Unde Ma Asigur?
  by
Media XPRIMM
INSURANCE Profile
   Buletin Informativ de Asigurari
Nr. 42, 15 decembrie 2009

Caras-Severin
Hunedoara

Programul
"Unde Ma Asigur
?"

Parteneri Media

1asig.ro

XPRIMM Newsletters

Revista PRIMM Asigurari&Pensii
Revista PRIMM Asigurari&Pensii

Revista de Specialitate Insurance PROFILE
Insurance PROFILE


Forum Unde ma ASIGUR


EUROINS
Millenium Insurance Broker


Casco Ieftin

Safety Broker

Revista PRIMM
Asigurareamasinilor.ro
ASIGURAREALOCUINTELOR
Judetul
Caras-SeverinJudetul CARAS SEVERIN

> Resedinta de judet: Resita
> Suprafata: 8.514 km2
> Populatia: 333.860 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 61.314 (septembrie 2009)
> Rata somajului: 9,6% (septembrie 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.453 lei/persoana (septembrie 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 56,54 milioane lei
> Daune platite: 22,15 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 213
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 3,47 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 169,35 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.567


Criza, asigurari si investitii


Caras-Severin este situat in partea de Sud - Vest a Romaniei, fiind cel de-al treilea ca marime dupa Timis si Suceava, ocupand 3,6% din teritoriul tarii. Din punct de vedere administrativ, acesta cuprinde 2 municipii (Resita si Caransebes), 6 orase si 69 de comune cu 288 de sate, la ultimul recensamant fiind inregistrati 333.219 de locuitori.

Referitor la caile de acces, in judet exista un aeroport civil, la Caransebes, un port la Dunare, in Moldova Noua, fiind traversat de catre un singur drum european, E70, dinspre Nord catre Sud - Est. In momentul de fata, judetul dispune de 344 km de cale ferata (apartinand Magistralei 900), avand si doua puncte de trecere a frontierei, catre Serbia: Naidas si Moldova Veche.


In prim-plan, restructurarea ramurilor economice


Axata pana in 1989 pe metalurgia otelului, producerea de masini, echipamente si utilaje tehnologice, industrie miniera (carbune si neferoase), exploatarea forestiera si valorificarea primara si superioara a lemnului, economia judetului Caras-Severin a cunoscut in perioada urmatoare un important recul, fenomen determinat de procesul de restructurare al acestor ramuri economice. De asemenea, desi in ultimii ani s-a dezvoltat industria usoara, forta de munca disponibilizata din industria grea nu a fost absorbita decat in mica masura in noile activitati create.


Candva, aveam si firme...


Asa suna titlul unei stiri aparute recent in presa locala si care nu este, nici pe departe, lipsita de fond. In ultimii ani, intreprinderile importante de pe raza judetului si-au redus simtitor activitatea, fenomen datorat reducerii numarului de comenzi externe, restructurarii economice si lipsei de interes a investitorilor locali si straini.

Astfel, cel mai important producator de hidroagregate de pe piata romaneasca si cea mai veche companie integrata din industria de masini grele din Europa de Est, UCM Resita, a inregistrat pierderi de peste 11 milioane euro in primele noua luni ale anului, in prezent aici lucrand mai putin de 1.000 de angajati. De asemenea, un alt jucator economic important, TMK Resita (fostul Combinat Siderurgic, detinut de rusii de la TMK) a anuntat recent ca renunta la o cincime din angajati, numarul acestora urmand sa scada sub 1.000 de salariati, ca urmare a diminuarii cererii de otel pentru constructii, pentru sectorul imobiliar si pentru cel auto.

Nici alte intreprinderi nu o duc mai bine, fiind practic decimate de actuala criza economica. Din peste 22.000 de IMM-uri existente in anul 2008, acum mai sunt in functiune doar jumatate, odata cu ele disparand si locurile de munca. De asemenea, pana la 30 septembrie, din intreaga Regiune de Vest au disparut 14.285 de companii, zilnic aparand noi si noi firme aflate in imposibilitate de plata.

In acelasi timp, pentru ca ofertele de munca nu sunt foarte multe iar criza a inchis multe firme, rata somajului este intr-o continua crestere. Daca in luna august 2009 acest indice era de 9%, in luna septembrie a ajuns la aproximativ 10%, iar numarul somerilor a crescut la aproximativ 13.000 de persoane. La finele anului trecut, rata somajului era de 6%.

Oportunitatile de dezvoltare a mediului economic au in vedere in principal relansarea turismului in zona, in acest sens fiind deja elaborate mai multe planuri si studii privind amenajarea teritoriului in perspectiva accesarii fondurilor europene. De asemenea, autoritatile locale au anuntat derularea unor ample lucrari in ceea ce priveste infrastructura judetului, fiind investiti aproximativ 130 milioane euro din fonduri europene, fapt care va contribui la cresterea atractivitatii zonei pentru investitori.


Piata de asigurari in fata crizei...


Succesul asiguratorilor locali este strans legat de potentialul economic al zonei, care in cazul de fata nu favorizeaza si nu inlesneste munca liderilor reprezentantelor locale ale companiilor de profil.

In anul precedent, asiguratorii din Regiunea de Vest au realizat subscrieri in valoare de 15,4 milioane euro, rezultat care plaseaza judetul pe pozitia 32 la nivel national. De asemenea, Caras-Severin detine ponderea cea mai mica din totalul subscrierilor realizate la nivelul regiunii, respectiv 10,11%. In primele noua luni ale acestui an, subscrierile au urcat la 9,6 milioane euro (in baza rezultatelor furnizate de companii), misiunea asiguratorilor fiind mult mai dificila in contextul noilor realitati ale pietei locale.

O parte dintre companii au reusit totusi sa-si realizeze planul si sa obtina si cresteri. Astfel, sucursalele judetene ale asiguratorilor BCR Asigurari, ASTRA-UNIQA, EUROINS, GENERALI, UNIQA si KD Life si-au majorat subscrierile in primele noua luni ale acestui an, unii dintre acestia avand evolutii de peste 50%.

"Am crescut cu 86% in primele noua luni, datorita aplicarii unor tarife diferentiate in functie de zona si datorita dezvoltarii unor produse adaptate specificului local", explica Directorul Sucursalei ASTRA-UNIQA, Vasile COCOSILA. In acelasi sens, "politica de pret, in special pe segmentul de RCA, ne-a permis o majorare importanta a incasarilor de peste 60%", declara Emilia BOLINTIS, Director, Agentia EUROINS.

De asemenea, si alte sucursale, precum ALLIANZ-TIRIAC, ASIROM sau OMNIASIG, plasate in topul judetean si avand o cota cumulata de piata de aproximativ 40% (estimare PRIMM), nu au avut dificultati in realizarea planului pentru acest an, scaderea subscrierilor datorandu-se in mare restructurarii portofoliilor si ratei inflatiei.

De altfel, majoritatea companiilor locale au inregistrat o evolutie pe segmentul auto, care detine o pondere de circa 70% din total subscrieri realizate la nivelul judetului. Cea mai importanta crestere se evidentiaza pe segmentul RCA, de 36%, dupa cum rezulta din informatiile furnizate de asiguratori. In acelasi timp, asigurarile aferente segmentului CASCO au crescut cu "doar" 14%, in mare din cauza rezilierilor de contracte venite din partea persoanelor juridice.

"Am pierdut cam 25% - 30% din contractele pe CASCO, dar acestea nu aveau o valoare insemnata, astfel ca nu au determinat o scadere importanta per total portofoliu", precizeaza Valeriu BALALAU, Director, Sucursala ASIROM.


Segmentul corporate a "apus", miza e retail-ul!


Restrangerea activitatii colosilor industriali din judet si implicatiile crizei financiare au determinat o scadere drastica a bugetelor alocate de persoanele juridice pentru asigurari, fenomen care s-a resimtit in incasarile companiilor locale de profil.

"Productia la nivelul judetului este practic stopata, iar industria grea a ajuns actualmente la stadiul de muzeu", afirma Cristian BIRLA, Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC. In acelasi timp, "singurele investitii din ultimii ani au fost facute in industria textila, care functiona in sistem de lohn, dar si aici s-a restrans puternic activitatea si, respectiv, potentialul de asigurare", completeaza Vasile COCOSILA.
In consecinta, majoritatea liderilor locali s-au orientat catre segmentul de persoane fizice, care le poate aduce o crestere "mai sanatoasa" si de durata.

"Am inregistrat o scadere de 25% - 30% pe segmentul auto si una de peste 30% pe property, singura modalitate de redresare fiind orientarea pe retail si dezvoltarea unor oferte cat mai atractive", apreciaza Bogdan BUZEREA, Director, Agentia GROUPAMA. In aceeasi ordine de idei, "majoritatea rezilierilor de polite au venit din partea persoanelor juridice, in special transportatori, astfel incat oportunitatea judetului este, fara indoiala, reprezentata de retail", completeaza Cristian BIRLA.


Investitiile iau calea Caransebesului


Majoritatea investitiilor au ocolit municipiul resedinta de judet, fiind canalizate catre Caransebes, oras favorizat de pozitionare si de mai multe stimulente acordate de catre autoritatile locale. "Resita este un punct terminus pentru investitori, fiind practic un oras izolat. Orientarea acestora a fost catre Caransebes, care se afla langa un nod de cale ferata si este traversat de drumul european", afirma Valeriu BALALAU. De asemenea, "aproximativ 70% din subscrierile noastre se realizeaza la nivelul Agentiei din Caransebes", subliniaza Gabriela ARUXANDEI, Director, Agentia GENERALI.

Astfel, Caransebesul este o tinta importanta pentru asiguratorii locali, majoritatea fiind prezenti in acest oras cu cel putin o agentie, care aduce in medie intre 30% - 40% din subscrierile realizate la nivelul judetului.

"Realizam in Caransebes peste 50% din total incasari, datorita pozitionarii acestuia si beneficiilor legate de infrastructura", ne-a declarat Directorul Agentiei EUROINS. Este de asteptat ca pe viitor subscrierile provenite din acest oras sa creasca, in contextul in care, "exceptand Caransebesul, in celelalte orase nu este rentabila deschiderea unor puncte de lucru, preferabila fiind marirea retelei de agenti", considera Directorul Sucursalei BCR Asigurari, Dumitru Gabriel GUTA.


Legea AOL stimuleaza si politele facultative


Mentinerea portofoliului pe segmentul auto si dezvoltarea asigurarilor property sunt solutiile optime pentru revigorarea pietei de asigurari din Caras-Severin, potrivit liderilor societatilor de asigurare care activeaza in judet.
Deteriorarea continua a mediului economic, chiar si anterior inceputului crizei, i-a determinat pe asiguratori sa utilizeze toate stimulentele necesare pentru atragerea clientilor. Mai mult, liderii locali privesc cu optimism Legea asigurarii obligatorii a locuintelor, prin prisma faptului ca aceasta va contribui in mod semnificativ la cresterea nivelului de constientizare a populatiei cu privire la asigurarile de locuinte.

"Desi riscurile acoperite prin viitoarea polita de asigurare obligatorie a locuintelor nu sunt specifice pentru judetul Caras-Severin, tocmai faptul ca oamenii au venituri in scadere i-a determinat pe acestia sa se gandeasca la protejarea locuintelor. In prezent, avem asigurate peste 2.200 de locuinte, pentru care au fost incheiate polite facultative, cu o gama complexa de riscuri acoperite", a subliniat Rodica VILCEREANU, Director, UNIQA Asigurari Caras-Severin.

De altfel, segmentul de asigurari de incendii si calamitati, din care fac parte si asigurarile de locuinte, a inregistrat o crestere de 46% la nivelul judetului, ceea ce vorbeste despre concentrarea eforturilor asiguratorilor pe acest segment, cu mare potential in urmatorii ani.

In acest sens, asiguratorii locali au o retea dezvoltata de agenti in teritoriu, utilizand asigurarile obligatorii de locuinte pentru a face si o buna promovare a celor facultative. "Asa cum am putut observa si in trecut, obligativitatea asigurarii este principalul factor determinant in achizitionarea unei polite. Astfel, asigurarile obligatorii ale locuintelor le pot stimula, cu usurinta, si pe cele facultative", a mentionat Emilia BOLINTIS.

De asemenea, "in contextul in care, per ansamblu, asigurarile de tip property au avut de suferit de pe urma reducerii bugetelor destinate de catre firme acestor polite, s-a simtit o crestere a cererii din partea segmentului de retail, care s-a concretizat intr-o majorare a numarului de polite incheiate", a explicat Dumitru GUTA.


Deficitari la capitolul asigurari de viata si brokeri


Scaderea veniturilor populatiei, pe fondul crizei economice, si cresterea ratei somajului, alaturi de slaba informare a cetatenilor, nu au incurajat dezvoltarea asigurarilor de viata in judet, care nu sunt privite ca o prioritate de catre potentialii clienti. Astfel, asiguratorii locali au inregistrat rezultate modeste la acest capitol, aceasta clasa avand o pondere scazuta in portofoliile companiilor de profil din Caras-Severin.

"Asigurarile de viata ocupa 19% in portofoliul Sucursalei noastre, dificultatile financiare ale populatiei facand dificila subscrierea pe aceasta clasa", declara Valeriu BALALAU.
In aceeasi ordine de idei, "criza de lichiditati ii face pe oameni mai reticenti in asumarea unui risc investitional, astfel ca am inregistrat o scadere mai ales pe clasele unit-linked", precizeaza Cristian BIRLA. La fel ca si in cazul asigurarilor generale, miza pentru anii urmatori o vor reprezenta persoanele fizice, iar "asigurarile traditionale prind cel mai bine in judet", este de parere Directorul Agentiei GENERALI.
In ceea ce priveste relatia asiguratorilor cu societatile de brokeraj, aceasta este practic inexistenta, in judet activand un singur broker local, ponderea subscrierilor prin acest mijloc fiind nesemnificativa. De asemenea, potentialul economic redus a facut ca si brokerii din afara sa ocoleasca judetul, o oportunitate fiind orientarea liderilor locali catre intermediarii din unitatile teritorial-administrative invecinate.

"Realizam un procent de 20% din total subscrieri prin intermediul brokerilor, in mare datorita colaborarii cu un broker din Timisoara", ne-a relatat Directorul Sucursalei BCR Asigurari. Relansarea economica a judetului va aduce, cel mai probabil, mai multi brokeri in zona, majoritatea asiguratorilor aratandu-se deschisi in a dezvolta afacerile cu acestia.


Care sunt oportunitatile pentru 2010?


In acest an, preocuparile liderilor sucursalelor si agentiilor de asigurari din Caras-Severin au fost indreptate spre mentinerea portofoliilor si spre adaptarea produselor la noile realitati ale pietei locale. Judecand dupa rezultatele obtinute, putem afirma ca aceasta misiune a fost in mare realizata, efortul fiind unul pe masura. Pentru anul viitor se mentin obiectivele stabilite, mai ales ca 2010 se anunta a fi destul de dificil. "Vom cauta sa ne indreptam in 2010 catre institutiile bugetare, intreprinderi care resimt mai putin criza si, in special, catre persoanele fizice", sustine Valeriu BALALAU. De asemenea, "acum sunt mai putine oportunitati pentru asiguratori, iar in 2010 cred ca introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor va oferi cele mai bune stimulente de crestere", considera Rodica VILCEREANU.

Oleg DORONCEANU

Click aici pentru a vedea topul companiilor de asigurari din judetul Caras-Severin!


Asigurarile din Caras-Severin la sfarsit de an


"Sunt convins ca anul 2010 va scoate Romania din criza, ceea ce va influenta pozitiv si piata asigurarilor", a declarat Iulian GEORGEVICI, Vice-Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, in debutul Conferintei ZIUA ASIGURARILOR, eveniment care s-a desfasurat in data de 19 noiembrie a.c., in Resita, cu scopul de a analiza atat efectele crizei asupra pietei locale de profil, cat si perspectivele de dezvoltare ale acesteia.

"In acest domeniu, afacerile nu pot urma decat un trend ascendent. Sunt clase precum asigurarile agricole, asigurarile medicale, cele de malpraxis si, nu in ultimul rand, cele de raspundere civila si profesionala, care vor capata ponderi tot mai mari in cheltuielile romanilor", a continuat Iulian GEORGEVICI.

"Este dificil sa realizam, in acest moment, o analiza corecta si completa a tuturor factorilor implicati in scaderea economica, dar suntem optimisti ca nu vom fi afectati in aceeasi masura ca si alte segmente ale economiei. Totusi, perioada de scadere economica ar trebui sa atraga atentia oamenilor ca trebuie sa isi protejeze patrimoniul", a apreciat Rodica VILCEREANU, Director, UNIQA Caras-Severin.

"Tocmai datorita specificului judetului, si anume faptul ca majoritatea asiguratorilor sunt axati pe retail, am putut inregistra cresteri, chiar daca nu au fost cele prognozate la inceputul anului. In ceea ce priveste persoanele juridice, se manifesta un fenomen la nivelul intregii tari, deci nu este caracteristic numai companiei noastre, acestea au renuntat in mare parte la politele auto facultative; in ceea ce priveste celelalte asigurari, au pastrat doar ceea ce era vital unei functionari normale", a evidentiat Cristian BIRLA, Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC.

Unul din factorii determinanti care au amplificat scaderea economica a fost si incetinirea creditarii, inca de la inceputul anului. "In prezent insa, am eliminat marjele mari de finantare, simtindu-se treptat si o relansare a creditarii. In ceea ce priveste relatia cu companiile de asigurari, avem un parteneriat strans cu o parte dintre acestea si pot spune ca este evidenta cresterea pentru astfel de produse vandute prin intermediul bancii noastre", a explicat Claudiu DOLOT, Director, VOLKSBANK Resita.

"Pentru moment, obligativitatea asigurarilor RCA si, in viitor, a celor de locuinte, reprezinta singurul contact cu produsele noastre pentru o mare parte a populatiei, dar reprezinta, in acelasi timp, o buna oportunitate pentru a dezvolta o cultura in aceasta directie", a declarat Emilia BOLINTIS, Directorul Agentiei EUROINS Resita.

Desi intermedierile realizate prin brokeri specializati detin ponderi foarte reduse in totalul subscrierilor realizate de companii, asiguratorii locali mizeaza pe retele foarte dezvoltate de agenti, in special in mediul rural si in celelalte orase din judet. "Desi, in prezent, peste jumatate din primele incasate provin din resedinta de judet, experienta ne arata ca aceasta pondere se diminueaza treptat, pentru ca oamenii intra tot mai mult in contact cu asigurarile si in afara orasului si interesul acestora este in continua crestere", a mentionat Valeriu BALALAU, Directorul Sucursalei ASIROM Caras-Severin.

"Tinand cont de cresterea evidenta pe care brokerii au inregistrat-o la nivel national, putem aprecia ca acestia vor deveni treptat principalul canal de vanzare pentru piata asigurarilor. De aceea, in special in zonele in care activitatea brokerilor nu este dezvoltata, dorim sa punem bazele unor parteneriate in sistem de franciza, oferind astfel tot sprijinul de care francizatul are nevoie", a subliniat Daniel COLITA, Director Zonal, SAFETY Broker.

Astfel, desi la inceputul anului, concomitent cu acutizarea crizei financiare, tendinta de orientare catre retail se contura la nivelul central al companiilor, la nivel local aceasta directie a devenit de actualitate de mai mult timp. Acest fapt a creat premisele unei cresteri stabile, chiar si in perioade economice mai dificile.

Mihai CRACEA

ALLIANZ-TIRIAC

Cristian BIRLA
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Str. I.L.Caragiale nr. 9
Tel.: 0255.220.133
Fax: 0255.219.090

ASIROM

Valeriu BALALAU

Director Sucursala

ASIROM
Str. 1 Decembrie 1918 nr. 4
Tel.: 0255.212.425
Fax: 0255.213.492

ASTRA Asigurari - UNIQA

Vasile COCOSILA
Director Sucursala

ASTRA Asigurari - UNIQA
Str. G.A. Petculescu nr. 3, bl. B3, ap. 1
Tel.: 0255.221.183
Fax: 0255.220.645

BCR Asigurari

Dumitru Gabriel GUTA

Director Sucursala

BCR Asigurari
Str. I.L. Caragiale nr. 8, parter
Tel./Fax: 0255.217.193

EUROINS

Emilia BOLINTIS
Director Agentie

EUROINS
Bd. Revolutia din Decembrie nr. 23, ap. 2
Tel./Fax: 0255.218.595

GENERALI Asigurari

Gabriela Iuliana ARUXANDEI
Director Agentie

GENERALI
Bd. Revolutia din Decembrie, bl. 34, ap. 2
Tel.: 0255.220.126
Fax: 0255.220.127

GROUPAMA Asigurari

Bogdan Petru BUZERA
Director Agentie

GROUPAMA Asigurari
P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 7, parter
Tel./Fax: 0255.213.410

OMNIASIG

Lucia Lucretia FLOARE
Director Sucursala

OMNIASIG
Str. Traian Lalescu nr. 28
Tel.: 0255.212.000
Fax: 0255.211.000

UNIQA Asigurari

Rodica VILCEREANU

Director Sucursala

UNIQA Asigurari
P-ta 1 Decembrie 1918 nr. 4, parter
Tel./Fax: 0255.213.903
Ziua Asigurarilorsus

Judetul
HunedoaraJudetul HUNEDOARA

> Resedinta de judet: Deva
> Suprafata: 7.063 km2
> Populatia: 489.872 locuitori (recensamant 2001)
> Numar salariati: 125.848 (septembrie 2009)
> Rata somajului: 9,4% (septembrie 2009)
> Castig salarial mediu brut: 1.625 lei/persoana (septembrie 2009)


Piata locala a asigurarilor - 2008 (estimare PRIMM)


> Prime brute subscrise: 127,19 milioane lei
> Daune platite: 56,88 milioane lei
> Numarul mediu de salariati permanenti in asigurari (2007): 342
> Cheltuieli cu remuneratiile personalului (2007): 6,81 milioane lei
> Densitatea asigurarilor: 259,64 lei/locuitor
> Raportul salariatilor in asigurari la total locuitori: 1/1.432


Criza actioneaza in valuriSituat in partea central-vestica a Romaniei pe cursurile a trei rauri importante (Mures, Jiu si Crisul Alb) si in vecinatatea Muntilor Apuseni, Orastiei, Retezat -Godeanu si Poiana Rusca, judetul Hunedoara are in componenta sa administrativa sapte municipii (Deva, Brad, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrosani si Vulcan), sapte orase (Aninoasa, Calan, Geoagiu, Hateg, Petrila, Simeria si Uricani) si 55 de comune.


Castelul Corvinilor (Huniazilor), cel mai important monument
de arhitectura gotica din Transilvania

In economia judetului, ponderea majoritara o detine industria in care predominante (peste 62%) sunt ramurile industriei miniere si metalurgice, judetul Hunedoara fiind extrem de bogat in resurse minerale. O pondere la fel de importanta in structura economiei judetului este detinuta si de energia electrica, de exploatarea si prelucrarea lemnului, de materialele de constructii, industria usoara, chimia alimentara etc.

Carbunii (huila, in special in Valea Jiului), fonta, otelul, energia electrica, materialele de constructii (var, ciment, prefabricate din beton armat), tesaturi si confectii, masini si utilaje pentru lucrari miniere reprezinta principalele produse cu care se poate mandri Hunedoara.


Recesiunea in viata hunedorenilor


Criza economica si-a lasat puternic amprenta si asupra judetului Hunedoara, intreprinzatorii hunedoreni si asiguratorii locali resimtind-o din plin in derularea propriilor afaceri. Principalele domenii de risc enumerate de asiguratori locali in aceasta perioada de recesiune pentru judetul Hunedoara sunt constructiile, textilele, siderurgia, industria auto, imobiliarele, industria alimentara, agricultura. Spre exemplu, numai in industria auto, cea mai afectata de criza, lucreaza circa 6.000 de hunedoreni care activeaza in cele 3 unitati de productie de componente auto (Key Safety Systems, Lisa Draxlmaier si SEWS).

"Impactul crizei s-a resimtit si in ceea ce priveste piata asigurarilor din judetul Hunedoara, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Criza a insemnat in primul rand o limitare a veniturilor, dar si pierderea locurilor de munca pentru persoanele fizice, mai ales in zonele mono-industriale din judet. Acestea au dus la incheierea de contracte facultative mai putine, sau chiar la renuntarea la cele aflate in derulare. Nu in ultimul rand, au condus la mai putine vanzari de imobile sau autovehicule si, implicit, la un numar redus de asigurari incheiate", a descris situatia economica a judetului Adrian RIZOPOL, Director, Sucursala BCR Asigurari.


Alex ROSCA, Media XPRIMM si
Adrian RIZOPOL,
Director BCR Asigurari Hunedoara

Cu alte cuvinte, "reducerea puterii de cumparare a populatiei conduce in unele cazuri la imposibilitatea platii ratelor la asigurarile in vigoare, precum si la renuntarea incheierii de noi asigurari. Aceasta are ca efect direct scaderea primelor brute subscrise", a adaugat acesta.
Asadar, criza "a muscat" acut si in Regiunea Sud-Vestica a Romaniei, cu efecte directe identificate de catre asiguratorii locali, precum diminuarea leasing-ului, reducerea vanzarii autoturismelor noi, scaderea pietei imobiliare.

"Scaderea cu aproape o treime a asigurarilor de tip property pentru persoane juridice este unul dintre efectele contextului economic actual. Acest curs negativ va continua pana la finele anului 2009, precum si in primul trimestru al anului 2010. In plus, asigurarile de tip CASCO auto s-au diminuat cu circa 20%", afirma Viorel GHIMISI, Director, Sucursala ASTRA.
De aceeasi parere este si Sorin Cristian ALIC, Director, UNIQA Asigurari, care precizeaza ca "principalele efecte cauzate de criza economica s-au concretizat pentru asiguratorii locali din Deva prin scaderea procentului de subscriere pentru segmentul asigurarilor facultative si prin diminuarea leasing-ului auto".

Marius BARABAS, Directorul Sucursalei ALLIANZ-TIRIAC, considera ca "scaderea vanzarii de masini noi a determinat reducerea numarului de polite CASCO, pentru aceasta forma de asigurare fiind incheiate doar cele conexe contractelor de leasing/credite. Mai mult, criza a determinat reducerea cotelor de prima pentru asigurarile de cladiri si continut. Totodata, din cauza neintelegerii mecanismului de investire a primelor in programe cu risc ridicat, s-a consemnat si scaderea vanzarii politelor de asigurari de viata cu componenta investitionala, de tip unit-linked".

De altfel, Hunedoara este printre judetele fruntase in privinta scaderii economice, prognoza Comisiei nationale de specialitate plasand, la inceputul lunii septembrie, judetul Hunedoara pe locul sapte intr-un clasament negativ, la nivel national, in ceea ce priveste scaderea economica din acest an.

Totodata, rata somajului este in continua crestere de la luna la luna, depasind, in luna septembrie, noua puncte procentuale. In acelasi timp, sectorul IMM-urilor este si el afectat, intr-un ritm accelerat, datele existente la Registrul Comertului fiind elocvente (numarul firmelor dizolvate a crescut de cinci ori in 2009 fata de 2008). Aceste realitati economice si sociale s-au rasfrant si asupra pietei locale de asigurari, despre a carei evolutie viitoare liderii reprezentantelor locale se aratau pesimisti: "Daca ne referim la cadrul economic local, la piata financiara si implicit la piata locala, consideram ca va urma o perioada de stagnare, sau chiar de scadere" (Grigore COZMA, Director, Sucursala ASIROM).


Oportunitatile perioadei de austeritate


Dezvoltarea post-criza a IMM-urilor, valoarea propriilor angajati, proiectele autoritatilor locale, nevoia de protectie sau tarifele reduse la RCA determinate de expunerea scazuta la risc sunt cateva dintre oportunitatile identificate de catre asiguratori la nivelul judetului Hunedoara.

Grigore COZMA considera ca IMM-urile reprezinta principala oportunitate: "Atentia trebuie indreptata catre IMM-uri. Acestea, ulterior crizei, vor avea o perioada de crestere, iar noi, in calitate de asiguratori, dorim sa fim alaturi de ei in aceasta privinta. La aceasta perspectiva se adauga si calitatea si profesionalismul lucratorilor in asigurari din compania noastra".

Proiectele de dezvoltare teritoriala initiate de autoritatile locale dau sperante atat dezvoltarii mediului economic, cat si asiguratorilor: "O mare oportunitate pentru dezvoltarea economica a zonei si, implicit, cu impact asupra asigurarilor consta in proiectul autoritatilor locale de a crea o noua entitate la nivelul judetului, o conurbatie. Noua unitate teritoriala ar presupune unirea oraselor Deva, Hunedoara si Simeria in conditiile in care fiecare ar avea administratie proprie. Accesarea facila a fondurilor europene alaturi de asigurarea unei dezvoltari unitare a zonei reprezinta principalele motive care anima realizarea acestui proiect", afirma Marius MUTULESCU, Director, Sucursala ARDAF.


Marius MUTULESCU, Director ARDAF Hunedoara
alaturi de Florin OANCEA,
Viceprimar Deva

De asemenea, o alta cale prin care autoritatile locale incearca sa diminueze efectele recesiunii o reprezinta atragerea de investitori straini. O companie straina a demarat la inceputul anului o investitie economica fara precedent in judet; astfel, un grup de investitori belgieni va realiza pe teritoriul comunei Bacia un centru de logistica, Transylvania Logistics Park, pozitionat in apropiere de viitoarea autostrada, intr-un loc de unde se poate face usor distributia catre retailerii principali din Transilvania, si care va crea sute de locuri de munca pentru localnici.

"Este greu sa identificam oportunitatile pietei asigurarilor in actuala situatie economica, aceasta depinzand in mare masura de oportunitatile de investitii. Odata cu sporirea investitiilor straine, vom asista si la o crestere a pietei asigurarilor", a precizat Sorin Cristian ALIC, Directorul Sucursalei UNIQA.

Privind prin prisma potentialului de dezvoltare al segmentului asigurarilor de viata, "in piata locala oportunitatile sunt strans legate de necesitatea oamenilor de a-si proteja veniturile, iar achizitionarea unei asigurari de viata cu componenta de protectie si economisire reprezinta solutia adecvata pentru acest deziderat. Rentele de studii pentru copii, asigurarile mixte de viata, planurile de economisire in vederea pensionarii sunt produse eficiente de economisire si protectie, asigurand confortul financiar in momentele importante ale vietii", a opinat Sorin SABOU, Director, Agentia BCR Asigurari de Viata.


Sorin SABOU,Director
BCR Asigurari de Viata HUNEDOARA
prezentand planurile de dezvoltare

Totodata, judetul Hunedoara se diferentiaza de restul judetelor cand vorbim despre specificul pietei muncii, "in judet fiind meserii care au un grad special de risc, acestea reprezentand un potential pentru asiguratori", a evidentiat Viorel ANICESCU, Agency Manager, ING Asigurari de Viata. "In aceasta perioada, oamenii simt mai acut nevoia de protectie. De aceea produsele traditionale pe care le propunem clientilor nostri sunt foarte bine primite", a opinat Claudia BORCA, Director, Agentia OMNIASIG Viata.

Situatia economica actuala nu prefigureaza de altfel "prea multe oportunitati de dezvoltare. Extinderea vanzarii pe partea de retail si dezvoltarea retelei de vanzari, tinand cont de somajul ridicat", pot constitui cateva dintre solutii, considera Marius BARABAS.

Motorul pietei asigurarilor la nivel national, si anume clasele auto, in principal cele obligatorii domina portofoliile reprezentantelor asiguratorilor hunedoreni, acestea reprezentand cea mai semnificativa pondere. In acest context, Dumitru JURCA, Director, Agentia GENERALI, este de parere ca "asigurarile RCA au reprezentat o oportunitate in contextul in care statisticile companiei pozitioneaza judetul Hunedoara intr-o zona de risc sub expunerea medie nationala, ceea ce a condus la posibilitatea de a oferi clientilor tarife competitive pe segmentul amintit".

Cu toate acestea, segmentul auto nu reprezinta o solutie de crestere, fiind binecunoscut faptul ca acesta produce cea mai semnificativa cantitate de daune, "inclinand balanta catre asigurarile non-auto", fiind o solutie castigatoare pentru viitor (Adrian KISS, Director, Sucursala EUROINS). "O oportunitate o reprezinta dezvoltarea vanzarilor pe segmentul non-auto, in special property", este de parere si Adrian RIZOPOL.


6 luni de constatare amiabila


Introducerea constatului amiabil la 1 iulie 2009 nu a condus la o crestere a tentativelor de frauda, ci mai degraba a condus la o maturizare, pe de o parte a asiguratorilor, fiindu-le pusa la incercare capacitatea de a administra si instrumenta dosarele de dauna, respectiv a conducatorilor auto, pe de alta parte.

Astfel, cu toate ca, la momentul implementarii, unii asiguratori se aratatau ingrijorati de faptul ca introducerea constatului amiabil poate conduce la o crestere a tentativelor de frauda din sistem, cu atat mai mult in contextul circumstantelor economice actuale, acestia semnaland ca va creste numarul accidentelor "regizate", :pana in acest moment nu am intampinat probleme in ceea ce priveste frauda pe segmentul asigurarilor auto. Constatul amiabil, poate determina aparitia mai multor cazuri de tip "frauda", dar sunt convins ca sucursala OMNIASIG Hunedoara nu va intampina dificultati din acest punct de vedere", a mentionat Aurel RISCUTA, Directorul Sucursalei.

"Introducerea constatului amiabil este, fara indoiala, o actiune care contribuie la dezvoltarea pietei romanesti de asigurari. Cu toate acestea, trebuie sa fim constienti, ca acest constat amiabil poate genera intelegeri in sensul schimbarii vinovatiei, intre doi conducatori auto implicate intr-un accident rutier. Prin urmare companiile trebuie sa fie bine pregatite pentru a combate fraudele", este de parere Gino CRISAN, Directorul Agentiei GROUPAMA.


Asiguratori castigatori


Volatilitatea ridicata sub care se regaseste cursul de schimb valutar in Romania, determinat de suita fenomenelor economice produse in ultimul an odata cu declansarea crizei economico-financiare in tara noastra a influentat negativ piata hunedoreana a asigurarilor, numeroase reprezentante locale ale asiguratorilor suferind, dupa primele noua luni ale anului, diminuari ale volumului de afaceri.

Cu toate acestea, cursul de schimb nu a fortat scaderea pietei, din contra, piata inregistrand o crestere, in moneda europeana, a volumului subscrierilor de peste 4 puncte procentuale. Pe clase de asigurari, asigurarile de viata au generat 13,7% (echivalentul a 2,6 milioane euro) din totalul primelor brute subscrise, in crestere cu 14% comparativ cu ianuarie-septembrie 2008. De cealalta parte, linia asigurarilor generale a cunoscut o crestere de 7,9%, cu subscrieri de 16,7 milioane euro.

Tragand linie, putem afirma ca, in pofida multiplelor probleme cu care se confrunta piata locala de profil, cifrele stau marturie ca Hunedoara se regaseste pe un trend ascendent. Caci, pe fondul unui mediu economic incert si uneori ostil, rezultatele sunt inainte de toate laudabile, asiguratorii hunedoreni castigand, cu profesionalism si competenta, la nivelul primelor noua luni ale anului curent, batalia cu criza, depasind recesiunea si presiunile la care intreg sectorul a fost supus.

Vlad BOLDIJAR

Click aici pentru a vedea topul companiilor de asigurari din judetul Hunedoara!


Interviu cu: Costel AVRAM
Vice-Presedinte
Consiliul Judetean HUNEDOARAPRIMM: Cum percepeti efectele crizei la nivelul judetului Hunedoara, prin comparatie cu perioada anterioara acesteia?
Costel AVRAM:
Efectele crizei se resimt, fara nicio indoiala, in ceea ce priveste economia judetului nostru. Investitiile din Hunedoara au scazut dramatic in ultima perioada, insa panta descendenta a industriei se instalase chiar dinainte de turbulentele ecomonice produse la nivel mondial.
Avand in vedere ca 2009 este un an de criza, singurii bani certi din investitii sunt cei proveniti din fondurile europene. Consiliul Judetean va suplimenta aceste fonduri, in cazul in care este nevoie, pentru ca proiectele sa poata sa fie finalizate.
In Hunedoara beneficiem de o situatie aparte, comparativ cu alte zone din tara: aproximativ 75% din populatia judetului locuieste in mediu urban, fapt care are consecinte si asupra industriei; in acelasi timp, aici exista doua centre de putere: Hunedoara si Valea Jiului.
Din pacate insa, in Hunedoara combinatele siderurgice sunt "la pamant", iar in Valea Jiului, din cei 45.000 de mineri care lucrau in 1989, in prezent au ramas circa 12.000 de angajati. In acelasi timp, programul de reorganizare a acestei companii face ca cel putin 2.000 de oameni sa fie disponibilizati intr-un interval foarte scurt.
Mai mult, Bradul, unde existau exploatari miniere, s-a inchis, iar in Orastie nu prea exista industrie. In judet a ramas relativ dezvoltata partea de Vest, care este si cea mai bogata. Aici, din perspectiva administratiei publice, se colecteaza cei mai multi bani, Deva evidentiindu-se fata de celelalte orase.
In rest, industria a decazut, firmele au datorii enorme fata de administratia publica locala si, daca am forta firmele sa plateasca acesti bani, ele s-ar inchide, ceea ce nu este in interesul cetatenilor.

PRIMM: Cum se prezinta, in acest moment, situatia investitiilor din judet?
C.A.:
Cea mai mare firma care desfasoara afaceri in Hunedoara este DHL, al carei investitor este de origine chineza. Activitatea a pornit cu "pasi marunti" in Valea Jiului, apoi s-a extins la noi in zona. De asemenea, in judet au mai deschis reprezentante companii mari precum: REAL, METRO, CARREFOUR, MEDIA Galaxy.
Treptat, asistam la un fel de "migratie" a investitiilor din Vest catre tara noastra. In Timisoara sau Arad, piata deja este aproape saturata si companiile au inceput sa intre si pe piata hunedoreana. Printre motivele care stau la baza hotararii unui investitor de a deschide birou in judetul nostru, un punct de atractie il reprezinta facilitatile acordate de autoritatile locale.
Totusi, scaderea drastica a industriei miniere si siderurgice in Hunedoara nu a fost acoperita de cresterea numarului investitorilor; activitatea privata nu a compensat in totalitate ceea ce s-a pierdut si acum putem spune ca firmele private sunt cele care "duc greul".


Marius BARABAS, Director ALLIANZ-TIRIAC Hunedoara,
Costel AVRAM, Vice-Presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara,
si Vlad PANCIU, Media XPRIMM

PRIMM: Ati creat un proiect unic in tara noastra, de "conurbatie". Puteti sa ne explicati ce presupune acesta si in ce masura contribuie la dezvoltarea economica a judetului?
C.A.:
Am demarat un proiect care poarta numele "Conurbatia Corvina", la nivelul judetului Hunedoara, care reprezinta un nou nivel administrativ, care include municipiile Deva si Hunedoara, orasele Simeria si Calan si comunele Bacia, Cirjiti si Pestisu Mic.
Conducerea administrativa va ramane aceeasi pentru unitatile mai sus-mentionate, dar ne unim pentru a construi proiecte comune. Printre obiectivele acestei noi forme de organizare se numara si atragerea fondurilor europene, operatiune care nu ar fi fost posibila pentru fiecare unitate in parte.
Acelasi lucru trebuie facut inclusiv in Valea Jiului. Doar in acest fel putem creste valoarea zonei, iar conurbatia va da amploare dezvoltarii economice.
In prezent criza este atotcuprinzatoare, dar ea va trece, si eu sunt optimist in ceea ce priveste viitorul dezvoltarii locale. Deja am demarat proiectul, care este in proportie de 100% realizabil. S-a intrunit Consiliul Judetean, au fost puse bazele juridice ale conurbatiei, iar incepand de anul viitor vor fi vizibile si efectele concrete.

PRIMM: Sa trecem la piata financiara si, mai concret, la piata asigurarilor. Care este perceptia hunedorenilor vizavi de asigurari si cat de bine inteleg ei nevoia acestui tip de protectie fata de riscuri?
C.A.:
Domeniul asigurarilor face parte din sfera financiar-bancara. Consider ca, desi criza a afectat intreaga economie, profiturile sau incasarile asiguratorilor nu s-au diminuat pe masura involutiei economice generale.
In opinia mea, asiguratorii au facut fata mai bine crizei decat celelalte industrii din aceasta sfera.
Judetul Hunedoara, desi nu mai este un judet extrem de dezvoltat, este totusi unul important: doar in Deva functioneaza 32 de banci, un numar destul de mare, si este bine-cunoscut faptul ca bancile vin unde sunt bani.
In acelasi timp, aproape toate firmele importante de asigurari au sedii in Deva. Mai mult, din informatiile mele, companiile de profil acopera, in acest moment, aproape intreg teritoriul judetului.
Faptul ca asiguratorii fac fata crizei are la baza si profesionalismul specialistilor hunedoreni in domeniu, care au stiu sa explice oamenilor la ce foloseste o asigurare si cum pot sa se protejeze in fata riscurilor.

Vlad PANCIU
Andreea STATE

Dezbateri intense


Ajunsa la cea de a 42-a editie, ZIUA ASIGURARILOR incheie la Deva un ciclu de conferinte cu tematica de specialitate, care s-au desfasurat in toate judetele din Romania si in Municipiul Bucuresti. In resedinta de judet a Hunedoarei, evenimentul a reunit peste 50 de reprezentanti ai societatilor de asigurari si brokeraj de pe piata locala, oferindu-le acestora prilejul de a dezbate cele mai stringente probleme pe care le intampina si de a gasi solutii pentru rezolvarea acestora. La eveniment a fost prezent, din partea autoritatilor publice locale, si Viceprimarul Devei, Florin OANCEA.

"Bineinteles ca economia, la nivelul Municipiului Deva si a judetului in general, a fost afectata de aceasta conjunctura nefericita (n.red.: criza financiara). Este important insa sa dam dovada de atitudine pro-activa si sa incercam prin forte proprii sa iesim din criza. De notat este faptul ca, desi companiile la nivel national au suferit scaderi ale veniturilor cu 30%, reprezentantele din Deva au evoluat negativ cu doar 1,5%, ceea ce reflecta responsabilitatea hunedorenilor in activitatea pe care o desfasoara", a subliniat Florin OANCEA, Viceprimarul Devei.

Acesta considera ca exista deja o solutie pentru Hunedoara, in scopul de a iesi din criza: "Am lansat in urma cu un an de zile un proiect care priveste fuziunea intre doua municipii - Deva si Hunedoara -, orasele Simeria, Calan si comunele limitrofe Bacia, Cirjiti si Pestisu Mic, cu satele apartinatoare. Aceasta noua entitate administrativa, intitulata Conurbatia Corvina, va fi baza pentru obtinerea de noi fonduri, in special de la Comunitatea Europeana, dar si de la Guvernul Romaniei". Conform oficialului citat, in acest moment documentul se afla pe masa Camerei Deputatilor si a obtinut deja aprobarea Comisiei Juridice si a celei de Buget Finante. Camera decizionala, in aceasta initiativa legislativa este Senatul Romaniei.


Echipa XPRIMM alaturi de reprezentantii
companiilor de asigurari din Hunedoara

In ceea ce priveste situatia in care se afla piata locala de asigurari si modalitatile de iesire din impas, asiguratorii si brokerii prezenti la eveniment au subliniat urmatoarele tendinte:

Diversificarea portofoliului - necesitate acuta
Adrian KISS, Director Sucursala, EUROINS Hunedoara: "Anul 2009 a adus lucruri noi fata de 2008, iar ca reprezentant EUROINS pot afirma ca noi am fost catalogati pe piata drept o societate de asigurari cu preponderenta auto. In prezent incercam sa transferam centrul de greutate de pe segmentul auto pe cel non-auto, dar specificul judetului ne creeaza dificultati in acest sens. In primul rand, subscrierile din credite si garantii au scazut considerabil, ca urmare a crizei din sistemul bancar. Apoi, asigurarile facultative prezinta probleme: sunt clienti care renunta sa isi mai plateasca ratele, pentru ca pur si simplu nu isi mai permit, in conditii de criza".

Daniel COLITA, Director Zonal, SAFETY Broker: "Este evident ca si noi, brokerii, in conditiile pietei actuale, ne-am indreptat spre retail, pentru ca un client corporate are un volum mare de afaceri, dar daca in momentul acesta decide sa incheie colaborarea, actiunea lui se resimte puternic asupra activitatii noastre. Prin urmare, incercam sa ne indreptam catre segmentul de retail si sa ne apropiem mai mult de nevoile oamenilor. Daca in prezent asigurarile auto, in special CASCO si RCA, sunt de baza, treptat se vor vinde din ce in ce mai mult asigurari de viata, property, de sanatate, de locuinte si se va diversifica portofoliul".

Introducerea bonus-malus - un pas inainte
Radu BUDAE, Director Adjunct, ASIROM Hunedoara: "Sistemul bonus-malus este, fara indoiala, o actiune benefica pentru piata romaneasca. Consider insa ca ar fi corect ca acest sistem sa se aplice pe Codul Numeric Personal, vina si raspunderea fiind personale. Conform legislatiei, in acest moment, sistemul se aplica autovehiculului in circulatie".

Lipsa brokerilor locali - explicatii si solutii
Cerasela NERGHES, Director General, ASTOP Broker: "Lipsa brokerilor la nivelul Hunedoarei poate fi explicata, pe scurt, prin faptul ca 'se traieste bine in sanul companiei de asigurare', caci nivelul de competitivitate permite si tolereaza o astfel de atmosfera. Mie imi place sa cred ca oamenii care isi doresc si pot mult mai mult si sunt dispusi sa munceasca pentru aceasta, sesizeaza oportunitatea pe care o ofera activitatea de brokeraj, de a obtine satisfactii profesionale mai mari, bani mai multi, recunoastere, nu numai pe plan local, ci si national de a se autodezvolta. Consider ca exista multe argumente pentru care o persoana care are un minimum de experienta si de portofoliu in domeniul asigurarilor ar putea opta pentru activitatea de brokeraj".

Unde gasim personal in asigurari?
Viorel ANICESCU, Agency Manager, ING Hunedoara: "Referitor la forta de munca, la ora actuala cel mai usor gasim noi consultanti chiar printre clientii companiei; lucrand de mai mult timp in asigurari am observat un lucru: un client multumit este un posibil consultant viitor. In ceea ce priveste retentia personalului, noi incercam, prin sistemul de bonusare si de comisionare, care se schimba in general la ING cam o data in unul sau doi ani, sa gasim solutii ca sa pastram consultantii".

Clubul Asiguratorilor Hunedoara
Marius MUTULESCU, Director, ARDAF Hunedoara: "In calitate de Director de sucursala de asigurari, dar si ca presedinte al UGIR 1903 Hunedoara, am propus infiintarea unui Club al asiguratorilor". In acest club, care are deja promis sprijinul Primariei, vor fi invitati, pe langa cei care lucreaza in domeniu, si oameni de afaceri, in vederea protejarii investitiilor acestora. In acest mod se va realiza si o dezvoltare sanatoasa a mediului de afaceri local.

Vlad PANCIU

ALLIANZ-TIRIAC

Marius BARABAS
Director Sucursala

ALLIANZ-TIRIAC
Bd. Decebal bl. 8
Tel.: 0254.221.549
Fax: 0254.219.495

ARDAF

Marius MUTULESCU
Director Sucursala

ARDAF
Str. Dragos Voda nr. 18
Tel.: 0254.222.299
Fax: 0254.230.583

ASIROM

Grigore COZMA
Director Sucursala

ASIROM
Str. Ion Creanga nr. 21, bl. 21, parter
Tel.: 0254.213.304
Fax: 0254.214.236

ASTRA-Asigurari UNIQA

Viorel GHIMISI
Director Sucursala

ASTRA-Asigurari UNIQA
Bd. Decebal bl. 23
Tel.: 0254.233.630
Fax: 0254.226.321

BCR Asigurari

Adrian Dorin RIZOPOL

Director Sucursala

BCR Asigurari
P-ta I.C. Bratianu nr. 3
Tel.: 0254.235.027
Fax: 0254.235.026


BCR Asigurari de Viata

Sorin SABOU
Director Agentie Judeteana

BCR Asigurari de Viata
P-ta I.C. Bratianu nr. 3
Tel.: 0254.224.420
Fax: 0254.224.421

EUROINS

Marius Adrian KISS
Director Sucursala

EUROINS
Str. Ion Creanga nr. 6A
Tel.: 0254.223.461
Fax: 0254.223.460

GENERALI Asigurari

Dumitru JURCA
Director Agentie

GENERALI
Str. Curtea Domneasca nr. 9, et. 1
Tel.: 0230.522.464
Fax: 0230.530.306

GROUPAMA Asigurari

Teodor Gino CRISAN
Director Agentie

GROUPAMA Asigurari
Bd. 1 Decembrie bl. 5, parter
Tel.: 0254.218.254
Fax: 0254.234.468

ING Asigurari de Viata

Viorel ANICESCU
Agency Manager

ING Asigurari de Viata
P-ta Victoriei nr. 2, et. 3
Tel./Fax: 0254.211.884

OMNIASIG

Aurel RISCUTA
Director Sucursala

OMNIASIG
Aleea Transilvaniei bl. 7, parter
Tel.: 0254.235.355
Fax: 0254.231.355

OMNIASIG - Asigurari de Viata

Claudia BORCA
Director Agentie

OMNIASIG - Asigurari de Viata
Str. Horea nr. 17
Tel.: 0254.233.031
Fax: 0254.221.836

UNIQA Asigurari

Sorin Cristian ALIC
Director Sucursala

UNIQA Asigurari
Bd. Decebal bl. R, parter
Tel.: 0254.233.719
Fax: 0254.255.945

Ziua Asigurarilor
sus
 
 

Unde Ma Asigur? - Buletin Informativ de Asigurari

Presedinte: Sergiu COSTACHE CEO: Adriana PANCIU
Business Development Director: Alexandru D. CIUNCAN

Redactor Sef XPRIMM Newsletters: Mihaela CIRCU

Editor Coordonator: Vlad PANCIU
Coordonator Ziua Asigurarilor: Lidia POP

Senior Editor: Vlad BOLDIJAR

Echipa Programului Unde Ma Asigur?: Vlad PANCIU, Oleg DORONCEANU, Mihai CRACEA, Vlad BOLDIJAR

IT Department: Octavian GRIGOR, Dorin PALADE, Cosmin ARMASESCU

E-mail:   media@mxp.ro


PRELUAREA INFORMATIILOR
Cu toate ca informatiile continute in prezentul Buletin Informativ de Asigurari sunt proprietatea exclusiva a SC Media XPRIMM SRL, oricare dintre ele pot fi preluate complet sau partial cu conditia expresa a publicarii lor impreuna cu mentiunea "Conform portalului specializat www.1asig.ro".
ACURATETEA INFORMATIILOR
Cu toate ca SC Media XPRIMM SRL a facut toate eforturile posibile pentru a asigura acuratetea informatiilor publicate in prezentul Buletin Informativ de Asigurari este posibila aparitia unor erori sau omisiuni.
RASPUNDEREA EDITORULUI
Nici SC Media XPRIMM SRL si nici angajatii sai nu pot fi considerati raspunzatori, sub nici o forma, pentru urmarile unor erori sau omisiuni aparute in forma si/sau continutul prezentului Buletin Informativ de Asigurari si nici pentru opiniile, sugestiile sau punctele de vedere formulate in cadrul lui sau pentru urmarile sau consecintele actiunilor sau deciziilor luate de terti pe baza acestora sau a continutului lui. Redactia isi declina raspunderea pentru autenticitatea sau acuratetea informatiilor preluate din terte surse. Pentru toate materialele unde sunt specificate sursele de informare responsabilitatea revine in totalitate acestora. Raspunderea pentru celelalte materiale publicate revine autorului sau sursei de informare specificate. Redactia isi rezerva dreptul de a prezenta in maniera proprie datele si informatiile difuzate. Titlurile apartin, daca nu se specifica altfel, redactiei.
POLITICA ANTI-SPAM
Acest mesaj, avand mentionate datele noastre de identificare si instructiunile de dezabonare, nu poate fi catalogat ca mesaj nesolicitat (spam). Daca el ajunge totusi la Dumneavoastra si nu doriti sa mai primiti alte mesaje cu un continut similar, este suficient sa ne trimiteti un e-mail, mentionand "Unsubscribe" sau "Dezabonare" in campul "Subject" sau "Subiect".
Copyright©2009 Media XPRIMM

Buletinul Informativ de Asigurari Unde Ma Asigur? este optimizat pentru a fi vizualizat cu o conexiune activa la Internet.
Daca doriti sa primiti GRATUIT acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici

Daca doriti sa nu mai primiti acest Buletin Informativ de Asigurari, apasati aici
Pentru a va abona selectati optiunile dorite. Pentru a va dezabona deselectati toate optiunile.