, in paralel pentru ambele judete. ASIROM este liderul pietei asigurarilor din Braila, urmat de OMNIASIG si ASIBAN. In acelasi timp, OMNIASIG conduce in topul sucursalelor din judetul Galati, pe pozitiile urmatoare clasandu-se BCR Asigurari si ARDAF.

Dezbaterile au debutat cu o analiza de ansamblu asupra pietei nationale de profil, liderii locali exprimandu-si increderea ca teritoriul va detine un procent din ce in ce mai mare in totalul subscrierilor din Romania. "Ponderea, cu siguranta, va creste, din doua motive: unul dintre stimulii industriei, si anume investitiile in sectorul imobiliar din Bucuresti a stagnat, in timp ce, in teritoriu, potentialul este generat de clasele de asigurari care nu s-au dezvoltat inca corespunzator si, mai ales, cele property, ajutate de Legea asigurarii obligatorii a locuintelor", a declarat Constantin Dan DOBREA, Directorul Sucursalei OMNIASIG Galati.

Opinia a fost impartasita si de Sorinel SERBAN, Directorul ASIROM Galati, care a declarat: "Judetul nostru este caracterizat prin industria grea si prin transporturi fluviale, oferind astfel posibilitatea de a fructifica aceste sectoare, in timp ce Braila are un potential aparte pentru asigurarile agricole. In ambele regiuni, la fel ca si in restul tarii, se pot dezvolta cu usurinta clasele de asigurari de locuinte, cat si cele de raspunderi civile".

"Tinand cont de potentialul agricol al zonei, asigurarile de acest tip sunt inca intr-o faza incipienta si trebuie sustinute din punct de vedere legislativ", a completat Dan POSTOLACHE, Director Regional, EUROINS.

Pornind de la segmentul dominant al pietei asigurarilor, cel auto, discutiile s-au axat pe rentabilizarea pietei, in special prin fransiza introdusa de o parte dintre societatile importante, pentru politele auto facultative. "Un efect al fransizei, pe langa responsabilizarea clientilor, a fost acela al fragmentarii clientelei, in sensul ca cei cu un grad de risc mai ridicat nu mai beneficiau de tarifele standard", a comentat Petre CENCA, Director, ALLIANZ-TIRIAC Braila. In acelasi timp, "pentru societatea noastra a fost un avantaj ca nu am introdus aceasta procedura. Consideram ca un client va ramane responsabil si fara introducerea fransizei", a mentionat Florentina AMZA, Director, ARDAF Braila.

Un aspect important al regiunii este acela ca s-a inregistrat un numar important de cazuri de frauda. "Autoritatile statului ar trebui sa cunoasca impactul asupra asiguratorilor, astfel multe dintre cazurile controversate rezolvandu-se mai rapid, pentru ca acestea mobilizeaza resurse importante din partea ambelor entitati", a subliniat Laurentiu RAILESCU, Director, ASIBAN Galati.

"In mod frecvent, se fac contestatii asupra proceselor-verbale intocmite de politie, pentru ca accidentele regizate pot fi depistate destul de usor", a completat Tudorica PANAIT, Director, BT Asigurari Braila.
Relatia asiguratori-brokeri din regiune a reprezentat punctul de interes al dezbaterilor, contributia societatilor de intermediere detinand o pondere din ce in ce mai importanta in portofoliile companiilor de asigurari din zona.

"In acest moment, 30% din totalul subscrierilor Sucursalei noastre sunt realizate prin intermediul brokerilor, iar in regiune exista un numar semnificativ de brokeri care ne pot ajuta sa ne dezvoltam", a declarat Zoita GORE, Director, UNITA Galati. Totusi, una dintre problemele semnalate de intermediari a fost faptul ca "o parte dintre societati nu ne ofera o flexibilitate mai mare a produselor, sau nu raspund solicitarilor in timp util", a semnalat Steli TIRILA, Director, Sucursala SRBA Braila.

Una dintre solutii a fost evidentiata de Stefan PRIGOREANU, actionar al MILLENIUM Insurance Broker: "In teritoriu, prin deschiderea de fransize, incercam sa venim cu tot know-how-ul de care dispunem pentru a dezvolta o colaborare durabila si pentru a eficientiza relatia cu companiile de asigurari".

In conditiile actuale de piata, atat companiile, cat si societatile de brokeraj vad in diversificarea portofoliului principala metoda de a reduce pierderile generate de politele auto. "Desi portofoliile brokerilor sunt puternic dominate de asigurarile auto, incercam sa ii stimulam pe acestia sa dezvolte si celelalte clase, oferindu-le comisioane mai atractive", a mentionat Axente PANAIT, Director, BCR Asigurari Galati. Afirmatia a fost intarita si de Viorel VASILE, Managing Partner SAFETY Broker, care a subliniat: "In momentul in care portofoliul de clienti se limiteaza, trebuie sa incercam sa ne dezvoltam pe orizontala, oferind o gama cat mai larga de produse".

Conferinta s-a incheiat cu o analiza a perspectivelor de dezvoltare a asigurarilor de viata in regiune. Sorin ENACHE, GENERALI Braila, a punctat: "Asigurarile de viata se adreseaza in special clasei de mijloc, un succes neasteptat avandu-l, in aceasta perioada, politele unit-linked".

"Clientii pe care ii vizam sunt in egala masura cei din orasul Braila, cat si cei din restul judetului. De aceea, o mai buna reprezentare in teritoriu ne ofera posibilitatea sa accesam fiecare dintre aceste medii", considera Sergiu ATANASIU, Director, Agentia OMNIASIG Asigurari de Viata Braila.

Mihai CRACEA

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

Presedinte: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU
Business Development Director: Alexandru D. CIUNCAN

Redactor Sef XPRIMM Newsletters: Mihaela CIRCU

Editor Coordonator: Vlad PANCIU
Coordonator Ziua Asigurarilor: Lidia POP

Editor: Vlad BOLDIJAR

Echipa Programului Unde Ma Asigur?: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mihai CRACEA, Vlad BOLDIJAR, Andreea STATE

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE

E-mail: media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2008 Media XPRIMM


Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.