Unde Ma Asigur?
  by
Media XPRIMM
INSURANCE Profile
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 35, 19 mai 2009

ARAD
TULCEA

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE


Forum Unde ma ASIGUR


Millenium Insurance Broker


Casco Ieftin

Safety Broker

Revista PRIMM
Anuarul Asigurarilor
Judetul
AradJudetul ARAD

> Resedinta de judet: Arad
> Suprafata: 7.654 km2
> Populatia: 461.744 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 131.362 (ianuarie 2009)
> Rata somajului: 3,5% (ianuarie 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.492 lei/persoana (ianuarie 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 144,01 milioane lei
> Daune platite: 85,35 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 321
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 6,18 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 311,88 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.438


O alta piata in Vest - Mit sau realitate?Situat in extremitatea vestica a Romaniei, la granita tarii noastre cu Ungaria, judetul Arad are o suprafata de 7.654 km2 si o populatie de aproape jumatate de milion de locuitori. In acelasi timp, resedinta de judet omonima are o importanta traditie industriala si comerciala, reusind sa se situeze printre cele mai prospere orase din Romania post-revolutionara, datorita semnificativelor investitii autohtone si straine.
Principalele ramuri industriale ale judetului sunt: vagoane de marfa si de calatori, industria de confectii si textile, industria alimentara, mobila si accesorii pentru mobila, componente pentru industria auto, componente electronice, contoare, incaltaminte.

Mai mult, Aradul este cel mai important nod al retelelor rutiere si feroviare de transport, nationale si trans-europene, din Vestul Romaniei. Acesta apartine Coridorului Pan-European IV, care leaga Europa de Vest de tarile Europei de Sud-Est si de cele ale Asiei Centrale.
A?a cum am vazut si in descrierea geografica, judetul Arad este situat in Regiunea de Vest a tarii noastre, o zona mai dezvoltatala nivel national, atat din perspectiva economica, in general, cat si din cea a domeniului asigurarilor, in particular.

Din punct de vedere al asigurarilor, Regiunea Vest a consemnat in anul 2008 subscrieri de 151,9 milioane euro, o crestere cu 33% fata de rezultatul inregistrat in anul 2007 (n. red.: dinamica este, astfel, superioara cresterii medii la nivel national). Aceasta regiune este formata din patru judete, care pot fi clasificate, dupa volumul total de subscrieri, in urmatorul mod: judetul Timisoara – pe primul loc, urmat de Arad, de Hunedoara si, pe ultimul loc, Caras-Severin.

Judetul ARAD

Dintre acestea, judetul Arad a inregistrat in anul precedent un volum de prime brute subscrise de 39,1 milioane euro (144 milioane lei), clasandu-se, astfel, pe pozitia a 13-a la nivel national, din cele 41 de judete.

Aici, densitatea asigurarilor, indicator care arata cat platesc locuitorii din Arad, anual, pentru asigurari, se ridica la 84,69 euro/ loc., o suma destul de mare prin comparatie cu celelalte judete din tara, dar sub media de 110 euro/loc., inregistata la nivel national, in anul 2008 (incluzand Municipiul Bucuresti). In ceea ce priveste volumul daunelor inregistrat in Arad, in anul 2008, acesta a fost de 23,17 milioane euro (85,3 milioane lei).

Judetul ARAD

In acest context, cum arata clasamentul companiilor de asigurari, la nivelul judetului, pentru anul precedent?
Pe primul loc, dupa criteriul primelor brute subscrise, se plaseaza OMNIASIG, cu 24,2 milioane lei, urmat de BCR Asigurari, cu 16,5 milioane lei, si de ASIROM, cu 15,9 milioane lei.

Top 5, la nivel local, este completat de ING Asigurari de Viata – 13,7 milioane lei - si de ALLIANZ-TIRIAC – 13,4 milioane lei.


Momentul in care criza atinge Vestul...


Fara indoiala ca dezechilibrele economice internationale nu pot ocoli tara noastra, iar judetul Arad este in mod deosebit expus la criza, in principal din cauza axarii puternice a economiei judetene pe afaceri conexe industriei auto - a reiesit in urma discutiilor purtate de echipele Programului "Unde Ma Asigur?" cu reprezentantii companiilor de asigurari din aceasta zona.

Pe raza judetului Arad, exista un numar mare de fabrici de dimensiuni reduse specializate pe productia de componente auto (volane, centuri de siguranta etc.), care au suferit, ca si consecinta a crizei, importante scaderi de comenzi, fiind nevoite astfel sa isi restranga activitatea. Pe langa aceasta, creditarea de catre institutiile financiare specializate a cunoscut scaderi importante in ultima perioada; in acelasi timp, segmentul de constructii a trecut de la o dezvoltare accelerata la o etapa de stagnare.

"Judetul Arad se afla pe locul al treilea in topul judetelor afectate de criza financiara din tara noastra, dupa Arges si Galati. Astfel, aici s-au anuntat deja disponibilizari de peste 2.000 de angajati, din cele in jur de 20.000 de persoane care lucreaza in fabricile producatoare de componente auto", a declarat Dumitru PEPICI, Director Regional Vest, OMNIASIG.
Acest fapt va avea drept consecinta negativa diminuarea potentialului asigurabil, atat in ceea ce priveste persoanele juridice, cat si cele fizice.

"Multe companii mari din judet, care aveau incheiate polite in anul 2008, prefera ca in urmatoarea perioada sa isi asume aceste riscuri si sa recurga la metoda autoasigurarii", a declarat Alin Dacian HARLAU, Director, Sucursala Zonala Arad, BCR Asigurari.

"Observam o reducere semnificativa a investitiilor si, in special, a activitatii companiilor legate de industria auto, o scadere dramatica a vanzarilor de autovehicule noi (cu 60% mai putin in T1/2009 fata de T1/2008, in sistem de leasing) si o inasprire a conditiilor de creditare din partea bancilor; aceste elemente genereaza efecte puternice pentru piata asigurarilor din judet", a explicat Ioan ANGHELINA, Director, Sucursala BCR Asigurari.

"Mai mult, din cauza diminuarii veniturilor, oamenii intampina dificultati in achitarea ratelor la banca. In consecinta, cresc si despagubirile asiguratorilor pentru riscurile financiare", a declarat Simona DRAGOS-PETRE, Director, ASIBAN Arad (n.red.: compania a inregistrat daune de 2,2 milioane lei in 2008, subscrierile cifrandu-se la 0,5 milioane lei, pe clasa asigurarilor de credite si garantii).

"Deja tot mai acuta, problema crizei financiare este factorul determinant care isi pune amprenta asupra asigurarilor, in ultima perioada. Clienti care nu isi mai pot achita ratele si altii pe care ii asteapta somajul sunt lucruri din ce in ce mai obisnuite. Un aspect frecvent intalnit se refera la companiile de asigurari care ofera produse la preturi foarte mici, iar clientii se orienteaza direct catre aceste oferte, devenind pentru noi mai dificil sa le explicam ca asigurari cu acoperiri complexe nu se pot vinde pentru bani putini", a punctat Ana RADITA, Director, Agentia Judeteana BT Asigurari.

"Cu toate acestea, in opinia mea, criza nu s-a resimtit inca foarte puternic, urmand ca efectele ei sa se accentueze intr-o perioada ulterioara... Aceasta zona a tarii este recunoscuta pentru mentalitatea buna referitoare la protectie, pentru conservatorism si spirit precaut, de-aici provenind si intelegerea buna a unei asigurari. Acum insa, criza a determinat o accentuare a acestei abordari, dar intr-o directie total opusa, in sensul reducerii cheltuielilor, inclusiv a celor cu asigurarile, si in directia conservarii disponibilitatilor...", a subliniat Directorul OMNIASIG, Zona Vest.

Anul 2009 este privit, in consecinta, de catre asiguratorii din judet, ca un "an al mentinerii portofoliului" prin flexibilitate, prin adaptabilitate la cerintele de moment ale pietei si prin sporirea eficientei.


Asigurarile auto se opresc la granita dintre profit si pierdere


Avand o daunalitate ridicata, companiile de asigurari din judetul Arad au incercat, in ultimii ani, sa-si diversifice portofoliul, printr-o selectie riguroasa a riscurilor pe componenta auto si printr-o crestere a ponderii celorlalte asigurari. Astfel, jucatorii de pe piata aradeana se vad nevoiti sa isi revizuiasca politica cu privire la clasa de asigurari care, pana in prezent, a asigurat cresterea, dar care a provocat, in acelasi timp, si un dezechilibru major intre subscrierile si despagubirile platite.

Liderii companiilor de asigurari au semnalat faptul ca, fiind o regiune de granita, cu un punct de trecere a frontierei foarte des utilizat, frecventa evenimentelor rutiere este mai ridicata decat in restul teritoriului. Traficul intens, infrastructura din municipiu si reteaua de drumuri din restul judetului sunt probleme care nu au o rezolvare pe termen scurt si care determina companiile sa utilizeze metode de compensare a daunalitatii, precum majorarea tarifelor sau introducerea de fransize obligatorii.

Toate efectele mentionate mai sus sunt amplificate si de circumstantele economice actuale, in care lichiditatea a devenit o problema pentru majoritatea entitatilor economice.

"Judetul nostru a fost tot timpul un barometru pentru piata auto din Romania, datorita apropierii de granita si preturilor foarte avantajoase pentru autovehicule", a evidentiat Dumitru Nicolae PEPICI, Directorul Regional Vest al OMNIASIG. In acelasi timp, traficul transfrontalier a generat si o daunalitate ridicata pe politele de Carte Verde, spre deosebire de alte judete din tara, a continuat Directorul OMNIASIG.

De asemenea, criza financiara a determinat, indirect, o scadere a activitatii firmelor de leasing si, implicit, a vanzarilor de autovehicule noi. In aceste conditii, a aparut un factor agravant pentru valoarea despagubirilor acordate de asiguratori, si anume majorarea, de multe ori nejustificata, a tarifelor pentru orele de manopera in service-urile auto. In incercarea de a compensa diminuarea veniturilor din vanzari, reprezentantele au considerat aceasta ca fiind una dintre solutiile aplicabile pe termen scurt.

"In medie, pretul orelor de manopera a crescut cu 10-20%, dar au existat si solicitari de majorare de pana la 100%", a declarat Alin Dacian HARLAU. "Am incercat sa pastram autonomia serviceurilor in ceea ce priveste preturile practicate, dar se poate observa, in ultima perioada, o crestere a tarifelor", a fost de parere si Marius NEDELCU, Director, Sucursala ARDAF.

"Incercam sa minimizam efectele pe care criza economica ar putea sa le aiba asupra sucursalei Arad. Abordarea noastra consta in promovarea unor produse special contruite pentru clientii persoane fizice, excelente din perspectiva raportului cost/beneficii. Mai mult, ALLIANZ-TIRIAC se numara printre foarte putinele companii care nu majoreaza, in acest moment, preturile pentru asigurarile auto, de aici derivand si o competitivitate mai mare a ofertei, in conditiile in care serviciile sunt recunoscute a fi unele premium", a subliniat Gratiana TASCH, Director, ALLIANZ-TIRIAC.


La vremuri noi... probleme noi
Despagubirile pentru daunele non-patrimoniale iau START-ul in Arad


Daunele non-patrimoniale pot fi considerate in acest moment o problema specifica Zonei de Vest a tarii noastre, si indeosebi Aradului. Aspectul semnalat aici de liderii locali a fost cresterea puternica, in ultima perioada, a despagubirilor acordate prin politele de raspundere civila auto de acest tip.
Spre deosebire de tarile vestice, daunele nepatrimoniale nu au ocupat, pana in acest moment, un loc important in totalul despagubirilor platite de asiguratori. Totusi, influentele vestice devin din ce in ce mai vizibile, iar clientii care realizeaza astfel de solicitari primesc raspunsuri favorabile din partea instantelor de judecata, care, mai mult, au si libertatea totala de a stabili valoarea compensatiilor.

"Valoarea despagubirii pentru un astfel de eveniment s-a ridicat pana la 500.000 lei, iar numarul proceselor aflate pe rol este in crestere", a evidentiat Hilda STICKL, Director Sucursala UNIQA Asigurari.

Nu in ultimul rand, o alta trasatura semnalata de asiguratorii din Arad a fost aceea ca frauda in asigurari exista, iar fenomenul este in pericol de a se amplifica, din cauza clientilor care se afla in imposibilitatea de plata a ratelor de leasing si care pot privi polita de asigurare CASCO drept o varianta de a acoperi datoria. Pe de alta parte, noile modificari legislative ce vor intra in vigoare in acest an pot avea si ele o influenta, in sensul unei cresteri a tentativelor de frauda.


Diversificarea portofoliului


In contextul problemelor mari pe care le presupune subscrierea exclusiv pe clasa auto, asiguratorii din Arad se orienteaza catre alte segmente, pentru a ajunge la un portofoliu cat mai echilibrat.
Acestea sunt fie asigurarile non-auto, cele mai vizate fiind politele de incendiu si calamitati naturale, asigurarile agricole sau raspunderile civile, fie asigurarile de viata.

O atentie deosebita este acordata si asigurarilor agricole, care nu sunt, conform reprezentantilor companiilor de profil din judet, practicate la inaltimea potentialului existent.

"Compania noastra a dezvoltat in ultima perioada subscrierea pe clasa asigurarilor agricole. In Arad, exista cerere pentru aceste polite, chiar daca nu mai exista subventia din partea statului pentru jumatate din prima de asigurare. Totusi, s-a inregistat o reducere a vanzarilor, din aceasta perspectiva... In ceea ce priveste rata daunei pe care am inregistrat-o pe asigurari agricole, aceasta nu depaseste 30%; de aceea putem sa o consideram o clasa de asigurari profitabila",a explicat, Monica MOISA, Director, Sucursala EUROINS.

"Judetul Arad are, fara indoiala, un potential ridicat pentru asigurarile de cultura. Totusi, in momentul in care au disparut stimulentele, vanzarile noastre au suferit o scadere cu 50 de procente. In acest moment, depunem eforturi sa recastigam clientii, dar si sa atragem unii noi... In acelasi timp, avand in vedere modificarile climatice, care se resimt din ce in ce mai mult, ne asteptam la cresterea numarului de evenimente neplacute", a declarat Eugen HARS, Director, ASIROM Arad.

Cealalta oportunitate remarcata de directorii locali ai companiilor de asigurari este subscrierea pe segmentul property, care va fi stimulata de intrarea in vigoare a legii asigurarii obligatorii a locuintelor.

"Aparitia legii asigurarilor obligatorii de locuinte va crea o piata imensa pe acest segment, ceea ce va da nastere la o batalie acerba, uneori dusa cu mijloace mai mult sau mai putin loiale, intre societatile de asigurari. Oportunitatea pietei locale, ca de altfel a intregii piete de profil, este aceea de a obtine in urmatoarele luni, prin forta proprie de vanzare, prin inspectori si prin agenti, o cota substantiala pe asigurarile de locuinte", a declarat Claudiu VILCEANU, Director Adjunct, ASTRA-UNIQA Arad.

"Asigurarile de tip property sunt o solutie eficienta de diversificare a portofoliului; de aceea, strategia noastra vizeaza acest segment, in urmatoarea perioada... Ramane totusi de vazut in ce masura legea asigurarii obligatorii a locuintelor va contribui la dezvoltarea acestei clase de asigurari", a subliniat Paulina HUNYADI, Director, Agentia GENERALI.


O alta "viata" in Vest


Spre deosebire de alte judete ale tarii, Zona de Vest a Romaniei este cunoscuta pentru o deschidere mai mare a oamenilor pentru produsele si serviciile financiare oferite de companiile de asigurari de viata. Judetul Arad confirma regula, sucursalele si agentiile locale de profil specializate pe acest segment inregistrand rezultate notabile in anul 2008.
Spre exemplu, agentia ING Asigurari de Viata Arad s-a clasat, in anul precedent, pe pozitia a doua in clasamentul intern al companiei, iar reprezentanta locala a EUREKO s-a clasat pe pozitia intai in acelasi tip de clasament, dupa volumul incasarilor pe segmentul life.

"Aceste rezultate se datoreaza, in primul rand, profesionalismului si perseverentei echipei de consultanti. Am fost ajutati in acest demers si de apetitul mai mare al aradenilor pentru astfel de produse", a declarat Ioan OPREA, Director, Agentia ING Asigurari de Viata.

De asemenea, asiguratorii locali au folosit campania de aderare la pensiile administrate privat de Pilon II, pentru a aduce la cunostinta populatiei si beneficiile celorlalte tipuri de produse din portofoliul lor. "Odata ce s-a realizat primul contact prin Pilonul II, s-a putut observa si o crestere importanta a vanzarii celorlalte tipuri de produse de economisire si protectie", a reliefat Rodica HENTIU, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata.

Totusi, scaderea activitatii economice din judet, ca urmare a crizei financiare, precum si diminuarea veniturilor populatiei, influenteaza si cererea pentru asigurarile de viata. S-au putut observa cazuri in care clientii nu au mai putut plati ratele sau au preferat sa isi rascumpere politele. Liderii sucursalelor locale sunt, totusi, optimisti si considera ca acest moment poate fi chiar unul propice pentru dezvoltare.

"In astfel de perioade, riscurile nu se diminueaza ci, dimpotriva, ele devin mai acute. Unul dintre efectele pozitive poate fi acela ca va creste responsabilitatea oamenilor fata de viitorul lor, fiecare devenind mai atent la ceea ce inseamna protectie si economisire. Incheierea unei asigurari de viata este o decizie menita sa diminueze stress-ul financiar si sa asigure protectia celor dragi", a subliniat Ioan OPREA.

Pana si in conditiile actuale, cea mai mare problema semnalata de liderii locali este cea a lipsei de constientizare a riscurilor in randul populatiei. "Chiar daca actuala criza financiara se traduce printr-o atitudine mai precauta a clientilor, la nivel local si nu numai, acestia au inca nevoie de mai multe informatii referitoare la asigurarile de viata, in general", a mentionat Ramona DASCAL, Director, EUREKO Arad.


Intermediari europeni


Piata de intermediere in asigurari la nivel local este foarte bine reprezentata, companiile de asigurari semnaland existenta a peste 10 brokeri, care isi fac din plin simtita prezenta in Arad.

"Fiecare judet are un specific aparte; in Arad se simte o informare mai buna, datorita apropierii de Ungaria si de Austria si datorita rudelor care lucreaza in Vest. De aici, apare si o intelegere mai buna a persoanelor a conceptului de asigurare si a rolului intermedierii in asigurari", a declarat Marius TATARIU, Director Vanzari, VERBITA Broker de Asigurare.

In acest context, colaborarea companiilor de asigurari din judet cu brokerii este una importanta, exemple relevante in acest sens fiind: UNIQA - 60% prin brokeri, ARDAF - 44%, BCR Asigurari si OMNIASIG - 38% etc. Prin urmare, ponderea subscrierilor realizate prin aceasta forma de intemediere depaseste, intr-o masura importanta, media la nivelul teritoriului.

"Aproximativ 60% din totalul primelor noastre sunt subscrise prin intermediul brokerilor, atat locali, cat si nationali. Consideram ca acest procent va fi mentinut in continuare, avand in vedere ca brokerii au in portofoliu si clienti mari, ca de exemplu societati de leasing", a declarat Hilda STICKL.

"Putem spune ca relatia cu asiguratorii este una buna, dar mai exista tensiuni intre cele doua entitati, care sunt bineinteles inevitabile. De cele mai multe ori, acestea se refera la intarzierea platilor si, cateodata, la netransparenta dosarelor de dauna", a explicat Bianca CRISTEA, Director Executiv, AL Broker Invest.

"In acest moment, pot spune cu regret ca noi ca si vanzatori de asigurari (n.red.: asiguratori si brokeri) nu suntem destul de educati pentru a ne educa clientii; la nivelul intregii piete, predomina amatorii care diminueaza performanta profesionistilor, de aceea este nevoie de o adaptare mult mai rapida la dinamica pietei si la conditiile actuale", a subliniat Ion ROMAN, Director Executiv, QUALITY Asig Broker.

Ca si particularitate pentru judetul Arad, intermediarii in asigurari nu sunt numai companii de brokeraj, ci si agenti persoane juridice, care aduc companiilor un volum important din subscrieri.
Un caz relevant in acest sens este OMNICONS 2000, agent persoana juridica a OMNIASIG, care aduce o parte importanta din subscrierile realizate de catre asigurator, suma depasind 1 milion lei.

"Peste 60% din subscrierile pe care le realizam sunt aferente claselor de asigurari non-auto si pot sa va spun ca depun eforturi sa marim ponderea politelor de acest tip si in viitor... Consider ca deschiderea mai mare pentru piata din Arad o reprezinta asigurarile de sanatate, mai ales ca locuitorii circula foarte mult in tarile vestice; mai mult, fara nicio indoiala, clinicile din Ungaria si din Austria sunt superioare celor din Arad si din Timisoara. Ma astept la un boom in urmatoarea perioada, in acest sens, mai ales pentru cei care stiu sa vanda", a subliniat Monica PALENCIUC, Agency Manager, OMNICONS.

Astfel, in aceasta perioada dificila din punct de vedere financiar pentru clienti, intermediarii se orienteaza mai mult ca niciodata catre explicarea mai buna a necesitatii unei asigurari pe timp de criza.


Optimism rezervat


In incheierea articolului, ar trebui subliniat faptul ca asiguratorii si intermediarii din Arad vad viitorul pe termen mediu ca fiind unul incert si plin de provocari, dar abordeaza aceasta situatie (in principal generata de criza financiara) cu optimism, fiind convinsi ca pot trece cu bine de acest asa-zis "hop".

In opinia majoritatii oficialilor, exact momente de acest tip genereaza eficientizarea intregii activitati a unei companii/piete si, in fond, constituie un pas inainte in evolutia tinerei industrii romanesti de asigurari catre o piata matura.

Vlad PANCIU

Click aici pentru a vedea principalii indicatori ai companiilor de asigurari din judetul Arad!

Click aici pentru a vedea topul companiilor de brokeraj din judetul Arad!

Flexibilitate si standarde ridicate


Piata asigurarilor din judetul Arad, asa a fost prezentata si in debutul Conferintei Ziua Asigurarilor , desfasurata in orasul cu acelasi nume, se caracterizeaza printr-o densitate a asigurarilor de 80 euro pe locuitor, in comparatie cu 110 euro la nivel national. Compania OMNIASIG conduce in topul asiguratorilor locali, cu subscrieri de 24,2 milioane lei, urmata de BCR Asigurari, cu 16,5 milioane lei, si de ASIROM, cu 15,9 milioane lei.

Pozitia geografica si apropierea de Vestul Europei a judetului Arad au determinat o dezvoltare a anumitor segmente de asigurari, in special pe partea de auto, dar si pe cea de life - aceasta din urma fiind evidentiata de pozitionarea sucursalei ING Asigurari de Viata pe locul patru in topul companiilor de profil.

Totusi, criza financiara actuala a influentat activitatea economica din regiune, iar acest fapt a fost resimtit si de companiile de asigurari. "Renuntarea la plata unor sume destinate asigurarilor si constituirea lor ca fonduri de rezerva sunt fenomene pe care le vom intalni din ce in mai des in urmatoarea perioada, mai ales in cazul persoanelor juridice. Cea mai mare probabilitate de a renunta la protectie o au cei care nu au beneficiat in trecut de despagubiri si considera ca nu sunt atat de expusi riscului. Aceasta varianta are, totusi, doua taisuri: daunele de mici dimensiuni vor fi rezolvate rapid, dar o dauna mare, in special pe clasa de property, te poate duce rapid catre faliment", a continuat Alin HARLAU, Director Regional, BCR Asigurari.

In ceea ce priveste asigurarile de viata, ritmul de crestere pe care acestea l-au inregistrat in regiune se poate diminua dramatic. "In aceasta perioada, oamenii trebuie sa inteleaga ca au nevoie de protectie. Atat din punctul meu de vedere, cat si al companiei pe care o reprezint, primordiala este mentinerea portofoliului. Sunt convins ca aceia care vor iesi cu bine din anul 2009 vor fi mult mai puternici", a mentionat Ioan OPREA, Director, ING Asigurari de Viata Arad. "Desi suntem o companie compozita, pe partea de life a trebuit sa ne adaptam si sa dezvoltam produse specifice acestei perioade", a declarat Gratiana TASCH, Director ALLIANZ-TIRIAC.

Una dintre problemele evidentiate in cadrul Conferintei a fost cea a ratei mari a daunelor, de care erau responsabili, in principal, transportatorii locali. "Am incercat sa eliminam din portofoliul nostru, prin marirea cotatiilor, societatile de transport international de marfuri care aduceau pagube foarte mari ani la rand. Din cauza concurentei foarte acerbe care se crease pe piata, cotele de prima scazusera foarte mult si nejustificat. De asemenea, inca au loc daune foarte multe in strainatate, pe Carte Verde, care produc efecte timp de mai multi ani", a explicat Dorina BOROD, Director, ASTRA- UNIQA. "Tot aceasta a fost problema care acum patru ani ne-a determinat sa ne modificam portofoliul, astfel incat ne-am orientat catre clientii persoane fizice si pot sa spun ca, dupa aceasta perioada, am coborat rata daunei de la 130% la 67%. Conform datelor financiare ale sucursalei Arad, fara a lua in considerare primele cedate in reasigurare, rezultatele sunt satisfacatoare", a continuat Marius NEDELCU, Director, ARDAF Arad.

Un alt subiect de actualitate este cel al introducerii, de la data de 1 iulie 2009, a procedurii de constatare amiabila in cazul accidentelor usoare. "Chiar daca asiguratorii vor fi pregatiti, populatia inca nu este si avem nevoie de informare a publicului in acest sens", a mentionat Ana RADITA, Director, Agentia BT Asigurari Arad.

"Este posibil sa ne confruntam si cu o amplificare a fenomenului de tip frauda, dar acolo se va vedea valoarea inspectorilor de daune", a continuat Simona DRAGOS-PETRE, Director, ASIBAN.

In ceea ce priveste distributia, s-a dezvoltat un alt mod de abordare a afacerilor la nivel local: infiintarea de agenti de asigurari persoane juridice. "Vanzatorii foarte buni, mai ales pe partea de asigurari generale, se regasesc in situatia in care nu mai este rentabil sa fie simpli angajati ai unei companii. Exista posibilitatea de a deveni brokeri sau cea de a vinde pentru o singura companie de asigurare. Totusi, procedura juridica pentru a infiinta o societate de brokeraj era mai dificila, asa ca varianta de a deveni agent persoana juridica a devenit mult mai convenabila", a explicat Monica PALENCIUC, Manager, OMNICONS 2000.

Desi in judetul Arad vanzarea prin intermediari a cunoscut o dezvoltare peste media nationala, o noua oportunitate este reprezentata de deschiderea unei societati de brokeraj in sistem de franciza. "Noi fiind deja autorizati de catre CSA, potentialul francizat nu mai are nevoie sa intocmeasca toate formalitatile de infiintare sau de raportare catre autoritatile competente. Sunt mai multe avantaje in posibilitatea de a vinde produsele mai multor companii de asigurari, iar noi oferim si varianta de a face cross-selling pe acelasi portofoliu si de a pune la dispozitia clientilor servicii de leasing si de creditare", a mentionat Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker.

In judet, companiile de asigurari de viata au obtinut rezultate notabile, fie ca a fost cazul celor specializate in acest domeniu sau cel al companiilor compozite. Totusi, criza financiara si-a spus cuvantul si au fost semnalate cazuri de rascumparare de polite, iar numarul clientilor noi este din ce in ce mai mic. De asemenea, cele mai cautate produse in acest moment sunt politele traditionale. "In primul trimestru ne-am confruntat cu un val de solicitari de informatii si de rascumparari partiale, dar cazurile de rezilieri au fost, totusi, putine. In conditiile actuale, am luat masuri sa ne indreptam cat mai mult catre client pentru a-l putea consilia eficient", a declarat Ioan OPREA. "Daca in 2008 am incheiat anul cu rezultate foarte bune, in special datorita produselor unit-linked, in prezent mizam pe produse traditonale, cu care dorim sa ne indeplinim obiectivele pentru 2009", subliniaza Directorul ALLIANZ-TIRIAC.

Pentru anul in curs, asiguratorii locali estimeaza un volum al primelor subscrise de 147 milioane lei, iar companiile de brokeraj si-au stabilit o cifra a intermedierilor de 24,5 milioane lei. De asemenea, cei prezenti au estimat ca, intr-un interval de 8-10 ani, ponderea asigurarilor de viata se va apropia de cea a asigurarilor generale.
Totodata, asiguratorii locali au avut parte de propria lor gala de premii chiar la Arad, pentru ca o parte dintre castigatori nu au reusit sa isi ridice diplomele in cadrul Galei Premiilor Pietei Asigurarilor, desfasurate la Palatul Parlamentului in data de 26 martie a.c.. Diplomele le-au fost inmanate de catre Sergiu COSTACHE, Presedintele Media XPRIMM.

Mihai CRACEA

ALLIANZ-TIRIAC

Gratiana TASCH
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Episcopiei nr. 16
Tel.: 0257.255.278
Fax: 0257.208.752

ARDAF

Marius NEDELCU
Director Sucursala

ARDAF
Str. I.C. Bratianu nr. 6-8, ap. 1
Tel.: 0257.251.684
Fax: 0257.256.276

ASIBAN

Simona DRAGOS-PETRE
Director Sucursala

ASIBAN
Str. Nelu Aristide Dragomir nr. 6-8, bl. 4, ap. 17, parter
Tel./Fax: 0257.254.746

ASIROM

Eugen HARS
Director Sucursala

ASIROM
Str. Str. Nicolae Grigorescu nr. 1-3
Tel.: 0257.255.927
Fax: 0257.255.925

ASTRA - UNIQA

Dorina BOROD
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Iuliu Maniu nr. 62
Tel.: 0257.254.641
Fax: 0257.251.662

BCR Asigurari

Alin Dacian HARLAU

Director Zonal


Ioan Ilie ANGHELINA

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. I.C. Bratianu nr. 9, parter, ap. 1
Tel.: 0257.255.810
Fax: 0257.250.110

BCR Asigurari de Viata

Rodica HENTIU
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
Str. Nelu Aristide Dragomir nr. 14-16
Tel.: 0257.212.525
Fax: 0257.338.628

BT Asigurari

Ana RADITA
Director Agentie Judeteana

BT Asigurari
Str. Varfu cu Dor nr. 8, ap. 4
Tel.: 0257.254.773
Fax: 0257.254.775

EUREKO

Ramona DASCAL

Director Agentie

EUREKO
Str. Iuliu Maniu nr. 2-10, sc. B, parter
Tel.: 0257.213.413
Fax: 0257.213.384

EUROINS

Monica MOISA
Director Sucursala

EUROINS
Str. Lucian Blaga nr. 2
Tel./Fax: 0257.255.057

GENERALI

Paulina HUNYADI
Director Agentie

GENERALI
Bd. Revolutiei nr. 100, et. 1, ap. 8
Tel.: 0257.285.588
Fax: 0257.214.567

ING Asigurari de Viata

Ioan OPREA
Agency Manager

ING Asigurari de Viata
Bd. Revolutiei nr. 56
Tel.: 0257.211.770
Fax: 0257.211.720

OMNIASIG

Dumitru Nicolae PEPICI
Director Regional Vest

OMNIASIG
Bd. General Dragalina nr. 9
Tel.: 0257.252.000
Fax: 0257.252.420

UNIQA Asigurari

Hilda STICKL
Director Sucursala

UNIQA Asigurari

Str. Cozia nr. 5, et. 1, ap. 3
Tel.: 0257.281.088
Fax: 0257.281.220

AL Broker Invest

Bianca CRISTEA
Director Executiv

AL Broker Invest

Str. Str. I.C. Bratianu nr. 2, ap. 7
Tel.: 0257.257.172
Fax: 0257.229.270

EUROBROKERS Group

Alina COSMA
Broker Autorizat

EUROBROKERS Group

Str. Stefan Augustin Doinas nr. 6
Tel./Fax: 0357.408.180

OMNICONS 2000

Monica PALENCIUC
Director

OMNICONS 2000

Str. Banu Maracine nr. 23-25, bl. 21, ap. 18
Tel.: 0357.809.799
Fax: 0357.809.777

QUALITY ASIG

Ion ROMAN
Director Executiv

QUALITY ASIG

Str. Liviu Rebreanu nr. 10, ap. 1/a
Tel.: 0257.251.360
Fax: 0257.251.361

VERBITA - Broker de Asigurare

Marius TATARIU
Director Vanzari

VERBITA - Broker de Asigurare

Calea Aurel Vlaicu nr. 282/1
Tel./Fax: 0257.275.162Ziua Asigurarilor


Judetul
TulceaJudetul TULCEA

> Resedinta de judet: Tulcea
> Suprafata: 8.499 km2
> Populatia: 254.455 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 48.324 (ianuarie 2009)
> Rata somajului: 4,9% (ianuarie 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.516 lei/persoana (ianuarie 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 48,53 milioane lei
> Daune platite: 22,54 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 140
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 2,61 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 190,70 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.818


Dobrogea in lupta anti-CRIZA


Situat in jumatatea nordica a istoricei provincii Dobrogea, a carei insemnatate este data de pozitionarea la gurile Dunarii si de iesirea la Marea Neagra, judetul Tulcea este al patrulea judet ca intindere al Romaniei (circa 3,5% din suprafata totala a tarii) dar, datorita Deltei Dunarii, indicatorul de densitate a populatiei este printre cele mai reduse din tara ( circa 30 locuitori/km2). Din punctul de vedere al organizarii administrativ-teritoriale, judetul Tulcea cuprinde un municipiu (Tulcea, 92.000 de locuitori), 4 orase (Isaccea, Babadag, Macin si Sulina) si un numar de 45 de comune.

Concentrate in zonele urbane, principalele ramuri industriale ale economiei judetene sunt: cea alimentara, de constructie a vapoarelor, metalurgica, chimica si a materialelor de constructii. De asemenea, pozitionarea geografica a judetului, precum si formele de relief au influentat activitatea locuitorilor, principalele ocupatii ale acestora fiind legate de agricultura si de pescuit.


Cum e resimtita criza?


Devenita deja un laitmotiv national, febra crizei economice globale, care a inceput sa se resimta in Romania incepand cu al doilea semestru al anului precedent, a actionat in mod diferit asupra agentilor economici prezenti in Tulcea.
Asadar, VERBUND, cel mai mare producator si transportator de energie electrica din Austria, cu afaceri de peste 3,7 miliarde euro in 2008, poarta negocieri avansate pentru preluarea unui proiect eolian localizat in judetul Tulcea, cu dezvoltatorul de profil WINSTAR Trading International. In acelasi timp, grupul de firme ENERGOBIT a incheiat un parteneriat cu compania italiana TESAR si a demarat in 2008 un alt proiect de parc eolian in judetul Tulcea, cu o investitie ce se ridica la 30 milioane euro si care se va derula pe durata a doi ani de zile. Retailer-ul de distributie a materialelor de constructii BAUMAX vizeaza extinderea retelei de distributie, pana la circa 45 de magazine in diferite orase ale tarii, printre care se regaseste si Tulcea. De asemenea, un alt proiect de dezvoltare a energiei eoliene in judetul Tulcea este cel al Grupului BLUE Investments din Bucuresti, care va aloca 60 milioane euro pentru un parc eolian in localitatea Baia, judetul Tulcea.

Grupul american SMITHFIELD a preluat 99,7% din actiunile firmei de transport si depozitare AGROALIM Logistics, parte a AGROALIM Group, de la FRIGORIFER Tulcea. SMITHFIELD detine aproape 50% din pachetul de actiuni al FRIGORIFER Tulcea din 2005, iar in anul 2006 a anuntat ca intentioneaza sa preia integral aceasta companie pana in 2008.

Doi agenti economici care au intampinat dificultati in activitate din cauza crizei sunt compania MIREX si Santierul Naval. Conducerea companiei MIREX (care detine o fabrica de radiatoare in Tulcea) prevede scaderea productiei anuale cu circa 60%, nefiind exclusa incetarea activitatii, in vreme ce Santierul Naval din Tulcea a inregistrat anul trecut pierderi datorate preturilor in crestere la materiile prime si costurilor ridicate cu forta de munca.

In acelasi timp, potrivit Ministrului Turismului, anul 2009 marcheaza demararea lucrarilor de realizare a doua mini-porturi turistice, in Sfantu Gheorghe si in Murighiol, precum si a celor de amenajare a plajei din Sulina, menite a dezvolta ecoturismul, agroturismul si turismul de croaziera. Ministrul Turismului, Elena UDREA, planuieste realizarea unui film despre potentialul turistic al judetului Tulcea, in special cel al Deltei Dunarii.


Anul 2008 - cresteri peste media pietei


Piata asigurarilor din Regiunea Sud-Estica a Romaniei (regiune ce cuprinde judetele Constanta, Galati, Braila, Buzau, Vrancea si Tulcea) a consemnat in anul financiar 2008, potrivit estimarilor realizate de Revista de Specialitate INSURANCE Profile, un volum total de prime brute subscrise de 191,3 milioane euro, reprezentand circa 7,95% din totalul subscrierilor realizate la nivel de tara.

Astfel, afacerile consemnate de societatile de asigurari care si-au desfasurat activitatea in aceasta regiune economica de dezvoltare au cunoscut o crestere, in euro, de 20,8%, superioara celei inregistrate la nivel national (11,8%). Pe judete, Constanta a avut o contributie de 29,5% la cifra regionala, Buzau - de circa 23,5%, iar Galatiul - de aproximativ 19,5%. Restul judetelor, in speta Braila, Vrancea si Tulcea, si-au adus fiecare un aport la performantele regiunii, de 10,5%, 10%, respectiv 7 puncte procentuale.

In acest context, se remarca performanta asiguratorilor din judetul Tulcea, business-ul acestora inregistrand in anul anterior, la nivel regional, cea mai mare crestere: 37,9% (de la 9,55 milioane euro in 2007 la 13,18 milioane euro in 2008). De asemenea, indicatorul de densitate a asigurarilor, valoare care indica cat a cheltuit intr-un an un locuitor al judetului Tulcea pentru produse de asigurare, s-a majorat de la 37,5 euro in 2007 la 51,8 euro in 2008.


Afaceri in scadere la trei luni


Criza financiara mondiala si-a lasat amprenta asupra rezultatelor financiare realizate de societatile de asigurare tulcene, astfel ca, dupa primul trimestru al anului 2009, piata locala de profil a consemnat un volum al subscrierilor de 2,69 milioane euro, cu 15% mai putin decat in perioada corespondenta a anului anterior. Totodata, din relatarile asiguratorilor, a reiesit ca valoarea primelor brute subscrise prin intermediul brokerilor s-a ridicat la 196 mii euro, reprezentand practic 8 puncte procentuale din intreaga piata.
De evidentiat sunt rezultatele financiare obtinute de OMNIASIG, ASTRA-UNIQA si ALLIANZ-TIRIAC, doar Sucursalele acestor trei societati realizand, comparativ cu T1/2008, cresteri (in moneda europeana) a volumului afacerilor.

In acelasi timp, in perioada analizata, portofoliul consolidat al pietei a cuprins in proportie de peste 15% (410 mii euro) asigurari de viata, 32% asigurari CASCO, 34% asigurari RCA, respectiv 13 procente asigurari de tip property (echivalentul a 335 mii euro).

Din analiza structurii pe clase a evolutiilor in euro ale primelor brute subscrise din asigurari generale, rezulta ca, in primul trimestru al anului curent, singura clasa de asigurare care a inregistrat cresteri este cea a asigurarilor de incendiu si calamitati naturale (214 mii euro prime brute subscrise, cu 6,7% mai mult decat in T1/2008).

Ierarhia companiilor de asigurare (alcatuita in functie de volumul de prime brute subscrise) consemneaza pe prima pozitie Sucursala ASIROM (2,9 milioane lei prime brute subscrise). Locul al doilea a fost atribuit Sucursalei OMNIASIG, in vreme ce a treia pozitie i-a revenit Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC (2 milioane lei prime brute subscrise, dintre care 44% aferente asigurarilor de viata). Pentru restul societatilor, valoarea primelor brute subscrise nu a depasit 1 milion lei.


Tulcea si asigurarile navale


Existenta Deltei Dunarii si a fluviului omonim pe teritoriul judetului Tulcea ar putea contribui la crearea specificului acestei regiuni, din punct de vedere al asigurarilor. Totusi, asiguratorii locali nu beneficiaza intr-o masura importanta de aceasta particularitate...

Cauzele pentru dificultatile asiguratorilor in a exploata acest specific, rezultate in urma discutiilor cu reprezentantii companiilor de asigurari din judet, se refera la faptul ca parcul naval este unul "imbatranit", constituind astfel un risc sporit pentru societatile de profil. Pe de alta parte, ambarcatiunile de agrement de pe Dunare sunt de cele mai multe ori asigurate in alte judete (n. red.: judetul de provenienta al proprietarilor acestora) sau direct in capitala, asiguratorii locali ocupandu-se strict de instrumentarea daunelor care apar pe parcurs.

"Asigurarile navale si de agrement sunt, fara indoiala, un aspect specific pentru Tulcea; totusi, proprietarii acestora, nefiind localnici, isi incheie politele in afara judetului. Compania noastra a reusit, insa, sa cuprinda in asigurare ambarcatiuni apartinand parcului naval din Tulcea, acesta fiind insa unul invechit, cu un potential semnificativ de daune", a declarat Maria MUNTEAN, Director, Sucursala ASIROM.

"De asemenea, o parte importanta a navelor din Delta sunt achizitionate in sistem leasing, asigurarea fiind astfel transferata la reprezentantele teritoriale ale asiguratorilor cu care colaboreaza", a explicat Gabriela TANASE, Director, Sucursala UNIQA.

Totusi, exista si reprezentante teritoriale care au reusit sa fructifice aceasta particularitate a judetului: "Consider ca exista un potential mare pentru asigurarile navale in Tulcea, compania noastra reusind sa inregistreze subscrieri de aproape 600.000 lei pe aceasta clasa in anul 2008. Acest rezultat bun se datoreaza si serviciilor adiacente pe care noi le oferim. Daunele cu care ne-am confruntat pana acum au frecventa ridicata, dar valoare mica, rata daunei fiind astfel una destul de redusa", a subliniat Alexandru DINU, Director, Sucursala OMNIASIG.

Dunarea si Delta constituie un potential important pentru piata de profil din Tulcea, nu doar din perspectiva asigurarilor navale, ci si prin existenta unor noi obiective asigurabile, de tipul pensiunilor turistice. "Un obiectiv important care ni l-am propus in acest an este sa asiguram cat mai multe pensiuni, desi acest lucru este ingreunat de faptul ca proprietarii sunt din afara judetului, fiind astfel mai dificila abordarea acestora", a explicat Directorul ASIROM.

In aceeasi ordine de idei, "proprietarii pensiunilor din Delta provin cu preponderenta din Bucuresti, unde isi incheie si asigurarile. Putem beneficia, totusi, de acest specific al judetului, in mod indirect, prin faptul ca se majoreaza veniturile populatiei angrenate in acest sector de activitate. Consider ca dezvoltarea turismului si cresterea numarului de investitii in Delta Dunarii si in infrastructura judetului reprezinta cele mai importante oportunitati pentru piata locala de asigurari", a punctat Mihail SIDOR, Director, Sucursala ASTRA-UNIQA.


Importanta segmentului agricol


Desi agricultura detine in economia locala a judetului Tulcea o pondere relativ mica, existenta unor suprafete agricole semnificative pe raza acestuia (terenul agricol ocupand circa 43% din aria judetului) reprezinta o buna oportunitate pentru dezvoltarea clasei asigurarilor agricole, segment deloc neglijat de asiguratorii locali. Astfel, politele agricole detin o cota tot mai mare in activitatea sucursalelor locale ale societatilor de asigurare, fiind o modalitate eficienta de echilibrare a portofoliilor si de orientare catre clasele mai profitabile. "Nu am inregistrat daune pe aceasta clasa si am reusit sa asiguram in anul 2008 peste 10 mii de hectare", precizeaza Valentina SAVENCO, Directorul Sucursalei ARDAF.

Totodata, "asigurarile agricole au ajuns sa detina, in anul 2008, o cota de 17% din portofoliul nostru, totalizand 0,85 milioane lei, in crestere cu 34% fata de 2007. De asemenea, in 2008 am reusit sa asiguram aproximativ 61% din suprafata agricola asigurabila a judetului, rezultate care ne fac sa mizam pe o crestere importanta in 2009 pe acest segment", ne-a declarat Valy CIRNAT, Director SucursalaALLIANZ- TIRIAC.

In aceeasi ordine de idei, "in 2008 am realizat subscrieri in valoare de 800 mii lei numai din asigurari agricole, echivalentul a 11 puncte procentuale din totalul afacerilor sucursalei", a precizat Alexandru DINU.

De asemenea, "in pofida riscurilor existente in acest domeniu, am cuprins in asigurare aproximativ 14 mii de hectare de culturi agricole, in campania de toamna a anului 2008", mentioneaza Maria MUNTEAN.

Din relatarile liderilor locali, judetul dispune de terenuri agricole de peste 200 mii de hectare, acesta fiind mai ferit de fenomenele naturale daunatoare pentru culturi, comparativ cu alte judete, desi este expus riscului de inundatii si s-au consemnat si caderi de grindina in anumite zone. "Acest domeniu este o miza importanta pentru noi, desi am consemnat daune semnificative in anul precedent pe aceasta clasa", ne-a relatat Mihai MITU, Director, Sucursala ASIBAN.

Baza de ofertare in judet o reprezinta, in principal, asociatiile agricole mari (n. red.: dar si persoane fizice), unele dintre acestea avand in gestiune terenuri agricole de peste 3.000 hectare. Totodata, stimulentele pentru incheierea acestor asigurari au fost: subventiile acordate de stat prin Legea nr. 381/2002 si obligativitatea incheierii unei asigurari in vederea obtinerii unui credit de la institutiile bancare.
Liderii sucursalelor locale de asigurari apreciaza totusi ca eliminarea obligativitatii in anul 2008 ar putea constitui unul dintre motivele reducerii subscrierilor pe aceasta clasa, deoarece avea un rol esential in convingerea clientilor sa incheie o asigurare. Totusi, "din cauza fluctuatiilor meteorologice, oamenii au devenit mult mai constienti vizavi de necesitatea unei asigurari, pentru a-si proteja recolta", este de parere Directorul ALLIANZ-TIRIAC. In acelasi timp, in opinia asiguratorilor, principala problema o constituie "cotatia de prima practicata de societatile de asigurare, de multe ori aceasta fiind prea mica, comparativ cu riscul preluat in asigurare", a subliniat Mihail SIDOR.


Piata de brokeraj, la inceput de drum


Putem afirma ca piata de intermediere in asigurari din judetul Tulcea se afla inca la inceput de drum, neexistand pana in acest moment nicio companie locala de brokeraj. Aceasta stare de fapt este intarita si de activitatea scazuta si fara rezultate notabile in Tulcea a companiilor nationale de brokeraj.

Astfel, in opinia asiguratorilor vizitati, lipsa unor obiective asigurabile importante in Tulcea, precum si reticenta persoanelor de a lucra cu intermediarii au facut ca, cel putin pana in acest moment, sa nu se justifice infiintarea unor companii locale de brokeraj. Insa, in vederea sporirii volumului de afaceri, companiile de asigurari s-au orientat catre companiile de brokeraj din judetele invecinate, precum Constanta sau Braila, care prefera la randul lor sa lucreze prin agenti sau reprezentanti, in detrimentul infiintarii unui punct de lucru in Tulcea.

Cauzele pentru aceasta realitate ne-au fost explicate detaliat de asiguratorii locali, care au subliniat ca "Tulcea este un judet cu un potential asigurabil scazut, iar societatile de asigurare, prezente in numar mare, au o forta de vanzare destul de dezvoltata, fapt care lasa putin loc de manevra pentru companiile de brokeraj", ne-a declarat Dragos SIMION, Director, Agentia Judeteana BT Asigurari.

Nu in ultimul rand, "populatia judetului are o inclinatie pronuntata spre a se adresa direct companiilor de asigurare, fara a apela la intermediari", precizeaza Directorul Agentiei GENERALI, Vasile CIOACA.
Potrivit cifrelor colectate de la asiguratorii locali, reprezentantele cu cele mai semnificative incasari prin intermediul brokerilor sunt: BCR Asigurari (23% din totalul afacerilor), OMNIASIG (20% din portofoliu realizat prin colaborarea cu societatile de intermediere), urmate de sucursalele si agentiile locale ale companiilor GENERALI (sub 10%), ALLIANZ-TIRIAC (5%) si ASIROM (3%).

"Este evident ca brokerii vor juca un rol tot mai important in aceasta piata in urmatorii ani, insa trebuie sa punem accent si pe profesionalismul ambelor parti implicate in aceasta afacere", considera Liliana FLOARE, Director, Sucursala BCR Asigurari.


Concluzii


Echipele Programului "Unde Ma Asigur?" au descoperit in Tulcea un judet in care piata asigurarilor este, prin prisma rezultatelor obtinute, puternic afectata de criza financiara. Ameliorarea acestei stari de fapt ar putea fi realizata prin exploatarea principalului atu al judetului: potentialului turistic din Delta Dunarii, care poate relansa economia tulceana si, de aceea, acest aspect trebuie tratat cu mare seriozitate si responsabilitate de catre autoritati.

Aceasta influenta deosebita a turismului asupra economiei judetului Tulcea s-ar manifesta prin faptul ca ar putea fi atrasi numerosi investitori straini si turisti si s-ar crea locuri de munca, punandu-se astfel in miscare economia locala, si implicit latura asigurarilor, prin posibilitatea asigurarii ambarcatiunilor, a pensiunilor turistice: "Pentru zona in care ne desfasuram activitatea, oportunitatea se concretizeaza in asigurarile de locuinte si cele navale (de ambarcatiuni si de agrement)", a evidentiat Liliana FLOARE.

"Criza financiara va marca in mod negativ activitatea companiilor de asigurari la nivelul judetului Tulcea, cu atat mai mult cu cat acest judet este intr-o zona cu potential redus, date fiind amplasarea geografica si lipsa in piata locala a companiilor cu potential", a punctat Dragos SIMION. "In conditiile economice actuale, consider ca unele dintre oportunitatile pietei locale sunt constituite de dezvoltarea subscrierilor pe linia asigurarilor de locuinte, precum si de orientarea companiilor catre segmentele agricol si naval, acestea fiind formele de asigurare care pot permite dezvoltarea companiilor de asigurari la nivelul judetului Tulcea", a adaugat Directorul Agentiei Judetene a BT Asigurari.

Vlad BOLDIJAR

Click aici pentru a vedea principalii indicatori ai companiilor de asigurari din judetul Tulcea (T1/2009)!

Click aici pentru a vedea topul companiilor de asigurari din judetul Tulcea (2008)!

Despre criza, asigurari auto si navale


Intalnirea Ziua Asigurarilor din Tulcea, din 29 aprilie, a reunit reprezentantii companiilor care activeaza in judetul dobrogean si a reprezentat un bun prilej pentu acestia de a dezbate problemele cu care piata de profil se confrunta in prezent, precum si perspectivele de dezvoltare ale acesteia. Evenimentul s-a deschis printr-un moment special pentru asiguratorii de top din Tulcea, cand au fost decernate diplomele pentru cei care nu au putut fi prezenti in cadrul Galei Premiilor Pietei Asigurarilor, desfasurate la Palatul Parlamentului, in data de 26 martie. Acestea au fost inmanate de catre Sergiu COSTACHE, Presedintele Media XPRIMM, si de catre Victor TARHON, Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, invitat special al evenimentului.

In debutul intalnirii a fost prezentat topul local al companiilor de asigurari, in functie de subscrierile realizate de acestea in 2008. Astfel, pe primul loc s-a clasat ASIROM, cu subscrieri de 10,9 milioane lei, urmata de OMNIASIG, cu 6,8 milioane lei, si de ALLIANZ-TIRIAC, cu 4,8 milioane lei.

"Vreau sa va asigur ca exista, la nivel local si guvernamental, reale ingrijorari in raport cu efectele crizei si consider ca industria asigurarilor are o importanta deosebita. In momente dificile, omul se pune la adapost, atat pe el, cat si bunurile pe care le detine. Noi, atat Consiliul Judetean, cat si asiguratorii, avem un scop comun, acela de a proteja populatia, si trebuie sa avem o atitudine inteleapta in ceea ce priveste produsele pe care le oferim clientilor", a declarat Victor TARHON.

Referitor la perspectivele de dezvoltare in aceasta perioada, asiguratorii locali resimt influentele acestui context economic. "Oamenii sunt pusi in postura de a alege intre a-si plati o polita de asigurare sau a achita alte cheltuieli", a subliniat Mariana MUNTEAN, Director, ASIROM. "Criza de lichiditate, generata in special de decizia bancilor de a limita creditarea, are efecte colaterale, atat asupra populatiei, cat si asupra companiilor. Daca in ultima perioada sucursala noastra mergea pe un ritm de crestere anual de 20-30%, anul acesta target-ul este de 18%. De asemenea, compania are in vedere atat noi modalitati de abordare a clientilor, cat si un nou sistem de servisare pe partea de daune", a semnalat Alexandru DINU, Director OMNIASIG Tulcea. "Incepand cu luna martie, am putut observa o crestere a activitatii bancare in sectorul privat, dar in perioada anterioara a crescut exponential numarul despagubirilor pentru asigurarile de credite si garantii. Totusi, acestea pot fi recuperate, intr-un interval de timp mai indelungat, in proportie de 80%", a explicat Mihai MITU, Director, Agentia ASIBAN.

"Prezenta crizei este certa in toate domeniile din Romania, iar in judetul Tulcea aceasta a afectat, in special, industriile mici si mijlocii. Este foarte important ca asiguratorii sa isi revizuiasca politicile de dezvoltare, urmarind o crestere ponderata, iar directia principala ar trebui sa fie orientarea portofoliului catre clasele de asigurari nonauto", a declarat Dragos SIMION, Director, Agentia BT Asigurari Tulcea.

Un alt punct de interes a fost relatia dintre asiguratori si brokerii de asigurare, care poate cunoaste o dezvoltare si mai ampla. Astfel, cei prezenti si-au exprimat deschiderea fata de o colaborare mai stransa intre companii si societatile de brokeraj. "Putem spune ca in perioada de criza suntem avantajati, deoarece clientii apeleaza la serviciile noastre pentru a-si minimiza costurile. Singurul motor de crestere este retail-ul, iar solutia aferenta este dezvoltarea activitatii de intermediere la nivel local. Deci, la nivelul pietei de brokeraj nu ar trebui sa existe vreo amenintare, cat timp mai exista segmente, pe langa cel auto, care nu au fost valorificate in intregime", a declarat Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker.

Liderii locali au semnalat ca piata asigurarilor auto din judet este una fara probleme majore, iar rata medie a daunei nu a depasit 60%. Traficul redus, lipsa transportatorilor locali si a parcurilor auto de mari dimensiuni au condus catre o daunalitate mai scazuta decat in restul teritoriului. Unul dintre punctele sensibile ale acestei perioade este introducerea constatului amiabil, in vara anului in curs. "Este dificil de spus in acest moment daca vom putea face fata cu succes introducerii constatului, dar aceasta este o practica ce functioneaza fara prea multe probleme in tarile occidentale", a declarat Director, ASIBAN. Cei din sala au semnalat ca aceasta procedura ar putea amplifica fenomenele de tip frauda, astfel pregatirea suplimentara a inspectorilor de daune devenind o prioritate. "Multi dintre cei implicati vor cadea la intelegere, altii nu isi vor recunoaste vinovatia, ceea ce va ingreuna procesul de constatare si de despagubire", a reliefat Elena CIOBARCEANU, Director, ARDAF. De asemenea, in lipsa sanctiunii contraventionale pe care o aplica in prezent Politia, singura masura de penalizare ar fi reprezentata de sistemul bonus-malus, care presupune o baza de date comuna, inca nefunctionala. "Deocamdata clientii se muta fara nicio dificultate de la o companie la alta", a specificat Valy CIRNAT, Director, ALLIAZ-TIRIAC. "Crearea unei baze de date comune ar putea stabiliza migrarea clientilor si ar veni in ajutorul companiilor, folosind la elaborarea unor tarife corecte pentru clientii cu istoric nefavorabil", a continuat Gabriela TANASE, Director, UNIQA. Cu toate acestea, documentele eliberate de Polite sunt dificil de contestat, de aici derivand avantajul de a putea constata vinovatia direct de catre asigurator.

Unul dintre aspectele specifice ale judetului este dezvoltarea claselor de asigurari navale si pentru ambarcatiuni de agrement. "Parcul de nave existent este destul de invechit, dar incep sa apara ambarcatiuni noi, in special destinate turismului, pentru care am avut rezultate foarte bune. Cea mai buna metoda de promovare a acestor asigurari este plata despagubirilor pentru acestea. Aici se instrumenteaza toate dosarele de dauna, chiar daca o parte dintre polite sunt incheiate in Bucuresti. Anul trecut am solutionat 33 de dosare de daune, marea lor majoritate fiind la motoarele ambarcatiunilor de agrement, iar restul la corpurile navelor", a explicat Directorul OMNIASIG.

Alaturi de problemele identificate, cum au fost: diversificarea portofoliului, promovarea claselor de asigurari non-auto, dezvoltarea relatiei cu brokerii de asigurari si valorificarea potentialului agricol al judetului, specialistii prezenti au facut si o estimare asupra evolutiei pietei romanesti de profil. Astfel, 67% dintre acestia estimeaza ca segmentul asigurarilor de viata are un mare potential si se va apropia de ponderea asigurarilor generale, intr-un interval de maxim zece ani, dar nu mai devreme de patru ani. De asemenea, 83% dintre ei considera ca este nevoie de acelasi interval de timp pentru ca vanzarile prin canale alternative (agenti persoane fizice/juridice, brokeri, bancassurance) sa depaseasca vanzarile directe. Nu in ultimul rand, 60% dintre ei au indicat asigurarile de locuinte ca fiind clasa cu cel mai mare potential de dezvoltare in urmatoarea perioada. In ceea ce priveste subscrierile pentru anul in curs, liderii locali preconizeaza ca vor realiza un volum de 53 milioane lei.

Mihai CRACEA

ALLIANZ-TIRIAC

Valy CIRNAT
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. Mahmudiei nr. 13, bl. I 48, sc. A, parter
Tel.: 0240.510.906
Fax: 0240.513.898

ARDAF

Valentina SAVENCO
Director Sucursala

ARDAF
Str. Unirii nr. 4
Tel.: 0240.518.452
Fax: 0240.518.429

ASIBAN

Mihai MITU
Director Agentie

ASIBAN
Str. Dobrogeanu Gherea, bl. E2, sc. B, ap. 3
Tel.: 0240.511.779
Fax: 0240.510.039

ASIROM

Maria MUNTEAN
Director Sucursala

ASIROM
Str. Unirii nr. 4
Tel.: 0240.517.330
Fax: 0240.513.520

ASTRA - UNIQA

Mihail SIDOR
Director Sucursala

ASTRA-UNIQA
Str. Pacii-Salciilor nr. 81, sc. A, ap. 1
Tel.: 0240.518.492
Fax: 0240.510.536

BCR Asigurari

Liliana FLOARE

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Toamnei nr. 2
Tel.: 0240.517.253
Fax: 0240.511.442

BT Asigurari

Dragos SIMION
Director Agentie

BT Asigurari
Str. Babadag nr. 18, bl. 12, sc. A, parter
Tel.: 0240.515.501
Fax: 0240.515.502

GENERALI

Vasile CIOACA

Director Agentie

GENERALI
Str. Portului nr. 14, et. 5
Tel./Fax: 0240.531.204

OMNIASIG

Alexandru DINU
Director Sucursala

OMNIASIG
Str. Frumoasa bl. Belvedere, parter
Tel.: 0240.511.959
Fax: 0240.512.198

UNIQA Asigurari

Gabriela TANASE
Director Sucursala

UNIQA Asigurari

Str. Babadag nr. 18, parter
Tel./Fax: 0240.531.182Ziua Asigurarilor


 
 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

Presedinte: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU
Business Development Director: Alexandru D. CIUNCAN

Redactor Sef XPRIMM Newsletters: Mihaela CIRCU

Editor Coordonator: Vlad PANCIU
Coordonator Ziua Asigurarilor: Lidia POP

Editor: Vlad BOLDIJAR

Echipa Programului Unde Ma Asigur?: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mihai CRACEA, Vlad BOLDIJAR

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE, Cosmin ARMASESCU

E-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2009 Media XPRIMM

Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.