Unde Ma Asigur?
  by
Media XPRIMM
INSURANCE Profile
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 41, 24 noiembrie 2009

Botosani
Suceava

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE


Forum Unde ma ASIGUR


Millenium Insurance Broker


Casco Ieftin

Safety Broker

Revista PRIMM
Constatul Amiabil
ASIGURAREALOCUINTELOR
Judetul
BotosaniJudetul BOTOSANI

> Resedinta de judet: Botosani
> Suprafata: 4.986 km2
> Populatia: 460.825 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 55.318 (august 2009)
> Rata somajului: 5,8% (august 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.328 lei/persoana (august 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 49,33 milioane lei
> Daune platite: 20,22 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 163
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 2,94 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 107,05 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/2.827


In asteptarea "dezghetului investitiilor"


Situat intre Siret si Prut si aflat in intregime in zona deluroasa a Nordului Moldovei, judetul Botosani are in componenta sa administrativ-teritoriala doua municipii (resedinta de judet - Botosani si Dorohoi - declarat municipiu in anul 1994), 5 orase - Darabani, Saveni, Bucecea, Flamanzi si Stefanesti, respectiv 71 de comune.

Din punctul de vedere al mediului economic, la nivelul judetului Botosani economia se bazeaza pe comert si servicii, neexistand unitati de productie, pozitia geografica fiind, potrivit asiguratorilor intervievati, total defavorabila, lipsa culoarelor internationale de circulatie neatragand potentialii investitori autohtoni sau straini.

"Judetul este sensibil la modificarile climatului economic. Acest lucru se poate observa in scaderile dramatice inregistrate de agentii economici, precum si de societatile de asigurare", este de parere Alfred ZIMMERMANN, Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC.

Un bun exemplu al efectelor produse de criza economica in Botosani pot fi unitatile de productie in sistem lohn care au acaparat piata muncii in anii 90, in domeniul confectiilor sau al industriei chimice (multe dintre acestea provenind din achizitia vechilor fabrici de dinainte de 1989), care, odata cu aparitia crizei financiare, ori si-au inchis portile, ori/sau au migrat in tarile invecinate (Republica Moldova sau Ucraina).
Aceste realitati sunt evidentiate si de scaderea drastica a numarului agentilor economici din judet; astfel, comparativ cu anul 2008, in Botosani au ramas inregistrate doar circa 2.600 de companii (din care 80% au datorii la stat), din totalul de 11.000, la aceasta scadere contribuind in buna masura, pe langa mediul economic, instabil, politica implementarii impozitului forfetar.

Din punctul de vedere al segmentului asigurarilor, in opinia reprezentantilor companiilor de asigurari vizitate cu prilejul desfasurarii Programului "Unde Ma Asigur?", doua aspecte sunt vinovate de scaderile produse pe piata locala de profil: capacitatea redusa a clientilor de a mai plati politele - care se finalizeaza prin rezilieri de contracte sau renuntari - si/sau reorientarea catre produsele de asigurare mai ieftine, care acopera mai putine riscuri.

"Odata cu debutul crizei, am inregistrat multe situatii in care proprietarii de autovehicule nu au mai platit ratele destul de modeste la politele RCA", a declarat Valentin BORDEANU, Directorul Agentiei EUROINS.

"Aceasta regiune este una dintre cele mai sarace din tara, potentialul zonei rezumandu-se la asigurarile obligatorii ale autovehiculelor si, pe viitor, la cele ale locuintelor", a opinat Radu Marian RADU, Directorul Sucursalei BCR Asigurari. Totodata, opinia generala a liderilor asiguratorilor este ca piata locala de profil se afla in momentul de fata la stadiul de pionierat, "doar 10% din potentialul existent fiind asigurat", a mentionat Radu Marian RADU.

"Vinovate de acest procent redus sunt veniturile mici ale populatiei, pe de o parte, precum si gradul minim de constientizare a necesitatii incheierii unei asigurari, pe de alta parte", a adaugat Directorul Sucursalei BCR Asigurari.

In acelasi timp, gradul restrans de cuprindere a asigurarilor la nivelul judetului este provocat si de lipsa societatilor de brokeraj, aici functionand, practic, o singura societate cu sediul social in Botosani: STAR Insurance, stare de fapt care i-a determinat pe asiguratori sa incheie contracte cu brokeri nationali, precum DESTINE Broker, CAMPION Broker sau MILLENIUM Insurance Broker.


Constatul amiabil "castiga teren"


Implementata in vara acestui an, procedura de constatare amiabila a castigat rapid teren in fata vechii modalitati de constatare a daunelor produse pe segmentul auto. "La inceput, asiguratii au fost reticenti in privinta instrumentarii dosarelor de dauna cu ajutorul constatului amiabil. Abia apoi, dupa ce s-a facut publica ideea ca nu mai este necesara constatarea de la Politia Rutiera, ci doar completarea declaratiei, informatiile asupra functionarii noului sistem s-au raspandit mai rapid", a declarat Anton SUMANARIU, Director, Sucursala ASIROM.

Cu toate acestea, una dintre problemele cu care se confrunta asiguratorii este situatia in care culpa celor implicati in accident este comuna, "neexistand o prevedere care sa stabileasca un arbitru.

Totodata, aceasta noua procedura poate favoriza cresterea numarului tentativelor de frauda; in scopul descurajarii unor astfel de evenimente neplacute, am solicitat si sprijinul Departamentelor de Antifrauda si Audit", a mentionat Doru VOLOSENIUC, Directorul Sucursalei UNIQA Asigurari.

O alta problema cu care se confrunta asiguratorii botosaneni este dimensiunea "listei negre" a autovehiculelor inmatriculate in judet, dar care nu sunt asigurate: "Cu toate ca o parte importanta din conducatorii auto nu stiu sa completeze corect formularul de constatarea amiabila, cel mai grav este faptul ca mai mult de 20% din autovehiculele inmatriculate in judet nu sunt asigurate", a opinat Viorel ALEXOAIE, Directorul Sucursalei OMNIASIG.


O rata a daunei de invidiat


Municipiul Botosani nu este o zona expusa in mod direct riscurilor catastrofale acoperite de viitoarele asigurari obligatorii ale locuintelor (n.red., cu exceptia localitatii Radauti-Prut, expusa inundatiilor), astfel incat rata daunei asiguratorilor este, si va fi si pe viitor mult sub media intalnita in alte judete.

Pe de alta parte, faptul ca in zona nu exista un nod de circulatie rutiera de nivel national sau international, precum si lipsa unitatilor de productie si a transportatorilor au facut posibil ca in judetul Botosani rata daunei asiguratorilor locali sa se situeze la valori mult inferioare, comparativ cu alte judete ale tarii.

"Cu toate acestea, rata daunei poate fi afectata de cotatiile foarte mici pe care le ofera unele societati de asigurare pentru anumite obiective mai mari de asigurare, cum ar fi cladirile", este de parere Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC.

"Totodata, rata daunei poate creste pentru societatile de asigurare care au in portofoliu asigurari agricole, judetul fiind expus la posibilitatea producerii fenomenului de grindina" (Ilie BRINZEI, Director, Agentia ARDAF) sau a celui de "seceta prelungita, cum a fost in aceasta vara" (Valentin BORDEANU).

De altfel, numeroase societati de asigurare au reusit sa patrunda in mediul rural, zonele din afara resedintei de judet producand procente semnificative, de peste 20%, din afacerile companiilor: "Ne bazam din ce in ce mai mult pe mediul rural si incercam sa penetram din ce in ce mai profund aceste regiuni, populatia de acolo constientizand si intelegand mult mai usor nevoia de asigurare", a adaugat BRINZEI.

In acelasi timp, "goana" dupa cota de piata se face resimtita si la Botosani, reprezentante ale unor companii de asigurare/brokeraj in asigurari incercand sa se impuna pe piata, intrecandu-se in oferte cu preturi care nu justifica intotdeauna asumarea riscului asigurat. Aceasta stare de fapt a creat premisele instaurarii unui fenomen des intalnit in Botosani, acela de "migrare a asiguratilor" care, cu toate ca nu au avut daune si sunt fidelizati de asigurator, fiind atrasi de preturi mai mici si de bonusuri, aleg, in defavoarea serviciilor si produselor de calitate, asiguratorul mai ieftin.


"La vremuri de criza, solutii de criza"


In pofida faptului ca judetul Botosani se afla din punctul de vedere al dezvoltarii economice in ultima parte a ierarhiei judetelor tarii, fapt accentuat de lipsa unor societati mari de productie si de actualele conditii de austeritate, segmentul asigurarilor de viata nu a cunoscut o scadere majora.
Punctual, asigurarile de viata sunt reprezentate in judet de agentii apartinand BCR Asigurari de Viata, OMNIASIG Viata, doua puncte de lucru ale GRAWE Romania si ING Asigurari de Viata, precum si de asiguratorii compoziti, care practica ambele forme de asigurare - de viata si generale.

Actuala perioada de criza financiara "a afectat in mica masura activitatea Agentiei GENERALI Botosani pe segmentul asigurarilor de viata, ajutati fiind si de campaniile de promovare a acestor forme de asigurare", a declarat Directorul Agentiei, Viorel CUCOS. "Am resimtit criza financiara prin prisma scaderii perioadei de contractare la asigurarile de viata de la 20-25 de ani la 5-10 ani, pe fondul imprevizibilitatii pietei muncii", a adaugat acesta.
Totusi, pe langa criza, care ar mai putea fi principalele probleme cu care se confrunta companiile locale de asigurari de viata?

In primul rand, nivelul scazut de trai si rata ridicata a somajului, creand premisele unei puteri de cumparare scazute. Insa, in pofida acestor aspecte nefavorabile, asigurarile de viata au prezentat un real interes in randul populatiei. "In Botosani, oamenii sunt educati si interesati de asigurarile de viata, cu atat mai mult in aceasta perioada cand au nevoie sa economiseasca si sa fie protejati", a opinat Luminita IACOB, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata.

Agentia OMNIASIG Life Botosani este orientata preponderent pe segmentul corporate, acesta ocupand circa 90% din portofoliul societatii. Activitatea reprezentantei nu a fost afectata de criza mondiala, "piata locala fiind una insuficient exploatata; cu toate acestea, trebuie depusa o munca serioasa pentru a obtine rezultate, unitatea si perseverenta echipei contand cel mai mult in obtinerea de rezultate favorabile", a precizat Cezar TEODOROVICI, Regional Manager Corporate, Agentia OMNIASIG Viata.

Astfel, "criza a fost perceputa de echipa noastra ca o noua provocare pentru activitatea pe care o desfasuram, prin prisma modelarii solutiilor de asigurare pe noile nevoi si necesitati ale clientilor. La solutii de criza trebuie gasite solutii de criza", a adaugat TEODOROVICI.

Proaspata reprezentanta locala a GROUPAMA vizeaza obiectivul grupului francez, in speta o extindere masiva pe segmentul asigurarilor de viata, coroborat cu atacarea primei pozitii pe property. "Aceasta perioada de recesiune, de blocaj financiar si de variatie a cursului leu/euro a provocat temeri si "reorganizari" a cheltuielilor din partea clientilor. Tinand cont de context, acordam o atentie deosebita mentinerii si cresterii portofoliului de clienti", a declarat Florin LEBADA, Directorul Agentiei GROUPAMA Cuza-Voda.


Influentele economiei asupra asigurarilor


Industria judetului Botosani a suferit dupa anul 1989 transformari majore care au condus, printre altele, la disparitia industriei textile si, totodata, la cresterea ramurii de confectii textile prin practicarea in exclusivitate a activitatii de producere in sistem "lohn".

In acelasi timp, ramura alimentara si ramura bauturilor alcoolice sunt printre cele mai reprezentative pentru economia locala, alaturi de agricultura, care concentreaza cea mai mare parte a fortei de munca. Totodata, 80% din suprafata totala a judetului o reprezinta suprafata agricola, circa 65% din populatie locuind in mediul rural.

Pe de alta parte, ca structuri componente ale economiei judetului, numarul societatilor comerciale, cu capital strain sau autohton, este in scadere. In acest sens, Radu Marian RADU a precizat: "Criza a avut si are in continuare efecte din cele mai dure la nivelul judetului manifestate prin scaderea activitatii firmelor sau prin inchiderea lor".

Lipsa formelor de relief caracteristice unui turism de anvergura (munte, mare) a facut ca turismul local sa fie asociat factorului cultural, dezvoltandu-se in acest sens o retea puternic marcata de cele patru mari genii care s-au ridicat de pe aceste meleaguri: "poetul nepereche", Mihai EMINESCU, muzicianul si compozitorul George ENESCU, istoricul Nicolae IORGA si pictorul Stefan LUCHIAN, si mai putin factorului natural.

In ceea ce priveste industria locala a asigurarilor, "factorul economic in declin a influentat in mod direct piata asigurarilor. S-a redus substantial volumul subscrierilor la asigurarile de bunuri, credite si garantii", a mentionat Viorel ALEXOAIE, Directorul Sucursalei OMNIASIG. "Pentru perioada urmatoare nu se intrevad surse noi de asigurare si nici posibilitatea unei colaborari cu societatile bancare din judet", a adaugat acesta.

"Criza a provocat scaderea subscrierilor si pe segmentul asigurarilor generale si pe cel al asigurarilor de viata, aici avand cazuri de rascumparari de polite care nu au ajuns la maturitate. Nivelul scazut de dezvoltare economica, prin prisma faptului ca judetul face parte din categoria celor "intretinute" de la bugetul central, constituie cea mai stringenta problema la nivel judetean", a comentat Sorinel TANASUCA, Director, Sucursala ASTRA.

In acest context de criza, mentinerea volumului de afaceri la nivelul anilor trecuti in conditii de profitabilitate, reducerea fluctuatiei salariatilor, asigurarea pregatirii profesionale permanente pentru colaboratori, sporirea fortei de vanzare, identificarea de noi oportunitati de afaceri, precum si cresterea gradului de incredere a asiguratilor constituie obiectivele primordiale vizate de asiguratorii botosaneni pentru finalul acestui an si debutul lui 2010.

Vlad BOLDIJAR

Click aici pentru a vedea indicatorii reprezentantelor companiilor de asigurari din judetul Botosani!


Potential, insuficient fructificat


Constatul amiabil si asigurarea obligatorie a locuintelor au fost subiectele "fierbinti" dezbatute joi, 5 noiembrie 2009, in cadrul ZILEI ASIGURARILOR, eveniment organizat sub egida Programului "Unde Ma Asigur?", la care au participat reprezentanti ai companiilor de asigurari si de intermediere in asigurari din Botosani. In premiera, conferinta dedicata pietei locale de asigurari a putut fi urmarita in transmisiune directa pe internet.

Evenimentul a constituit un bun prilej de cunoastere si analiza a potentialului si problemelor cu care se confrunta piata locala de asigurari, precum si pentru familiarizarea telespectatorilor cu noutatile pietei de profil: procedura de constatare amiabila, respectiv asigurarea obligatorie a locuintelor.

"Piata asigurarilor din Romania este, asa cum stim cu totii, inca insuficient dezvoltata, potentialul de crestere al acesteia fiind, in continuare, unul enorm. Din punctul de vedere al riscului existent datorat catastrofelor naturale, in prezent ne confruntam cu o situatie anormala, si aici ma refer la despagubirile pe care statul le suporta in totalitate pentru cazurile de distrugere. Sunt de parere ca asigurarile obligatorii ale locuintelor, pe langa rolul de baza, si anume de a prelua riscurile de la populatie, vor dezvolta si piata de profil", a declarat in deschiderea conferintei Cristian Constantin ROMAN, Prefectul judetului Botosani.

In acelasi timp, o parte dintre asiguratori locali considera ca primele de asigurare stabilite sunt insuficiente atat pentru plasarea in reasigurare a riscurilor, cat si pentru acoperirea unui nivel rezonabil al comisionului pe care urmeaza sa il incaseze asiguratorii in baza incheierii acestor polite. Astfel, acestia spun ca prima de asigurare si suma asigurata obligatoriu ar trebui stabilite anual si modificate prin hotarare de Guvern, pe baza unor criterii precum: costurile reasigurarii, daunele anterioare si comisionul datorat companiilor autorizate, in primul caz, si respectiv, in functie de suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei, in cel de-al doilea.

Totodata, participantii la lucrarile evenimentului au evidentiat ca "judetul Botosani a fost catalogat din punct de vedere al riscurile catastrofale la care este expus ca fiind zona de risc ridicat, cu toate ca cifrele rezultate in urma evenimentelor produse aici nu indica acest lucru. Raportat la asiguratii din judet, pot sa afirm ca potentialul de crestere pe acest segment este unul enorm, important fiind pentru companiile de asigurari sa gaseasca si sa stabileasca parghiile de comunicare cu acestia", a opinat Nusha MOLDOVAN, Director Regional Vanzari, EUROINS.

"Este de datoria noastra, in calitate de asiguratori, sa explicam clientilor ca aceste polite nu vor oferi decat o acoperire minima, si anume doar pentru cele trei riscuri catastrofale. In cazul judetului Botosani, activitatea seismica este mai redusa, comparativ cu alte judete, dar din pacate suntem expusi inundatiilor si alunecarilor de teren in regiunile rurale", este de parere Florin LEBADA, Director, Agentia GROUPAMA Cuza Voda.

"Asiguratorii botosaneni considera ca aceste polite obligatorii constituie cheia cresterii vanzarilor pentru politele facultative de locuinte. Astfel, asiguratorii locali mizeaza pe cresterea economica a regiunii si a gradului de informare si chiar pe fidelitatea clientului fata de o companie, pentru sporirea afacerilor pe acest segment. De altfel, promovarea acestor tipuri de polite a inceput deja, Sucursala locala a ASTRA Asigurari reusind sa incheie circa 29.000 de polite pentru locuinte, demarand campania mult inaintea celorlalte companii", a opinat Sorinel TANASUCA, Directorul Sucursalei.
In acelasi timp, majoritatea asiguratorilor prezenti la eveniment estimeaza ca 10%-15% dintre clientii care vor achizitiona polita obligatorie sa opteze si pentru polite facultative care sa acopere mai multe riscuri, evaluand la 2 euro/saptamana costul politei pentru un apartament cu 3 camere, in valoare de 50.000 euro.

Un alt punct important al dezbaterilor l-a constituit procedura de constatare amiabila, intrata in vigoare de la 1 iulie 2009. Pana la momentul respectiv, Politia Rutiera era singura entitate care solutiona accidentele usoare, insa, de la jumatatea anului, aceasta sarcina a revenit companiilor de asigurari.

"Prin completarea formularului respectiv, Politia Rutiera a fost, in mare masura, degrevata de sarcina solutionarii tamponarilor. Cel putin pe plan local, s-au facut simtite eforturile companiilor de asigurari pentru a informa publicul larg despre existenta si conditiile de utilizare a constatului amiabil", a declarat Mihai GHEORGHE, Subcomisar, Politia Rutiera Botosani. Totodata, aceasta procedura a simplificat-o pe cea veche, eliminand cozile interminabile de la sediul Politiei, astfel ca, daca "inainte de 1 iulie un lucrator al Politiei Rutiere elibera in medie 25-30 de autorizatii de reparatie la 12 ore, in prezent acesta elibereaza circa 3-4", a adaugat Mihai GHEORGHE.

La intrarea in vigoare a constatului amiabil au existat foarte multe voci care sustineau ca piata nu este pregatita, si ca birocratia specifica serviciilor publice se putea transfera la asiguratori.

"Constatul amiabil vine ca o aliniere la practicile europene, insa normele existente in Romania sunt inca nedefinitivate. Astfel, in cazul unor nemultumiri ale clientului, in special la spetele care se incadreaza la culpa comuna, clientul, odata ce a incheiat constatul amiabil, nu mai poate merge la Politie decat in anumite situatii exceptionale, ramanandu-i deschisa doar calea instantelor judecatoresti", a specificat Sorinel TANASUCA.

Cu toate acestea, cei prezenti au concluzionat ca exista inca multe aspecte procedurale care pot ingreuna atat activitatea inspectorilor de dauna, cat si procesul de despagubire. "In scolile de soferi se poate explica, inca de la inceput, ce este si cum functioneaza constatul amiabil, fapt ce ar avea beneficii clare pe termen lung pentru toti soferii", a mentionat Viorel ALEXOAIE, Director, Sucursala OMNIASIG.
In cadrul intrunirii, asiguratorii locali au prognozat, pentru anul 2009, un volum total al subscrierilor de circa 45 milioane lei, in scadere cu 4 milioane, comparativ cu anul 2008.

Vlad BOLDIJAR

ALLIANZ-TIRIAC

Alfred ZIMMERMANN
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Calea Nationala nr. 58G
Tel.: 0231.533.140
Fax: 0231.534.288

ARDAF

Ilie BRINZEI
Director Agentie

ARDAF
Str. Marchitan nr. 3bis
Tel./Fax: 0231.510.699

ASIROM

Anton SUMANARIU

Director Sucursala

ASIROM
Str. Octav Bancila nr. 33
Tel.: 0231.511.103
Fax: 0231.511.003

ASTRA Asigurari - UNIQA

Sorinel TANASUCA
Director Sucursala

ASTRA Asigurari - UNIQA
Str. Andrei Muresanu nr. 3, ap. 17
Tel./Fax: 0263.213.684

BCR Asigurari

Radu Marian RADU

Director Sucursala

BCR Asigurari
Bd. Mihai Eminescu nr.7
Tel./Fax: 0231.531.900

BCR Asigurari de Viata

Luminita IACOB

Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
P-ta Revolutiei nr. 9
Tel./Fax: 0231.512.028

EUROINS

Valentin BORDEANU
Director Agentie

EUROINS
Calea Nationala nr. 54, bl. 6A, sc. C, et. P, ap. 3
Tel./Fax: 0231.534.848

GENERALI Asigurari

Viorel CUCOS
Director Agentie

GENERALI
Str. Stefan Luchian, nr. 9, bl. 8, sc. A, ap. 1
Tel.: 0231.506.025
Fax: 0231.506.216

GROUPAMA Asigurari

Florin LEBADA
Director Agentie

GROUPAMA Asigurari
Str. Cuza Voda nr. 24 C
Tel.: 0231.537.868
Fax: 0231.537.884

OMNIASIG

Viorel ALEXOAIE
Director Sucursala

OMNIASIG
Calea Nationala nr. 47
Tel.: 0231.522.000
Fax: 0231.510.009

OMNIASIG Asigurari de Viata

Cezar TEODOROVICI
Regional Manager Corporate

OMNIASIG Asigurari de Viata
B-dul Mihai Eminescu nr. 43, bl. M1, sc. B, ap. 2
Tel.: 0231.529.770
Fax: 0231.529.771

UNIQA Asigurari

Doru VOLOSENIUC

Director Sucursala

UNIQA Asigurari
Str. Cuza Voda nr. 24A
Tel.: 0231.517.222
Fax: 0231.511.604
Ziua Asigurarilorsus

Judetul
SuceavaJudetul SUCEAVA

> Resedinta de judet: Suceava
> Suprafata: 8.553 km2
> Populatia: 705.547 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 102.125 (august 2009)
> Rata somajului: 6,6% (august 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.383 lei/persoana (august 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 115,78 milioane lei
> Daune platite: 65,18 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 323
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 6,23 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 164,09 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/2.184


De la industrial la comercial si de la auto la property


Judetul Suceava este situat in partea de Nord - Est a Romaniei, la granita cu Ucraina, fiind al doilea ca marime din tara, dupa Timis. Din punct de vedere administrativ, Suceava cuprinde 8 orase, distribuite proportional in teritoriu pentru a penetra cele 90 de centre comunale si 396 de sate care au, fiecare, o anume specificitate, o distinctie aparte si, toate acestea, intr-un cadru natural de exceptie.
Aurul verde, padurile, ocupa peste 52% din suprafata judetului, constituindu-se in cel mai intins si bogat fond forestier al tarii, care detine o pondere de peste 7% din intregul potential silvic al Romaniei.


Ascensiune economica si recul


Economia judetului Suceava se axeaza in prezent pe activitati de prestari servicii si comert, dupa ce in anii precedenti judetul a cunoscut o importanta dezvoltare industriala.

Dispunand de bogate resurse ale solului si subsolului, precum si de un insemnat fond forestier, aici s-au dezvoltat industria extractiva si de prelucrare a minereurilor, exploatarea si prelucrarea lemnului, industria celulozei si a hartiei, a constructiei de masini, precum si industria alimentara si usoara. Una dintre cele mai exploatate resurse pe plan local a fost, pana de curand, fondul forestier, infiintandu-se mai multe fabrici de prelucrare a lemnului, mare parte din productie fiind destinata exportului.

Totusi, defrisarile masive si necontrolate din anii precedenti au condus la reducerea drastica a volumului de lemn exploatat, masura luata de catre ROMSILVA in dorinta de a proteja patrimoniul forestier al judetului. Astfel, judetul Suceava a inregistrat cea mai mare pondere a volumului de lemn exploatat in 2008 (13,2%), masurile de protectie a patrimoniului forestier fiind absolut necesare pentru conservarea acestei bogatii naturale. Evident ?a acest lucru a influentat veniturile intreprinderilor specializate, conducand practic la disparitia acestei ramuri de pe harta economica a judetului.

De asemenea, inchiderea sau restrangerea activitatii obiectivelor industriale importante care functionau in zona, fenomen acutizat si de criza economica, si lipsa unui plan de investitii la nivel local au condus la transformarea acestuia dintr-un judet industrial intr-unul in care predomina sectorul serviciilor.


De la industrie la comert


Suceava nu este favorizata de pozitionare, avand in vedere ca Regiunea de Nord-Est este considerata cea mai saraca la nivel national, caracterizata prin slaba dezvoltare a infrastructurii, ineficienta accesare a fondurilor europene, precum si slaba reprezentare pe harta investitorilor straini.
Vorbind despre dezvoltarea comerciala a judetului, trebuie sa precizam ca Suceava este orasul cu cea mai mare densitate de spatii comerciale moderne, cu mai mult de 1 metru patrat de retail pe cap de locuitor. Acesta are 4 mall-uri si 8 supermarket-uri, printre care SHOPPING City, IULIUS Mall, GALLERIA si hypermarketul REAL, care cuprinde si o galerie comerciala. Doar investitia companiei britanice ARGO Real Estate in centrul comercial SHOPPING City se ridica la 65 milioane euro, suma estimata a fi recuperata in 10-11 ani.

De asemenea, BILLA a deschis anul acesta un magazin la Falticeni, iar PENNY Market a anuntat infiintarea unei unitati in judet pana la finele acestui an. Planurile investitorilor au fost insa date peste cap de supra-aglomerarea orasului cu spatii comerciale, dar si de criza financiara, care a redus si mai mult vanzarile. In acest context, si alti dezvoltatori au renuntat la planurile de investitii in zona, printre care producatorul de bauturi racoritoare Coca-Cola, care va renunta la una dintre cele doua unitati de imbuteliere a apei minerale, si SAINT-GOBAIN Weber, care a amanat constructia celei de-a treia fabrici de mortare industriale in judet.

Mai mult, o serie de societati comerciale au anuntat disponibilizari in numar total de aproape 1.000 de posturi pentru acest an, iar la sfarsitul lunii septembrie Suceava era printre judetele cu cele mai putine posturi vacante din tara, respectiv 96. In acelasi timp, rata somajului a urcat la 6,9%, influentand cresterea restantelor populatiei fata de banci.
Oportunitatile mediului economic sunt vazute prin prisma dezvoltarii turismului in judet, dar si prin stimularea investitiilor. De asemenea, recent s-a anuntat alocarea a 725 milioane euro pentru Regiunea de Nord-Est prin Programul Operational Regional de Imbunatatire a Infrastructurii si Mediului de Afaceri, derulat de Ministerul Dezvoltarii in cele sapte regiuni ale tarii.


Asigurari peste potentialul economic al judetului


Desi Suceava se situeaza pe locul 30 din punct de vedere al contributiei la PIB-ul Romaniei, asiguratorii locali au obtinut rezultate care ii plaseaza in ierarhia interna a companiilor peste multe sucursale si agentii situate in zone cu potential economic superior. De asemenea, asiguratorii locali au realizat in 2008 subscrieri in valoare de 31,4 milioane euro, ceea ce pozitioneaza judetul pe locul 17 la nivel national.

"Ne situam pe locul 14 dintre cele 42 de sucursale la nivel national; fiind un judet cu o dispersie mare a populatiei in teritoriu (70% in mediul rural si 30% in cel urban), am realizat si cele mai bune rezultate pe segmentul de RCA din regiune", afirma Ovidiu VOINESCU, Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC.

Aceeasi pozitie in clasamentul intern este ocupata si de sucursala OMNIASIG Suceava, care de altfel este si liderul pietei locale dupa rezultatele inregistrate in primele sase luni ale anului in curs. "O buna retea de agenti in teritoriu si dezvoltarea claselor de asigurari facultative ne-a permis mentinerea portofoliului si realizarea unei cresteri chiar si in aceasta perioada de criza", subliniaza Gheorghe COSMULESE, Directorul Sucursalei Suceava, OMNIASIG.

Totusi, desi asiguratorii locali nu au inregistrat scaderi considerabile ale incasarilor per total, anumite clase, in special auto, au suferit cel mai mult de pe urma crizei financiare, a restrangerii activitatii societatilor comerciale si a transportatorilor din judet. "Pentru segmentul de non-life am inregistrat scaderi de pana la 30% a subscrierilor, aceasta si datorita majorarii tarifelor si renuntarii la anumiti transportatori pagubosi", a precizat Zenica ONUFREI, Director Adjunct, Sucursala ASIROM.

De asemenea, "scaderea vanzarilor de autoturisme a influentat volumul de prime auto, o parte din asigurati renuntand partial sau integral la asigurarea parcurilor auto, dar si a imobilelor", a declarat Laura COROVIAC, Director, Sucursala BCR Asigurari.


Accent pe dezvoltare in teritoriu si in mediul rural


Potrivit declaratiilor liderilor societatilor locale de profil din Suceava, in aceasta perioada miza principala ramane retail-ul si dezvoltarea in teritoriu, in paralel cu conservarea portofoliului. Un specific aparte in Suceava este dispersia mare in teritoriu si lipsa aglomeratiilor urbane, astfel ca 70% din populatie locuieste in mediul rural. In acest context, peste 50% din subscrierile asiguratorilor suceveni vin din teritoriu.

"Peste 60% din subscrierile noastre vin din afara resedintei de judet, data fiind dispersia mare a populatiei", ne-a declarat Romeo CIOBANU, Director Adjunct, Sucursala UNIQA. De asemenea, "municipiul este deja sufocat, mai mult de 70% din incasari se realizeaza in afara acestuia", completeaza George Cristian TURTUREAN, Director, Agentia 2 EUROINS.

In acelasi timp, acest fenomen este considerat si un dezavantaj, din cauza cheltuielilor mari necesare pentru dezvoltarea agentiilor in teritoriu. "Una dintre prioritatile noastre a fost dezvoltarea retelei de agenti, atragerea personalului calificat de vanzare fiind un proces destul de dificil", a mentionat Daniel PETRARIU, Directorul Sucursalei ASTRA Asigurari.


Cat de greu subscriem asigurari de locuinte in Suceava?


Avand in vedere lipsa obiectivelor mari asigurabile pe raza judetului, orientarea principala a asiguratorilor locali o reprezinta asigurarile auto si dezvoltarea liniilor de property, fiind vizate in principal persoanele fizice. Un impuls in acest sens il constituie dezvoltarea turismului in zona, astfel ca numeroasele pensiuni si hoteluri sunt un bun potential asigurabil, mai ales ca proprietarii acestora au accesat credite de la banci care ii obliga sa-si faca si o asigurare.

"Am asigurat un numar important de pensiuni si sunt convinsa ca numarul acestora va creste, la fel ca si ponderea acestei clase in portofoliul nostru, care la acest moment se ridica la 20%", ne-a relatat Zenica ONUFREI. Totodata, un alt avantaj pentru liderii locali este si faptul ca "sucevenii au un simt dezvoltat al proprietatii, tinand cont de faptul ca judetul nu a fost supus colectivizarii inainte de 1989".

"Sunt multe case si oamenii sunt interesati sa-si asigure locuinta la adevarata valoare" ne-a explicat Liliana FILIPOAIA, Director Interimar, Sucursala UNIQA. In aceeasi ordine de idei, "am asigurat peste 1.000 de locuinte in acest an, din care peste 70% in afara municipiului", explica Mihaela ILIE, Director, Agentia GENERALI. Cat de mult va influenta insa legea asigurarii obligatorii a locuintelor subscrierea pe acest segment in Suceava?

Judetul nu este expus celor trei riscuri acoperite prin politele de asigurare obligatorie, dar pana acum proprietarii au dovedit ca pun pret pe casele lor si o parte din ei au deja polite facultative, a mentionat Directorul Agen?iei GROUPAMA, Gheorghe CARABUS. "Tocmai din acest motiv, va fi greu sa ii convingem sa isi incheie si polita obligatorie", a adaugat oficialul.

Cu toate acestea, inundatiile din anul trecut au tras un semnal de alarma privind necesitatea acestor polite, constituind un argument in plus pentru incheierea unor polite facultative. Asadar, "anul trecut, in urma inundatiilor, am platit despagubiri de 500 mii lei pe acest segment, iar efectul asupra subscrierilor ulterioare a fost unul benefic, pentru ca a condus la o mai mare deschidere a oamenilor catre asigurarile de locuinte", a subliniat Daniel PETRARIU.

"Inundatiile din 2008 au fost insa un caz destul de izolat pentru aceasta zona, dar a avut efectul vizibil de a creste gradul de constientizare la nivelul populatiei", a concluzionat George TURTUREAN.


Dezvoltare prin retail, pentru brokeri


Piata suceveana de brokeraj se afla, inca, la inceput de drum, numarul redus de intermediari in asigurari pe piata locala fiind si o consecinta a declinului activitatii economice din ultimii ani si a lipsei obiectivelor importante.
Cele mai recente investitii in judet au vizat, in principal, sectorul comercial, iar asigurarile aferente au fost incheiate, in general, prin intermediul brokerilor din capitala sau au fost negociate direct la sediile centrale ale companiilor de asigurari.

"In prezent, principala orientare a brokerilor din judet este catre persoanele fizice si IMM-uri, in special pe clasele de asigurari auto, fapt care ne-a permis sa formam un portofoliu stabil de clienti", a declarat Dumitru BARBUTA, Director Executiv, UNION Consulting.

"Din punctul nostru de vedere, in pofida situatiei generate de criza financiara, dezvoltarea catre celelalte orase din judet si catre comune este principala oportunitate pentru perioada curenta", a mentionat Elena TURTU, Director, Sucursala SRBA.

De cealalta parte, asiguratorii locali "au o relatie buna cu brokerii din judet, dar subscrierile realizate prin acestia sunt inca mici din cauza comisioanelor practicate. Cred totusi ca in viitor rolul acestora va creste simtitor", a precizat Gheorghe COSMULESE.


Sucevenii, "traditionalisti" in incheierea asigurarilor de viata


Asiguratorii din judetul Suceava specializati pe segmentul life si-au dublat eforturile in acest an pentru mentinerea portofoliului si realizarea unor rezultate cel putin comparabile celor din anul precedent.

Astfel, implicatiile negative ale crizei economice asupra bugetelor populatiei, cresterea somajului si incertitudinea privind evolutia economiei au condus la "scaderea ratei de conversie, in acelasi timp inregistrandu-se mai multe rascumparari partiale sau micsorari de prime, rata de reinnoire in acest an fiind intre 80-85%", afirma Loredana VIZITEU, Agency Manager, ING Asigurari de Viata.

De asemenea, "sucevenii nu mai au incredere sa plaseze banii intr-o asigurare de viata de tip unit-linked, preferand in aceasta perioada investitii sigure si garantate. Incepand cu luna februarie a acestui an, am inregistrat rascumparari pentru aproximativ 15% din politele incheiate", ne-a declarat Directorul Agentiei GENERALI.

De altfel, potrivit asiguratorilor locali, sucevenii nu au o atractie deosebita fata de politele de tip unit-linked, cele mai cautate fiind produsele traditionale de protectie si economisire. "Vanzarea politelor cu componenta investitionala este mai dificila pe plan local, clientii cautand mai mult produse garantate si sigure", subliniaza Mihaela ILIE.

Totodata, dispersia mare a populatiei in judet a facut ca asiguratorii locali sa-si concentreze atentia tot mai mult spre mediul rural, care "a cunoscut o dezvoltare pozitiva in ultimii ani, facandu-si aparitia tot mai multe afaceri de familie", a declarat Directorul Agentiei BCR Asigurari de Viata, Vlad STEFANITA. Cheia succesului sta in "dezvoltarea unor produse adaptate si, in acest sens, am dezvoltat un produs cu prima anuala de 100 lei care s-a bucurat de succes", a completat Loredana VIZITEU.

Nu in ultimul rand, un avantaj pentru asiguratorii locali este deschiderea sucevenilor plecati in strainatate pentru asigurarile de viata, "care cunosc beneficiile incheierii acestor polite si sunt interesati in special de pensii, dar si de produse cu componenta investitionala", potrivit Directorului Agentiei EUREKO, Corina GROSARIU.


Care sunt asteptarile?


In pofida crizei si a dificultatilor intampinate in activitatea de subscriere la nivel local, asiguratorii din Suceava nu au inregistrat per total scaderi in primele noua luni, reusind sa-si conserve portofoliul si chiar sa realizeze o mica crestere. Pretul platit pentru aceasta este dublarea eforturilor, care insa vor fi recompensate odata cu relansarea economica si rezultatele obtinute la sfarsit de an.

Pentru 2010, mentinerea portofoliului ramane miza cea mai importanta, iar dezvoltarea pe segmentul de property, insuficient exploatat in acest moment, va asigura un nou "motor" de crestere care va "suplini" asigurarile auto.

Oleg DORONCEANU

Click aici pentru a vedea indicatorii reprezentantelor companiilor de asigurari din judetul Suceava!Mentinerea portofoliilor, principalul obiectiv


Pe langa mediul economic aflat in declin in ultimii ani, criza a lovit in companiile locale de transport si in IMM-uri. Mai mult, creditele sunt din ce in ce mai putin accesibile publicului larg, fie din pricina conditiilor de acordare, fie din cauza lipsei lichiditatilor. In aceste conditii, industria asigurarilor din Suceava va trebui sa faca fata unor provocari din ce in ce mai mari.

Caile pentru mentinerea portofoliilor au reprezentat una dintre temele principale ale Conferintei ZIUA ASIGURARILOR, desfasurata pe data de 6 noiembrie la Suceava, prilej cu care intreaga piata locala a asigurarilor s-a reunit pentru a analiza efectele generate de criza economica asupra industriei de profil.

Ajustarea strategiilor a avut loc mai ales in contextul in care situatia globala a judetului s-a schimbat radical fata de perioada trecuta, cand cresterea cotei de piata avea intaietate in fata realizarii de profit. "Anul 2009, pentru compania noastra, s-a caracterizat prin obtinerea profitului, in principal, prin reducerea portofoliului auto si diversificarea celui non-auto", a explicat Zenica ONUFREI, Director Adjunct, ASIROM Suceava.

"Criza a provocat o restrangere a segmentului corporate si din portofoliile intermediarilor, iar singura solutie este dezvoltarea catre retail. Este dificil sa inlocuiesti un volum de incasari atat de important intr-un timp scurt, insa in timp, cu o forta de vanzari orientata strict catre retail, se poate construi un portofoliu similar ca si incasari, dar mult mai stabil", a mentionat Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker.

Totusi, "prin legislatia existenta, respectiv prin Legea Pensiilor de Pilon II si prin Legea asigurarii obligatorii a locuintelor, se pun bazele unei dezvoltari ulterioare mult mai sanatoase a pietei de asigurari in Romania", a subliniat Angela ZATOJANU, Prefectura Suceava.

"Pentru acest an, strategia se rezuma la mentinerea portofoliului si, pana in prezent, suntem aproape de realizarea obiectivelor", a precizat Ovidiu VOINESCU, Directorul ALLIANZ-TIRIAC Suceava. Aceasta situatie a fost evidentiata si de majoritatea liderilor prezenti, acestia explicand ca rezultatele inregistrate pana in acest moment se situeaza peste cele din 2008, dar sub cele stabilite ca obiective la inceputul lui 2009.

In ceea ce priveste specificul judetului, Gheorghe COSMULESE, Directorul OMNIASIG, a subliniat: "Orasul Suceava este in mare masura acoperit de companiile locale, dar restul judetului inglobeaza un numar destul de important de municipii si un mediu rural foarte dinamic, oferind astfel principala directie de dezvoltare". Majoritatea companiilor locale de profil detin o pondere ridicata a subscrierilor in afara resedintei de judet, de cele mai multe ori depasind 50% din total.

Discutiile au atins si segmentul auto, preponderent in portofoliile asiguratorilor locali, care se confrunta cu o daunalitate a carei valoare se inscrie in media nationala si cu o acutizare a fenomenului de frauda. Reprezentantii sucursalelor si agentiilor locale de profil au dezbatut asupra necesitatii colaborarii eficiente intre companii, atat in ceea ce priveste istoricul clientilor, cat si referitor la relatia cu service-urile si la introducerea unor sisteme informatice performante. "Pana in momentul in care CEDAM-ul va deveni intr-adevar un instrument util pentru toti asiguratorii, ar trebui sa dezvoltam o colaborare mult mai buna, incepand de la nivel local", a subliniat Dan TATARU, Director Zonal, GROUPAMA.

Totusi, ca si in restul teritoriului, asigurarile auto detin cea mai importanta pondere in subscrierile companiilor locale. "Cu toate ca rata daunei pe auto nu este una peste media la nivel national, transportatorii prezenti la nivel local reprezentau o problema, pentru ca aduceau cel mai ridicat volum de daune", a adaugat Sorin CRISMARIU, Director Asigurari, ARDAF.

"Desi ne situam pe primele locuri in topurile subscrierilor pe RCA, in cadrul companiei are loc o schimbare rapida, in sensul in care ne orientam din ce in ce mai mult catre segmentul property si catre alte linii de asigurari. Intr-un timp foarte scurt, am reusit sa ajungem la 16% din totalul PBS cu asigurarile de proprietati", a precizat Diana MORUZEA, Director Departament Brokeri si Vanzari Directe, EUROINS.

In ceea ce priveste piata locala de brokeraj, aceasta vizeaza, in principal, persoanele fizice, precum si intreprinderile mici si mijlocii. "Chiar daca nu se afla inca la acelasi nivel cu alte zone din tara, prezenta brokerilor in judet este un semn ca piata este in formare si ca are un mare potential. Tinand cont si de cifrele pe care le-am vazut, orasele mai mici din teritoriu devin tot mai atractive pentru piata de brokeraj", a mentionat Viorel VASILE, Managing Partner, SAFETY Broker.

De asemenea, existenta intermediarilor locali sau a unor reprezentante teritoriale ale brokerilor nationali este vazuta de catre asiguratori drept una din posibilele solutii de crestere a industriei de profil, in special pe segmentul de asigurari generale. "Noi incercam sa vedem o nevoie complexa, intr-un context dat, si sa constientizam asa cum trebuie conceptul de asigurare. Prin aceasta atitudine si abordare fata de client, aducem un plus de valoare, atat acestuia, cat si companiei de asigurari", a specificat Gheorghe GRAD, Director General, SRBA.

"Dezvoltarea colaborarii cu brokerii a fost mereu printre obiectivele majore ale companiei noastre, pe toate liniile de business. Acest tip de colaborare a facut ca, anul trecut, Sucursala Suceava sa se claseze pe prima pozitie in clasamentul intern pentru asigurarile de viata", a subliniat Daniel PETRARIU, Director, ASTRA Asigurari-UNIQA.
Desi majoritatea celor prezenti au raportat cresteri sub cele preconizate pentru 2009, acestia au concluzionat ca efectele crizei economice vor fi cu adevarat vizibile in anul care va urma. Astfel, ramane de vazut in ce masura asiguratorii locali vor fi influentati de un mediu economic in declin, in care puterea de cumparare a populatiei va fi in scadere.

Mihai CRACEA

ALLIANZ-TIRIAC

Ovidiu VOINESCU
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Aleea Ion Gramada nr.5
Tel.: 0230.520.995
Fax: 0230.522.921

ARDAF

Sorin CRISMARIU
Director Asigurari

ARDAF
Str. Mitropoliei nr. 5bis
Tel.: 0230.522.074
Fax: 0230.522.075

ASIROM

Sorin BARBUTA
Director Sucursala

Zenica ONUFREI
Director Adjunct

ASIROM
Str. Petru Rares nr. 14
Tel.: 0230.551.530
Fax: 0230.523.305

ASTRA-Asigurari UNIQA

Daniel PETRARIU
Director Sucursala

ASTRA-Asigurari UNIQA
Str. Marasesti nr. 35, bl. A10, sc. B, ap. 1-2
Tel.: 0230.524.103
Fax: 0230.524.104

BCR Asigurari

Laura COROVIAC

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. Stefan cel Mare nr. 31
Tel./Fax: 0230.524.287


BCR Asigurari de Viata

Vlad STEFANITA
Director Agentie

BCR Asigurari de Viata
Str. Stefan cel Mare nr. 31
Tel./Fax: 0230.524.284

EUREKO

Corina GROSARIU
Director Agentie

EUREKO
B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 8
Tel.: 0230.521.556
Fax: 0230.524.169

EUROINS

George Cristian TURTUREAN
Director Agentie

EUROINS
Agentia Suceava 2
Str. Bistritei nr. 8, et. 1
Tel.: 0230.530.823
Fax: 0330.804.670

Mihaela ANDREI MIRONESCU
Director Agentie

EUROINS
Agentia Suceava 3
Str. Mihai Viteazu nr. 26A
Tel./Fax: 0230.524.714

GENERALI Asigurari

Mihaela ILIE
Director Agentie

GENERALI
Str. Curtea Domneasca nr. 9, et. 1
Tel.: 0230.522.464
Fax: 0230.530.306

GROUPAMA Asigurari

Gheorghe CARABUS
Director Agentie

GROUPAMA Asigurari
Str. Curtea Domneasca nr. 9
Tel.: 0230.531.440
Fax: 0230.521.773

ING Asigurari de Viata

Loredana VIZITEU
Agency Manager

ING Asigurari de Viata
Str. Tipografie nr. 1
Tel.: 0230.523.901
Fax: 0230.523.902

OMNIASIG

Gheorghe COSMULESE
Director Zonal

OMNIASIG
Str. Ana Ipatescu nr. 10
Tel.: 0230.523.658
Fax: 0230.523.617


UNIQA Asigurari

Liliana FILIPOAIA
Director Sucursala

UNIQA Asigurari
Str. Mihai Eminescu nr. 5
Tel./Fax: 0230.217.775

SRBA - Broker de Asigurare

Elena TURTU
Director Sucursala

SRBA - Broker de Asigurare
Aleea Saturn nr. 3, bl. E22, sc. A, ap. 4
Tel./Fax: 0230.522.449

UNION CONSULTING Broker

Dumitru BARBUTA

Director Executiv

UNION CONSULTING Broker

Str. Veronica Micle nr. 11, bl. 19, sc. a, ap. 8
Tel./Fax: 0230.521.343


Ziua Asigurarilor
   

sus
 
 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

Presedinte: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU
Business Development Director: Alexandru D. CIUNCAN

Redactor Sef XPRIMM Newsletters: Mihaela CIRCU

Editor Coordonator: Vlad PANCIU
Coordonator Ziua Asigurarilor: Lidia POP

Senior Editor: Vlad BOLDIJAR

Echipa Programului Unde Ma Asigur?: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mihai CRACEA, Vlad BOLDIJAR

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE, Cosmin ARMASESCU

E-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2009 Media XPRIMM

Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.